Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσεις. Όχι στον εκβιασμό Ουγγαρίας-Πολωνίας!

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 50.000.

English | Deutsch | Polski | čeština | Français | Español | Nederlands | Magyar | Italiano

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας χρησιμοποιούν το βέτο τους για να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Πακέτο Ανάκαμψης για την πανδημία. Πόροι που απαιτούνται επειγόντως για την ευρωπαϊκή οικονομία και, επακόλουθα, για τους πολίτες, ύψους 750 δισ. ευρώ, δεν μπορούν να εκταμιευθούν όπως είχε προγραμματιστεί, στις αρχές του 2021. Ο αποκλεισμός από τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη απειλεί να επιδεινώσει την οικονομική δυσχέρεια και να βυθίσει την Ευρώπη σε μια σοβαρή κρίση.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία κάνουν κατάχρηση του βέτο τους για να αποτρέψουν τον νέο μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να διασφαλίσει ότι μόνο τα κράτη μέλη που σέβονται τις αρχές του Κράτους Δικαίου, όπως η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, θα λαμβάνουν κονδύλια της ΕΕ. Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία έχουν από καιρό επικριθεί για την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, τη λήψη μέτρων κατά της ελευθεροτυπίας ή την καταπίεση των μειονοτήτων.

Είναι ένας εκβιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα δεχτούμε ένα τελεσίγραφο «αλληλεγγύη ή δημοκρατία». Ειδικά σε μια εποχή με μεγάλες οικονομικές ανάγκες για όλα τα κράτη μέλη, χρειαζόμαστε και τα δύο!

Λέμε: Αυτό πρέπει να σταματήσει ! Δεν είμαστε απλώς μια κοινότητα χρημάτων αλλά μια κοινότητα αξιών. Οι ευρωπαϊκές μας αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες ! Όποιος παραβιάζει τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις. Αυτό ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό ζητεί μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Συμβούλιο των κρατών μελών. Και μια σαφής πλειοψηφία των Ευρωπαίων το απαιτεί.

Την επόμενη Πέμπτη (10 Δεκεμβρίου) η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να βρει διέξοδο από τη σύγκρουση για τον Προϋπολογισμό. Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι αξίες της Ευρώπης δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Καλούμε λοιπόν συγκεκριμένα την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ:

• Μην υποκύψετε στις προσπάθειες εκβιασμού από την Πολωνία και την Ουγγαρία! Περαιτέρω παραχωρήσεις προς τις κυβερνήσεις στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη θα καταστήσουν άχρηστες τις προσπάθειες της ΕΕ για προστασία του Κράτους Δικαίου. Δεν αρκεί “λίγο” Κράτος Δικαίου. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους πολίτες της ΕΕ: ​​η Ευρώπη υπερασπίζεται τις αξίες της - ακόμη και όταν αυτές φλέγονται.
  • Θέστε σε ψηφοφορία τον υφιστάμενο μηχανισμό για το Κράτος ΔΙκαίου ! Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σε έναν εφαρμόσιμο συμβιβασμό μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου της Ευρώπης. Αυτός ο νόμος έχει σαφή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Εάν τεθεί σε ψηφοφορία τώρα, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα χάσουν τη δύναμη τους.
  • Εφαρμόστε τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα Πακέτο Ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας! Χρησιμοποιήστε τις εναλλακτικές των συνθηκών της ΕΕ. Το “σήμα” προς τους Viktor Orbán και Mateusz Morawiecki πρέπει να είναι σαφές: Δεν εγκαταλείπουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε τα θεμελιώδη δικαιώματα να περιοριστούν σε ορισμένα κράτη μέλη.

Καγκελάριε Άνγκελα Μέρκελ, μην κάνετε ένα σαθρό συμβιβασμό και να είστε απολύτως σαφής ότι δεν θα εκβιαστούμε. Η Ευρώπη δεν είναι μια μηχανή με χρήματα για αυταρχικούς ! Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη, δημοκρατία, Κράτος Δικαίου και δικαιώματα των πολιτών.

Stelios Kouloglou, MEP GUE/NGL

Daniel Freund, MEP Greens/EFA

Dr. Franziska Brantner, MP Greens (Germany)

Sven Giegold, MEP Greens/EFA