Szolidaritás Katalóniával - a békés önrendelkezéshez való jogról!

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 1.000.000.

Bei 1.000.000 Unterschriften wird diese Petition zu eine der meist gezeichneten Petitionen auf Change.org!

deutsch / catalàcastellanoportuguêsitalianofrançaisromânescenglishlingua Europaea中文русский日本語العربيةбългарскиtiếng việtفارسیქართულიελληνικάtürk / magyar / hrvatskipolskiहिन्दी한국의తెలుగుsvenskaсрпскиdansknederlandsnorsk

Katalónia a legnagyobb európai nemzet saját állam nélkül. A katalánok büszkén tekintenek vissza több mint ezer éves történelmükre. Csodálatos irodalmuk és kultúrájuk fontos és lényeges eleme Európának. A katalán nyelv több millió európainak anyanyelve.

1934-ben Katalónia kormányzata kijelentette Katalónia Spanyolországtól való függetlenségét. 1936-ban Francisco Franco tábornok(német segítséggel) államcsínyt kezdeményezett és elindította a spanyol polgárháborút,amely hosszú évtizedeken át a katalán nemzet és nyelvének újabb elnyomásához vezetett.

A 21.században nem kerülhet újra sor arra, hogy a spanyol hadsereg a katalánok ellen induljon, akik békés úton kívánják elérni államuk függetlenségét! Európa minden országának és nemzetének mindent meg kell tennie annak biztosítására,hogy a spanyol és a katalóniai központi kormány közötti konfliktus ezúttal békésen megoldódjon!

A nemzetek szabad,békés és demokratikus önmeghatározásához való jog felül áll azon állam jogi korlátain,amely jogrendszerét több millió emberre akarja rákényszeríteni,akik másodosztályú polgárnak érzik magukat,mivelhogy katalánok.

Katalónia kétségtelenül Európához tartozik.Az Európai Uniónak és az összes európai országnak világosan és nyomatékosan meg kell állapitania,hogy elfogadhatatlan a katonai erönek a jelenlegi konfliktusban való alkalmazása. Ha valóban egy új katalán állam jönne létre; az Európai Union éppoly szívélyesen üdvözölné,mint eddig is a Katalán Régiót Barcelóna Metropoljával, valamint úgy, ahogy Spanyolországot Katalónia nélkül a továbbiakban is!