Csökkentsük a felére Európa élelmiszerhulladékát!

0 have signed. Let’s get to 75,000!

Európában mintegy 55 millió ember nélkülöz élelmiszert – ugyanakkor a kontinensszerte elpazarolt ennivalóval több, mint kilencszer jól lehetne lakatni őket.

Globálisan nézve ha az élelmiszer-hulladék egy ország lenne, akkor az Egyesült Államok és Kína után a harmadik legnagyobb széndioxid-kibocsájtó lenne

Véleményem szerint ez botrányos.

Történelmi pillanatot élünk. Az Európai Parlament hamarosan szavaz arról, hogy 2030-ra felére csökkentsük-e Európa élelmiszer-hulladékát.

Ez lehet a világ eddigi legambíciózusabb megállapodása az élelmiszer-hulladékról.

Csatlakozz hozzám, hogy biztosítsuk ennek az élelmiszer-hulladék csökkentésére irányuló kötelezettségvállalásnak az erejét és hogy együttes erővel véget vessünk az élelmiszer pazarlásnak!

Immár hét éve kampányolok az élelmiszer-pazarlás ellen. Szó szerint milliónyi zöldséget láttam a földeken megrohadni, csak mert kicsit kicsik voltak, vagy nem látszottak tökéletesnek. Száz meg száz kenyeret és szendvicset láttam naponta a kukában végezni egy élelmiszeráruházlánc egyetlen boltjában. Láttam szupermarketeket eldobni teljesen ehető élelmiszert ahelyett, hogy az embereknek adták volna.

Meghasad a szívem azt látva, hogy ennyi élelem megy szükségtelenül pocsékba, miközben világszerte éhezéssel és környezeti válsággal nézünk szembe.

Ennek véget kell vetni!

2017. januárjában az Európai Parlament történelmi jelentőségű voksot tesz hogy eldöntse az európai élelmiszer-hulladék kezelésének jövőjét.

Ez lehet az egyik legtörekvőbb, jogilag kötelező érvényű célkitűzés melyet a világ valaha látott, s amely kötelezettséget vállal arra, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenti Európa élelmiszer-hulladékát, ezzel világszerte példát mutatva.

De ez a megállapodás még korántsem biztos – elképzelhető, hogy megkurtítják. Az élelmiszer-hulladék megfelezése önkéntes alapon vállalható céllá válhat, amit így könnyen figyelmen kívül lehet hagyni. A megegyezéstervezet egyes változatai még csak nem is foglalkoznak a földeken és a gyárakban keletkező élelmiszer-hulladék hegyekkel, pedig egyes cégek többet pazarolnak egy nap alatt, mint egy magánszemély egy év alatt.

Nincs „ha”, nincs „de” – elkötelezett tettekre van szükségünk!

Európa szerte aktivistákkal, cégekkel és környezetvédelmi csoportokkal fogtam össze, hogy felszólítsunk a következőkre:

• Egy „tanyától a tányérig” szóló, jogilag kötelező jellegű cél kitűzésére, mely előírja az EU élelmiszer-hulladékának 50%-os csökkentését 2030-ig.
  • Legyen elsődleges az élelmiszer-pazarlás csökkentése, majd az ehető élelmiszer éhezőkhöz juttatása, mielőtt állatok etetésére vagy egyéb célokra használnák fel, a hulladéklerakókba való szállítás pedig csak a legvégső esetben történjék.

Kérlek, csatlakozz hozzánk! Együtt meggyőzhetjük az EU-t, hogy vállaljon vezető szerepet az élelmiszer-pazarlás megállításában. És együtt véget vethetünk a szükségtelen éhezésnek és a környezeti ártalmaknak, amit ez a pazarlás okoz.

Today: Martin Bowman is counting on you

Martin Bowman (This Is Rubbish) needs your help with “Simona Bonafe: Csökkentsük a felére Európa élelmiszerhulladékát!”. Join Martin Bowman and 56,011 supporters today.