Солидарност с Каталония - за правото на мирно самоопределение!

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 1.000.000.

Bei 1.000.000 Unterschriften wird diese Petition zu eine der meist gezeichneten Petitionen auf Change.org!

deutsch / catalàcastellanoportuguêsitalianofrançaisromânescenglishlingua Europaea中文 русский  / 日本語 / العربية  / български / tiếng việtفارسیქართულიελληνικάtürkmagyarhrvatskipolskiहिन्दी한국의తెలుగుsvenskaсрпскиdansknederlandsnorsk

Каталония е най-голямата недържавна европейска нация. Каталаните се гордеят с факта, че имат повече от хиляда години история. Векиколепната каталонска литература и култура е съществена част от Европа. Каталонският език е майчин език на милиони европейци. През 1934 г. каталонският президент обявява независимостта на Каталония от Испания. През 1936 г. генерал Франциско Франко започва (с помощта на Германия) своя преврат и испанската гражданска война, която предизвиква потискането на каталонската нация и нейния език в продължение на много години.

През 21-и век не трябва да бъде допускано настъплението на испанската армия срещу каталаните, опитващи се да постигнат независимост на общността с мирни средства. Европейците от всички страни и нации трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че конфликтът между централното правителство на Испания и Каталония този път ще се разреши мирно.

Правото на свободно, мирно и демократично самоопределение на народите стои над законните граници на една държава, искаща да наложи своята правна система на милиони хора, които се чувстват третирани като граждани от втора класа, защото са каталани.

Каталония несъмнено е част от Европа. Европейският съюз и всички европейски страни трябва ясно да заявят, че всяко използване на военна сила в настоящия конфликт е неприемливо и че ако всъщност беше създадена нова каталонска държава, то тя би била добре дошла в Европейския съюз, както досега регион Каталония с метрополията Барселона е бил и ще продължи да бъде част от Испания.