Europskom parlamentu i ministrima ribarstva: Zaštitite naše oceane!

0 have signed. Let’s get to 150,000!
At 150,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!
BirdLife International started this petition to European Parliament and

DeutschEnglishFrançaisEspañolPortuguêsNederlands

Naši oceani su desetljećima ugroženi zagađenjem, odlaganjem otpada, prekomjernim izlovom ribe te uništenjem morskog dna. Čovječanstvo tek počinje shvaćati u koliko su lošem stanju morski ekosustavi.

Stanje oceana u brojkama:

~ 250 000 mrtvih morskih ptica u Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj kao posljedica samo jednog izljeva nafte blizu obale Galicije [1] [2]
~ 13 000 brodova s opasnim teretom prolazi obalom Galicije svake godine. U Španjolskoj se između 1991. i 2006. dogodilo 135 nesreća koje uključuju izlijevanje nafte. [3]
~ 275 000 tona plastike u EU svake godine završi u moru [4]
~ 200 000 morskih ptica godišnje u Europi umire od zaplitanja u ribolovne alate [6]
~ 44 000 morskih kornjača se godišnje na Mediteranu utopi od zaplitanja u ribolovne alate [7]

Zastupnici u Europskom parlamentu i ministri nadležni za ribarstvo u državama članicama EU trenutno raspravljaju kako potrošiti 6 milijardi eura prikupljenih od poreznih obveznika namijenjenih Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo (EMFF). Slijedom tih pregovora odlučit će se koje aktivnosti će se financirati na moru između 2021 i 2027.

Potrebno je uložiti barem 1,5 milijardi eura (25% EMFF-a) za zaštitu i obnovu naših oceana.

Mnogo je aktivnosti koje moramo poduzeti kako bismo spriječili devastaciju oceana, što uključuje:

• Sprečavanje izljeva nafte: Razvoj kriznih planova u kojima se vodi računa o prirodi i priprema nadležnih službi na postupanje u slučaju okolišne krize
  • Borbu protiv nezakonitih radnji: Opremanje i osposobljavanje obalne straže za borbu protiv nezakonitih radnji kao što su nezakoniti ribolov i odlaganje otpada u more
  • Sprečavanje slučajnog stradavanja morskih životinja: Istraživanje i testiranje inovativnih rješenja za probleme kao što je slučajno zaplitanje morskih organizama poput morskih kornjača, morskih sisavaca te morskih ptica u ribolovne alate
  • Zaštitu morskih područja: Uspostava morskih zaštićenih područja i pružanje alata lokalnim zajednicama za očuvanje morskih područja u njihovoj blizini
  • Borbu protiv plastike: Uspostavljanje reciklažnih dvorišta i odlagališta u lukama kako bi brodovi mogli na odgovoran i jednostavan način razvrstati prikupljeni plastični otpad
  • Istraživanje živog svijeta: Praćenje kretanja morskih ptica, kitova, dupina i kornjača kako bismo ih mogli bolje zaštititi

Zajedno možemo ostvariti ove ciljeve. Potpišite ovu peticiju kako biste poslali poruku europskim političarima da želite ulagati u zaštitu mora.

-----------------------------------------------------------------

Ova peticija provodi se u suradnji s organizacijama: BIOM, SPEA, LPO, i SEO BirdLife.

-----------------------------------------------------------------

Izvori podataka:

[1] Results of the coastal surveys (SEO/BirdLife 2003. https://www.seo.org/wp-content/uploads/2012/10/Informe_Prestige_SEO_BirdLife.pdf - see page 27).
[2] Experiment to infer the total number of auks affected in Galicia (Munilla et al. 2011. https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1890/ES11-00020.1
[3] https://www.farodevigo.es/galicia/2017/07/03/trafico-barcos-mercancias-peligrosas-frente/1709739.html
[4] http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status/descriptor-10/pdf/MSFD%20Measures%20to%20Combat%20Marine%20Litter.pdf
[5] http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC111924/2018-cfpinfographics_1.pdf
[6] ICES. 2009. Report of the Working Group on Seabird Ecology (WGSE), 23-27 March 2009, Bruges, Belgium. ICES CM 2009/LRC:10.91 pp.
[7] Casale (2011) Casale P. Sea turtle by-catch in the Mediterranean. Fish and Fisheries. 2011;12(3):299–316. doi: 10.1111/j.1467-2979.2010.00394.x

0 have signed. Let’s get to 150,000!