Hajde da smanjimo europski otpad hrane na pola!

0 have signed. Let’s get to 75,000!


English, français, Deutsche, Español, italiano, Português, čeština, Magyar, Română, български, hrvatski

Postoji oko 55 milijuna ljudi u prehrambenom siromaštvu u Europi - i hrana bačena kao otpad diljem kontinenta moze ih nahraniti više od 9 puta.

Globalno, ako bi bačena hrana bila država, bila bi treći najveći ugljični odašiljač nakon SAD-a i Kine.

Mislim da je to skandal.

Nalazimo se u povijesnom trenutku. Europski parlament će uskoro glasovati o tome hoće li se prepoloviti europski otpad u vidu hrane do 2030. godine.

Ovo bi mogao biti najambiciozniji sporazum o otpadu hrane koji je svijet ikada vidio.

Pridružite mi se da osiguramo da ova povijesna obveza o smanjenju otpada hrane ne oslabi, i da okončamo bacanje hrane zajedno.

Ja vodim kampanju o otpadu hrane već 7 godina. Vidio sam doslovno milijune povrća ostavljeno da istrune u polju jer su proizvodi bili mali ili nesavršenog izgleda. Vidio sam na stotine kruhova i sendviča bacenih dnevno po supermarketima i trgovinama. Našao sam kako supermarketi bacaju savršeno ukusnu hranu umjesto da se to podijeli ljudima.

Razbija mi se srce kada vidim kako se hrana izgubi nepotrebno pored tolike gladi u svijetu i ekološke krize.

To mora prestati.

U siječnju 2017. godine održat će se povijesno glasovanje u Europskom parlamentu, gdje cć se odlučiti o budućnosti otpada hrane u Europi.

Ovo bi mogao biti najambiciozniji, pravno obvezujući cilj o otpadu hrane koji je svijet ikada vidio, gdje bi se obvezali smanjiti europski otpad od hrane za 50% do 2030. godine, čime bi postavili globalni primjer.

No, ugovor je daleko od sigurnog čina - sve bi moglo pasti u vodu. Prepoloviti otpad od hrane bi mogao postati samo "aspiracijski dobrovoljni cilj, što ga čini nečim što se moze lako ignorirati. Neke verzije sporazuma čak marginaliziraju planine hrane izgubljene na farmama i u tvornicama, iako neke tvrtke naprave više otpada u jednom danu nego što pojedinac napravi u svom domu u godini.

Bez oklijevanja, nema izgovora - trebamo predanu akciju!

Pridružio sam se aktivistima, poduzećima i skupinama za zaštitu okoliša diljem Europe u pozivu na:

  • Obvezni cilj smanjenja otpada od hrane u EU za 50% do 2030. godine, od polja do vilice.
  • Postavljanje smanjenja otpada hrane kao prioritet, zatim preusmjeravanju jestive hrane za ishranu gladnih ljudi, prije nego se ta preusmjeri za uporabu kao hrana za životinje ili druge namjene, te da odlagališta služe samo kao posljednje sredstvo.

Molim vas, pridružite nam se! Zajedno možemo uvjeriti EU da preuzmu vodstvo u ukidanju otpada hrane. I zajedno ćemo završiti nepotrebnu glad i uništavanje okoliša koje se uzrokuje bacanjem hrane.