Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο & Υπουργοί: Επενδύστε στις θάλασσές μας!

0 have signed. Let’s get to 150,000!
At 150,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!

BirdLife International started this petition to European Parliament and

EnglishFrançaisEspañolDeutschHrvatskiPortuguêsNederlands

Οι θάλασσές μας δέχονται επίθεση εδώ και δεκαετίες. Oι άνθρωποι καταλαβαίνουν μόλις τώρα πόσο δραματική είναι η κατάσταση των ωκεανών και των θαλασσών, μέσω της ρύπανσης, των απορριμμάτων, της υπεραλίευσης ή της καταστροφής του βυθού.

Η κατάσταση των θαλασσών μας σε αριθμούς:

• ̴ 250.000 θαλασσοπούλια πέθαναν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία από μία μόνο διαρροή πετρελαίου στις ακτές της Γαλικίας. [1] [2]
  • ̴ 13.000 πλοία με επικίνδυνα φορτία περνούν κάθε χρόνο από τις ακτές της Γαλικίας. Στην Ισπανία, συνέβησαν 135 ατυχήματα που αφορούσαν πετρελαιοκηλίδες μεταξύ 1991 και 2016. [3]
  • ̴ 275 000 τόνοι πλαστικών εισέρχονται στις θάλασσες της ΕΕ κάθε χρόνο [4]
  • 85% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου υπεραλιεύονται [5]
  • ̴ 200.000 θαλασσοπούλια σε όλη την Ευρώπη παγιδεύονται και πνίγονται σε αλιευτικά εργαλεία κάθε χρόνο[6]
  • ̴ 44.000 θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο παγιδεύονται και πνίγονται σε αλιευτικά εργαλεία κάθε χρόνο [7]

Αυτές τις μέρες, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Υπουργοί Αλιείας των Χωρών Μελών συζητούν πώς να δαπανήσουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Αλιείας (ΕΤΘΑ). Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν ποιες θαλάσσιες δραστηριότητες θα επιδοτηθούν μεταξύ 2021 και 2027.

Πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (25% του ΕΤΘΑ) στην προστασία και την αποκατάσταση των θαλασσών μας.

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένουνα αντιστραφεί η καταστροφή των θαλασσών μας, όπως:

• Πρόληψη πετρελαιοκηλίδων: Ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης που λαμβάνουν υπόψη τη φύση και προετοιμασία των λιμενικών αρχώνγια τον τρόπο αντιμετώπισης μιας περιβαλλοντικής κρίσης
  • Καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος: Εξοπλισμός και εκπαίδευση τηςακτοφυλακής για την καταπολέμηση του εγκλήματος στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης αλιείας και απόρριψηςλυμάτων
  • Τερματισμός της τυχαίας θανάτωσης ζώων: Έρευνακαι δοκιμή καινοτόμων λύσεων για την επίλυση προβλημάτων όπως η τυχαία παγίδευση θαλασσοπουλιών, θαλάσσιων θηλαστικών και θαλάσσιωνχελωνών σε αλιευτικά εργαλεία
  • Διατήρηση της φύσης στη θάλασσα: Δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχές και απόδοση στις τοπικές κοινότητες των εργαλείων που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντός τους
  • Αντιμετώπιση πλαστικών: Δημιουργία δωρεάν εγκαταστάσεωνγια απόβλητα και ανακύκλωση στα λιμάνια, ώστε να επιτραπεί στα σκάφη να κάνουν υπεύθυνηδιαλογή των απορριμμάτων τους
  • Έρευνα της ζωής: Προστασία για τα θαλασσοπούλια, τις φάλαινες, τα δελφίνια και τις θαλάσσιες χελώνες μέσω της παρακολούθησης των κινήσεών τους (τηλεμετρία)

Μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπογράψτε τώρα αυτό το ψήφισμα για να ενημερώσετε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι επιθυμείτε να επενδύσουμε στη θαλάσσια φύση.

-----------------------------------------------------------------

Αυτό το ψήφισμα δημιουργήθηκε από κοινού με τις SPEASEO/Birdlife και LPO

-----------------------------------------------------------------

Sources:
[1] Results of the coastal surveys (SEO/BirdLife 2003. https://www.seo.org/wp-content/uploads/2012/10/Informe_Prestige_SEO_BirdLife.pdf - see page 27).
[2] Experiment to infer the total number of auks affected in Galicia (Munilla et al. 2011. https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1890/ES11-00020.1
[3] https://www.farodevigo.es/galicia/2017/07/03/trafico-barcos-mercancias-peligrosas-frente/1709739.html
[4] http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status/descriptor-10/pdf/MSFD%20Measures%20to%20Combat%20Marine%20Litter.pdf
[5] http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC111924/2018-cfpinfographics_1.pdf
[6]  ICES. 2009. Report of the Working Group on Seabird Ecology (WGSE), 23-27 March 2009, Bruges, Belgium. ICES CM 2009/LRC:10.91 pp.
[7] Casale (2011) Casale P. Sea turtle by-catch in the Mediterranean. Fish and Fisheries. 2011;12(3):299–316. doi: 10.1111/j.1467-2979.2010.00394.x

0 have signed. Let’s get to 150,000!