Petition Closed

AB-TÜRKİYE “MÜLTECİ ANLAŞMASI”NI İPTAL EDİN, #GÜVENLİGEÇİŞ’E İZİN VERİN!

This petition had 74,671 supporters

[EN - FR - DE - ES - CA - IT - EL - NL - FI - SV - BG - AR - PL - RO - PT]

Kampanyanın muhatabı:

AB üye ülkelerinin liderleri

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker

27 Şubat 2016 tarihinde 32 ülkede binlerce insan mülteci hakları için bir araya geldi ve tek vücut oldu. Mültecilere güvenli rotalar üzerinden yasal geçiş izni verilmesi ve mültecilerin Avrupa sınırlarında insanlık onuruna yakışır biçimde karşılanması için 120 şehirde aynı anda, aynı mesaj  yankılandı: #SafePassage - #GüvenliGeçiş.

***

Çünkü aylardır korunma ve barınma ihtiyacı olan kadın, çocuk ve erkeklere yardım eli uzatan bu insanlar, bu süreçte şişme botlarda umut yolculuğuna çıkan bu insanların gözlerinin önünde çaresizce denizin derinliklerine gömüldüklerine, aylardır yollarda olan ailelerin korkunç şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerine ve dikenli tellerle karşılaştıkları sınırlarda polis şiddetine maruz kaldıklarına tanıklık ettiler.

Dünya çapında eş zamanlı yapılan bu çağrıdan tam bir hafta sonra, 7 Mart 2016’da, AB ülkesi liderleri Türkiye ile düzenledikleri zirvede, 17-18 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan bir sonraki Avrupa Konseyi toplantısında karara bağlanmak üzere bir plan tasarladı. Brüksel’de yapılan zirve sonunda, başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşu, uluslararası hukuku çiğnediği gerekçesiyle toplantı sonunda ortaya çıkan önerileri eleştirdi ve tasarıya karşı çıktı.

17- 18 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan Avrupa Zirvesi çerçevesinde, bizler Avrupa ve dünya vatandaşları olarak sizlerden şunları talep ediyoruz:

- Avrupa’nın kapılarını açık tutun,
- Avrupa kapılarında uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların erişimine izin verin,
- Cenevre Konvansiyonu, geri göndermeme (non- refoulement) prensibi, AB sığınma mevzuatı dahil olmak üzere Avrupa kanunlarına ve uluslararası mevzuata uyun,
- Avrupa kanunları ve uluslararası kanunlar gereği her bir sığınma talebini hiçbir tabiyet ayrımı yapmaksızın bireysel olarak değerlendirin,
- Türkiye’ye veya başka bir yere topluca geri göndermeyin,
- Mültecileri Suriye’ye geri gönderen ve Cenevre Konvansiyonuna uygun koşullarda koruma sağlamayan bir ülke olan Türkiye’yi güvenli üçüncü ülke olarak kabul etmeyin,
- Mültecilerin yoğun olarak geldiği diğer Avrupa ülkeleriyle, özellikle Yunanistan’la dayanışma gösterin,
- Yunanistan’da sıkışıp kalan sığınmacıları, Afganlar da dahil olmak üzere derhal diğer Avrupa ülkelerine yönlendirin,
- Mülteciler için güvenli geçiş yolu açın; Dublin sistemini hem mülteciler hem üye ülkeler için adil bir yerleştirme planıyla yeniden düzenleyin.

Bu bir mülteci krizi değildir. Avrupa değerlerinin tehdit altında olduğu bir insani krizle karşı karşıyayız. Avrupa ihtiyaç sahibi insanlara yardım etme imkanlarına sahiptir ve Avrupa Birliği’nden ve Üye Ülkelerden insan onuru ve insan haklarına, Avrupa değerlerine sahip çıkmalarını, uluslararası kanunlara saygı göstermelerini ve herşeyden önemlisi insanca bir Avrupa için insanca politikalar geliştirmelerini talep ediyoruz.

Hakkımızda: European March for Refugee Rights

Mülteci Hakları için Avrupa Yürüyüşü’nden fotoğraflar.

Today: European March for Refugee Rights is counting on you

European March for Refugee Rights #SafePassage needs your help with “AB üye ülkelerinin liderleri : TÜRKİYE “MÜLTECİ ANLAŞMASI”NI İPTAL EDİN, #GÜVENLİGEÇİŞ’E İZİN VERİN!”. Join European March for Refugee Rights and 74,670 supporters today.