Să reducem risipa alimentară a Europei la jumătate!

0 have signed. Let’s get to 75,000!


În Europa, în jur de 55 milioane de oameni trăiesc în sărăcie alimentară – iar mâncarea irosită pe continent i-ar putea hrăni de mai mult de 9 ori.

La nivel global, dacă mâncarea irosită ar fi o țară, ar fi al treilea cel mai mare emițător de emisii de carbon, după SUA și China.

Cred că este strigător la cer.

Suntem într-un moment istoric. Parlamentul European este pe punctul de a vota dacă risipa alimentară în Europa să fie înjumătățită până în 2030.

Acesta ar putea fi cel mai ambițios acord referitor la rispa alimentară pe care lumea l-a văzut până acum.

Alăturați-vă nouă pentru a ne asigura că acest angajament istoric pentru a reduce risipa alimentară nu va fi slăbit și pentru a elimina risipa alimentară împreună.

Am fost implicat în desfășurarea de campanii împotriva risipei alimentare timp de 7 ani. Am văzut cu ochii mei milioane de legume lăsate să putrezească pe câmpuri pentru că erau prea mici ori nu arătau perfect. Am văzut sute de pâini și sandvișuri aruncate la gunoi în fiecare zi de către supermarketuri. Am găsit supermarketuri care aruncă mâncare perfect comestibilă, în loc să o ofere oamenilor nevoiași.

Mi se rupe inima de fiecare dată când văd mâncare irosită fără sens, în timp ce pe glob ne confruntăm cu foamete și crize de mediu. 

Trebuie să înceteze.

În ianuarie 2017, în Parlamentul European se va da un vot istoric pentru a decide viitorul risipei alimentare în Europa.  

Aceasta ar putea fi cea mai ambițioasă țintă cu valoare legală obligatorie pe care lumea a văzut-o până acum, angajându-se să reducă risipa alimentară din Europa cu 50% până în anul 2030 și stabilind un exemplu global.

Dar acordul este departe de a fi sigur – este posibil ca el să fie dat la o parte. Reducerea risipei alimentare la jumătate ar putea deveni o țintă voluntară “aspirațională”, fâcând-o astfel ușor de ignorant. Unele versiuni ale tratatului chiar evită a menționa munții de mâncare irosită în ferme și fabrici, deși unele afaceri irosesc mai multă mâncare într-o zi decât o persoană într-un an întreg.  

Fără “dacă” și fără “dar” – avem nevoie de acțiuni clare!

M-am alăturat altor activiști, afaceri și grupuri ecologice din Europa pentru a cere:

  • O țintă cu valoare obligatorie pentru reducerea risipei alimentare în UE cu 50% până în 2030, de la nivelul fermei până la furculiță.
  • Prioritizarea reducerii risipei alimentare, considerearea utilizării mâncării comestibile în primul rând pentru hrana oamenilor flămânzi, iar abia apoi ca hrană pentru animale ori în alte scopuri, iar ca depozit de deșeuri abia în ultimă instanță.

Te rog să ni te alături. Împreună, putem convinge UE să preia cârmele stopării risipei alimentare. Şi împreună putem sfârși foametea inutilă și dezastrele de mediu create.