Zaštitite zdravlje milijuna korisnika mobilnih telefona

Zaštitite zdravlje milijuna korisnika mobilnih telefona

0 a signé. Prochain objectif : 25 000 !
Quand elle atteindra 25 000 signatures, cette pétition deviendra l'une des plus signées sur Change.org !

ES / EN / FR / IL / HB / GR /

Dragi prijatelji,

Phonegate Alert tim pisao je ministru za Ekološku i inkluzivnu tranziciju, gospodinu Nicholasu Hulotu, ministrici za Solidarnost i zdravlje, gospođi Agnès Buzyn i ministru Gospodarstva i financija gospodinu Brunu Le Maireu, kako bi ih službeno obavijestili da hitno djeluju da zaštite zdravlje i sigurnost milijuna korisnika mobilnih telefona u Francuskoj i da se zaustavi zakon šutnje kojeg lobiji ove vrlo moćne industrije žele nametnuti uz sudjelovanje europskih vlasti.

Zatražili smo od ministara da s tržišta povuku više od 250 najprodavanijih modela mobilnih telefona na francuskom i europskom tržištu, koje se ili moraju povući putem postupka besplatne zamjene ili biti predmetom besplatnog softverskog ili hardverskog ažuriranja od strane proizvođača.

Ovo je novi korak u borbi koju smo proteklih nekoliko mjeseci vodili s javnim vlastima, vladinim agencijama i proizvođačima mobilnih telefona.

Vaša mobilizacija i podrška udruzi su neophodni kako bismo mogli sve naše snage usmjeriti u ovu ključnu bitku u obrani vašeg prava na informaciju o akutnoj i kroničnoj pretjeranoj ekspoziciji zračenja mobilnih telefona više od 20 proteklih godina , posljedice na naše zdravlje, osobito na zdravlje djece, i mogućnost da se nastavi s našim istraživanjem i radom bez riskiranja tužbi i ostalih vezanih možebitnih posljedica.

Nakon godina intenzivnog lobiranja u europskim institucijama, najveće multinacionalne mobilne telekomunikacijske tvrtke postigle su svoj konačni cilj: spriječii su nevladine organizacije poput naše da istraži toksičnost njihovih proizvoda i otkrije njihove katastrofalne posljedice na ljudsko zdravlje posebice građana koji su primarne žrtve.

Od 12. lipnja 2018. multinacionalne tvrtke imaju zakonsko pravo da blokiraju pristup podacima koji pokazuju rizike za naše zdravlje od njihovih proizvoda i mogu tužiti svakoga tko bi pokušao otkriti pravu razinu izloženosti ovim mobitelima, tabletima ili drugim povezanim uređajima. Velike multinacionalne tvrtke željele bi zauvijek spriječiti otkrivanje skandala kao što je Dieselgate koji odjekuje u svim pojedinostima kao i Phonegate. Pročitajte članak koji je pisan zajedno s Master Karsentom i objavljen na blogu Mediapart.

Cilj lobija industrije telefonije je jasan: osigurati svim sredstvima koje imaju na raspolaganju da skandali poput Phonegatea nikada neće biti poznati široj javnosti. I zato, imaju nezaustavljivo oružje: izravno vlasništvo ili kontrolu većine velikih medija.

Ali zahvaljujući vama i predanim građanima mnogih drugih zemalja koji stoje uz nas, oduprijet ćemo se!

► Nakon žestoke bitke od gotovo dvije godine s Nacionalnom agencijom za frekvencije (ANFR), koja je zadužena za kontrolu mobilnih telefona na francuskom tržištu, Agencija je objavila rezultate vrlo važnih testova koji ukazuju na marke i modele koji prelaze regulatorne granice izloženosti koje je Agencija željela sačuvati u tajnosti. Obvezali smo Agenciju da bude potpuno transparentna postavljanjem stranice s podacima na kojima svaki potrošač može pristupiti informacijama o stvarnoj razini izloženosti.

►Nedavno smo, sljedeći našu akciju s javnim tijelima, učinili važan korak naprijed, uklonivši prve mobilne telefone s francuskog tržišta, putem besplatne razmjene za korisnike, kao i ažuriranja za još tri mobilna telefona. Pogledajte intervju dr. Arazija s francuskim novinara Jean-Jacques Bourdinom.

► Upravo smo uključeni u podizanje svijesti o Phonegateovim pitanjima javnog zdravstva pred međunarodnim znanstvenim tijelima, izlagali smo u Sjedinjenim Američkim Državama pred američkim saveznim zdravstvenom agencijom Nacionalnog programa toksikologije u ožujku 2018. godine i pisali predsjedatelju američkih Saveznih komunikacija (FCC) da zatraži hitnu izmjenu propisa koji uređuju stavljanje na tržište mobilnih uređaja u Sjedinjenim Državama.

► Sastajemo se na međunarodnoj razini, sa savjetodavnim odborima znanstvenika na tom području i približavamo se udrugama neovisnih znanstvenika i organizacija civilnog društva.

► Predstavljamo se u kampanjama koje ciljaju na novinare diljem svijeta, koji su skandal Phonegate učinili poznatima u više od 20 zemalja.

► Pokrenuli smo prvi val upozorenja i mobilizacije na nacionalnoj razini kako bismo upozorili građane o opasnostima držanja mobilnog telefona u kontaktu s tijelom.

► Sudjelovali smo s kolegama #StopSecretdAffaires u glavnoj kampanji za upozorenje o medijima i rizicima za slobodu informiranja.

► Skupljamo tim specijaliziranih odvjetnika i pravnika kako bismo identificirali pravna sredstva za pokretanje pravnih akcija u velikoj mjeri u Francuskoj, Europi i na međunarodnoj razini, kako bismo prisilili javne vlasti da djeluju. Pokrećemo i grupne radnje kako bismo mogli čuti svakog pojedinca koji je pogođen i otklonili njegovu ili njezinu štetu.

Mi smo jedna od rijetkih udruga koje se slobodno i nezavisno bore bez financijskih i korporativnih interesa, kako bismo osigurali obranu građana, a ne da se predamo snazi velikih multinacionalnih tvrtki koje odlučuju da mogu donositi pravila i prednost dominacije njihovih uređaja nad našim zdravljem i zdravljem naše djece - i to bez ikakvog odgovornosti za bilo koga, uz zaštitu određenih propisa.

Vaša podrška je neophodna kako bi omogućila Phonegate Alertu da provede svoj svakodnevni rad istraživanja industrijske taktike, informirajući građane u velikoj mjeri, suočavanjem lobija s vlastima i mobiliziranjem javnosti, povlačenjem milijuna mobilnih telefona koji predstavljaju visoki rizik za zdravlje i potporu milijunima bolesnih žrtava pretjerane izloženosti zračenju pametnih telefona – elektrohipersenzitivnim osobama (više od 3 milijuna u Francuskoj, 300 milijuna širom svijeta) i potpore milijunima ljudi koji pate od različitih patologija, uključujući i one najozbiljnije, maligne tumore mozga (glioblastom).

Pozivam Vas, ako želite, potpišite našu peticiju da pomognemo Phonegate Alertu intenzivirati svoje postupke u narednim mjesecima.

Moramo okupiti sve naše snage da se bore protiv lobija i pasivnosti javnih vlasti kako bi spriječili njihovo nametanje zakona šutnje koji bi zaustavio naš rad kroz neistine koje lobiji iznose o onome što izgleda kao jedan od najvećih industrijskih i zdravstvenih skandala 21. stoljeća.

Sva pomoć je dobrodošla kao bi nam pomogla da se približimo lobijima i zajamčila našu osnovna prava u budućnosti da budemo informirani o mobilnim telefonima, tabletima i drugim povezanim uređajima koje svakodnevno koristimo i dajemo na korištenje našoj djeci te utjecaju navedenih uređaja na naše zdravlje.

Hvala unaprijed za vašu predanost i podršku.

S poštovanjem,

Dr. Marc Arazi

Predsjednik

0 a signé. Prochain objectif : 25 000 !
Quand elle atteindra 25 000 signatures, cette pétition deviendra l'une des plus signées sur Change.org !