Europskom parlamentu i ministrima ribarstva: Zaštitite naše oceane!

0 have signed. Let’s get to 75,000!

DeutschEnglishFrançaisEspañolPortuguêsNederlands

Naši oceani su desetljećima ugroženi zagađenjem, odlaganjem otpada, prekomjernim izlovom ribe te uništenjem morskog dna. Čovječanstvo tek počinje shvaćati u koliko su lošem stanju morski ekosustavi.

Stanje oceana u brojkama:

~ 250 000 mrtvih morskih ptica u Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj kao posljedica samo jednog izljeva nafte blizu obale Galicije [1] [2]
~ 13 000 brodova s opasnim teretom prolazi obalom Galicije svake godine. U Španjolskoj se između 1991. i 2006. dogodilo 135 nesreća koje uključuju izlijevanje nafte. [3]
~ 275 000 tona plastike u EU svake godine završi u moru [4]
~ 200 000 morskih ptica godišnje u Europi umire od zaplitanja u ribolovne alate [6]
~ 44 000 morskih kornjača se godišnje na Mediteranu utopi od zaplitanja u ribolovne alate [7]

Zastupnici u Europskom parlamentu i ministri nadležni za ribarstvo u državama članicama EU trenutno raspravljaju kako potrošiti 6 milijardi eura prikupljenih od poreznih obveznika namijenjenih Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo (EMFF). Slijedom tih pregovora odlučit će se koje aktivnosti će se financirati na moru između 2021 i 2027.

Potrebno je uložiti barem 1,5 milijardi eura (25% EMFF-a) za zaštitu i obnovu naših oceana.

Mnogo je aktivnosti koje moramo poduzeti kako bismo spriječili devastaciju oceana, što uključuje:

• Sprečavanje izljeva nafte: Razvoj kriznih planova u kojima se vodi računa o prirodi i priprema nadležnih službi na postupanje u slučaju okolišne krize
  • Borbu protiv nezakonitih radnji: Opremanje i osposobljavanje obalne straže za borbu protiv nezakonitih radnji kao što su nezakoniti ribolov i odlaganje otpada u more
  • Sprečavanje slučajnog stradavanja morskih životinja: Istraživanje i testiranje inovativnih rješenja za probleme kao što je slučajno zaplitanje morskih organizama poput morskih kornjača, morskih sisavaca te morskih ptica u ribolovne alate
  • Zaštitu morskih područja: Uspostava morskih zaštićenih područja i pružanje alata lokalnim zajednicama za očuvanje morskih područja u njihovoj blizini
  • Borbu protiv plastike: Uspostavljanje reciklažnih dvorišta i odlagališta u lukama kako bi brodovi mogli na odgovoran i jednostavan način razvrstati prikupljeni plastični otpad
  • Istraživanje živog svijeta: Praćenje kretanja morskih ptica, kitova, dupina i kornjača kako bismo ih mogli bolje zaštititi

Zajedno možemo ostvariti ove ciljeve. Potpišite ovu peticiju kako biste poslali poruku europskim političarima da želite ulagati u zaštitu mora.

-----------------------------------------------------------------

Ova peticija provodi se u suradnji s organizacijama: BIOM, SPEA, LPO, i SEO BirdLife.

-----------------------------------------------------------------

Izvori podataka:

[1] Results of the coastal surveys (SEO/BirdLife 2003. https://www.seo.org/wp-content/uploads/2012/10/Informe_Prestige_SEO_BirdLife.pdf - see page 27).
[2] Experiment to infer the total number of auks affected in Galicia (Munilla et al. 2011. https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1890/ES11-00020.1
[3] https://www.farodevigo.es/galicia/2017/07/03/trafico-barcos-mercancias-peligrosas-frente/1709739.html
[4] http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status/descriptor-10/pdf/MSFD%20Measures%20to%20Combat%20Marine%20Litter.pdf
[5] http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC111924/2018-cfpinfographics_1.pdf
[6] ICES. 2009. Report of the Working Group on Seabird Ecology (WGSE), 23-27 March 2009, Bruges, Belgium. ICES CM 2009/LRC:10.91 pp.
[7] Casale (2011) Casale P. Sea turtle by-catch in the Mediterranean. Fish and Fisheries. 2011;12(3):299–316. doi: 10.1111/j.1467-2979.2010.00394.x