Petition richtet sich an Presidente Della Repubblica Italiana Sergio Mattarella (Presidente Della Repubblica Italiana) und an 8 mehr

Solidarność z Katalonia – o prawo do pokojowego samookreślenia!

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 50.000.

Katalonia jest największym państwem pozaeuropejskim. Katalończycy są świadomi i dumni, że mają historię ponad tysiąc lat. Wspaniała literatura i kultura katalońska jest istotną częścią Europy. Język kataloński jest językiem ojczystym milionów Europejczyków. W 1934 r. Prezes Generalitat z Katalonii ogłosił niepodległość Katalonii z Hiszpanii. W 1936 r. Generał Francisco Franco (Niemcy) zajął się zamachem stanu i hiszpańską wojną domową, która od wielu lat wywołuje stłumienie narodu katalońskiego i jego języka.

W XXI wieku armie hiszpańskie nie powinny być dopuszczane do rzucania się przeciwko katalońskim, którzy chcą osiągnąć niepodległość państwa środkami pokojowymi. Europejczycy z wszystkich krajów i narodów powinni dołożyć wszelkich starań, aby konflikt między rządem centralnym Hiszpanii i Katalonii został rozstrzygnięty tym razem w sposób pokojowy.

Prawo do wolnego, pokojowego i demokratycznego samostanowienia narodów przekracza granice prawne państwa, które chce nałożyć system prawny na miliony ludzi, którzy uważają się za obywateli drugiej kategorii, ponieważ są katalończykami.

Katalonia jest bezwarunkowo częścią Europy. Unia Europejska i wszystkie kraje europejskie powinny wyraźnie stwierdzić, że jakiekolwiek użycie siły wojskowej w obecnym konflikcie jest niedopuszczalne i że w istocie stworzył się nowy kataloński stan, byłoby tak mile widziane w Unii Europejskiej, jak to było do tej pory regionu Katalonii z metropolią w Barcelonie i jak będzie nadal Hiszpania.

Diese Petition wird versendet an:
  • Presidente Della Repubblica Italiana
    Sergio Mattarella (Presidente Della Repubblica Italiana)
  • Jean-Claude Juncker
  • Chancellor of Germany
    Angela Merkel

Prof. Dr. Axel Schönberger startete diese Petition mit einer einzelnen Unterschrift und hat nun 42.914 Unterstützer/innen. Starten Sie heute eine Petition, um sich für Ihr Anliegen einzusetzen.

Heute: Prof. Dr. Axel verlässt sich auf Sie

Prof. Dr. Axel Schönberger benötigt Ihre Hilfe zur Petition „Jean-Claude Juncker: Solidarność z Katalonia – o prawo do pokojowego samookreślenia!”. Jetzt machen Sie Prof. Dr. Axel und 42.913 Unterstützer/innen mit.