Солидарност са Каталонијом – право на мирно самоодређење!

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 1.000.000.

Bei 1.000.000 Unterschriften wird diese Petition zu eine der meist gezeichneten Petitionen auf Change.org!

deutsch / catalàcastellanoportuguêsitalianofrançaisromânescenglishlingua Europaea中文русский日本語العربيةбългарскиtiếng việtفارسیქართულიελληνικάtürkmagyarhrvatskipolskiहिन्दी한국의తెలుగుsvenska / српски / dansknederlandsnorsk

Каталонија је највећа не-држава европска земља. Каталонци постоје више од хиљаду година. Велика каталанска књижевност и култура део је Европе. Каталонски језик је матерњи језик милиона Европљана. Године 1934, Каталонски председник Каталоније прогласио је независност Каталоније из Шпаније. Године 1936. Генерал Францисцо Францо (уз помоћ Немачке) његов државни удар и шпанска цивилизација изазвали су потискивање каталонског народа и њеног језика дуги низ година.

У 21. веку се не сме шпанској војсци допустити да се противи Каталанца који желе миром постићи своју државну независност. Европљани из свих земаља и народа требали би учинити све како би осигурали да се сукоб између централне владе Шпаније и Каталоније овај пут реши мирно.

Право на слободно, мирољубиво и демократско самоодређење нације је ван законских граница државе која жели наметнути свој правни поредак на милионе људи који се осећају третираним у њему и као други грађани.

Каталонија припада, ако и када, у Европу. Европска унија и све европске земље требале би јасно нагласити да би било каква примена војне силе у садашњем сукобу била неприхватљива и да ће Република Каталонија бити добродошла у Европску унију као што.