Europese waarden zijn niet onderhandelbaar. Geen chantage door Polen en Hongarije!

Europese waarden zijn niet onderhandelbaar. Geen chantage door Polen en Hongarije!

Startdatum
7. Dezember 2020
Petition an
Bondskanselier Angela Merkel
63.299 Unterschriften:Nächstes Ziel: 75.000
Jetzt unterstützen

Warum ist diese Petition wichtig?

Gestartet von Tineke Strik MEP, Daniel Freund MEP, Dr. Franziska Brantner MP, Sven Giegold MEP, Dr. Sergey Lagodinsky MEP, Terry Reintke MEP, Rasmus Andresen MEP, Alexandra Geese MEP, Damian Boeselager MEP, Gwendoline Delbos-Corfield MEP

English | Deutsch | Polski | čeština | Ελληνικά | Français | Español | Magyar | Italiano

De regeringen van Hongarije en Polen blokkeren de EU-begroting en het coronaherstelfonds. De Hoognodige hulpfondsen voor de Europese economie en haar burgers, ter waarde van 750 miljard euro, kan daardoor niet zoals gepland aan het begin van 2021 worden uitgegeven. Het veto uit Warschau en Boedapest dreigt de economische crisis alleen maar groter te maken en stort Europa in een stevige crisis.

Hongarije en Polen misbruiken hun veto om een nieuw rechtsstaatmechanisme te voorkomen. De Europese Unie wil er zeker van zijn dat alleen lidstaten die de rechtsstaat respecteren in aanmerking mogen komen voor EU-subsidie. Maar zowel HOngarije als Polen krijgen al langer kritiek voor het afbreken van de scheiding der machten, voor het ondermijnen van de vrije pers en het onderdrukken van minderheden.

Dit is chantage van de Europese Unie. Wij accepteren geen keuze tussen solidariteit of democratie. Zeker in deze tijd van grote economische crisis hebben we beiden nodig!

We zeggen nu: dit moet stoppen! We zijn niet zomaar een gemeenschap van geld, maar een van waarden. Over onze gezamenlijke Europese waarden valt niet te onderhandelen! Iedereen die de basisprincipes van de Europese Unie schendt, moet de financiële gevolgen kunnen voelen. Dat is waar het Europees Parlement om vraagt. Dat is waar een ruime meerderheid in de Raad van EU-landen om vraagt. Dat is waar een meerderheid van de Europeanen om vraagt.

Aanstaande donderdag (10 december) komen de regeringsleiders van de landen in de Europese Unie bijeen op een eurotop bijeen om een oplossing te vinden voor dit begrotingsconflict. Het Duitse voorzitterschap moet daar duidelijk maken: Onze Europese waarden zijn niet onderhandelbaar.

We roepen daarom bondskanselier Angela Merkel op:

  • Accepteer geen chantage van Polen en Hongarije! Verder toegeven aan de regeringen in Warschau en Boedapest maakt pogingen van de EU om te rechtsstaat te beschermen nutteloos. We moeten een duidelijk signaal aan alle EU-burgers afgeven: Europa verdedigt haar waarden - ook al staan ze onder druk.
  • Laat stemmen over het bestaande voorstel voor een rechtsstaatmechanisme! Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben in lange onderhandelingen een compromis gevonden om de rechtsstaat in Europa te verdedigen. Deze wet heeft een duidelijke meerderheid in zowel het EUroparlement als de Raad. Als het nu ter stemming wordt gebracht, dan verliezen Polen en Hongarije hun invloed.
  • Ga aan de slag met de EU-begroting en het coronaherstelfonds zonder deelname van Polen en Hongarije! Gebruik alternatieven in de EU-verdragen. Dat geeft een duidelijk signaal aan Viktor Orbán en Mateusz Morawiecki. We geven onze Europese solidariteit niet op zo dat in een aantal lidstaten de rechtsstaat verder kan worden afgebroken.

Bondskanselier Merkel, sluit geen slechte deel en wees absoluut helder: we laten ons niet chanteren. Europa is geen geldautomaat voor autocraten! Europa staat voor solidariteit, democratie, rechtsstaat en de rechten van onze burgers.

Tineke Strik, MEP Greens

Daniel Freund, MEP Greens/EFA

Dr. Franziska Brantner, MP Greens (Germany)

Sven Giegold, MEP Greens/EFA

Guy Verhofstadt, MEP Renew

Dr. Sergey Lagodinsky, MEP Greens/EFA

Terry Reintke, MEP Greens/EFA

Rasmus Andresen, MEP Greens/EFA

Alexandra Geese, MEP Greens/EFA

Damian Boeselager, MEP Greens/EFA, Volt Europe

Gwendoline Delbos-Corfield, MEP Greens/EFA, Europe Ecologie

Dr. Sylwia Spurek, MEP Greens/EFA

Ramona Strugariu, MEP Renew

Mikulas Peksa, MEP Greens/EFA

Jamila Schäfer, Deputy Chairperson, German Green Party Bündnis90/Die Grünen

Radan Kanev, MEP EPP

Juan Fernando Lopez Aguilar, MEP S&D

Moritz Körner, MEP Renew

Lara Wolters, MEP S&D

Bernard Guetta, MEP Renew

Stelios Kouloglou, MEP GUE/NGL

Klára DOBREV, MEP S&D

Csaba MOLNÁR, MEP S&D 

Sándor RÓNAI, MEP S&D

Attila ARA-KOVÁCS, MEP S&D

Damien Careme, MEP Greens

Ernest Urtasun, MEP Greens

Claude Gruffat, MEP Greens

Monika Vana, MEP Greens

Erzsébet Schmuck, Co-Chair Hungarian Green Party

Máté Kanász-Nagy, Co-Chair Hungarian Green Party

Eleonora Evi, MEP Greens

Karen Melchior, MEP Renew

Jetzt unterstützen
63.299 Unterschriften:Nächstes Ziel: 75.000
Jetzt unterstützen

Entscheidungsträger*innen

  • Bondskanselier Angela Merkel