Solidarność z Katalonia – o prawo do pokojowego samookreślenia!

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 500.000.

Katalonia jest największym państwem pozaeuropejskim. Katalończycy są świadomi i dumni, że mają historię ponad tysiąc lat. Wspaniała literatura i kultura katalońska jest istotną częścią Europy. Język kataloński jest językiem ojczystym milionów Europejczyków. W 1934 r. Prezes Generalitat z Katalonii ogłosił niepodległość Katalonii z Hiszpanii. W 1936 r. Generał Francisco Franco (Niemcy) zajął się zamachem stanu i hiszpańską wojną domową, która od wielu lat wywołuje stłumienie narodu katalońskiego i jego języka.

W XXI wieku armie hiszpańskie nie powinny być dopuszczane do rzucania się przeciwko katalońskim, którzy chcą osiągnąć niepodległość państwa środkami pokojowymi. Europejczycy z wszystkich krajów i narodów powinni dołożyć wszelkich starań, aby konflikt między rządem centralnym Hiszpanii i Katalonii został rozstrzygnięty tym razem w sposób pokojowy.

Prawo do wolnego, pokojowego i demokratycznego samostanowienia narodów przekracza granice prawne państwa, które chce nałożyć system prawny na miliony ludzi, którzy uważają się za obywateli drugiej kategorii, ponieważ są katalończykami.

Katalonia jest bezwarunkowo częścią Europy. Unia Europejska i wszystkie kraje europejskie powinny wyraźnie stwierdzić, że jakiekolwiek użycie siły wojskowej w obecnym konflikcie jest niedopuszczalne i że w istocie stworzył się nowy kataloński stan, byłoby tak mile widziane w Unii Europejskiej, jak to było do tej pory regionu Katalonii z metropolią w Barcelonie i jak będzie nadal Hiszpania.

*************************************************************************

Oficjalne oświadczenie niezależnego eksperta Rady Praw Człowieka ONZ ds. promowania demokratycznego i sprawiedliwego porządku międzynarodowego, prof. dr Alfreda de Zayasa, w sprawie łamania praw człowieka ludności katalońskiej przez państwo hiszpańskie:

Oficjalne oświadczenie specjalnego sprawozdawcy ONZ ds. promowania i ochrony wolności wypowiedzi, prof. dr Davida Kaye, w sprawie prześladowań prawnych katalońskich polityków przez wymiar sprawiedliwości państwa hiszpańskiego:

Niezależny ekspert Rady Praw Człowieka ONZ ds. promowania demokratycznego i sprawiedliwego ładu międzynarodowego, prof. dr Alfred de Zayas:

ZALECANE STOSOWANIE "PRAKTYCZNYCH UWAG DO OCENY DZIAŁAŃ I ZARZUTÓW ZWIĄZANYCH Z POKOJOWYM I DEMOKRATYCZNYM KORZYSTANIEM Z PRAWA DO SAMOSTANOWIENIA NARODÓW" W ODNIESIENIU DO LUDNOŚCI KATALOŃSKIEJ

Organizacja Narodów Zjednoczonych / Prawa Człowieka / Biuro Wysokiego Komisarza / Grupa robocza ds. arbitralnych zatrzymań:

*************************************************************************

Artykuły opublikowane na polskiej stronie tej petycji (więcej artykułów na stronach w innych językach, szczególnie na stronie niemieckiej):

— «Naruszanie przez Hiszpanię praw człowieka i hipokryzja Unii Europejskiej» (3. 10. 2019).

— «Uwagi końcowe posła do Parlamentu Europejskiego, dr Oriola Junquerasa w procesie politycznym w Madrycie z dnia 12 czerwca 2019 r» (17. 7. 2019).

— «2. decyzja grupy roboczej ONZ ds. arbitralnego przetrzymywania więźniów politycznych» (5. 7. 2019).

— «Wstyd na ‛country Franco'!» (26. 6. 2019).

— «Grupa robocza ds. arbitralnego uwięzienia ONZ ds. więźniów politycznych w Hiszpanii» (28. 5. 2019).

[...]

3. «Kłamstwa Hiszpanii: wywiad z hiszpańskim ministrem spraw zagranicznych Alfonso Dastisem» (17. 11. 2017).

2. «OPEN LETTER TO UPHOLDING THE RULE OF LAW IN THE EUROPEAN UNION» (4. 11. 2017).

1. «UN independent expert urges Spanish Government to reverse decision on Catalan autonomy» (3. 11. 2017).

***************************************************************************