Review the Prices for Playstation Store Turkey

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

To whom it may concern,

As Turkish Playstation gamers, we are suffering from increasing prices for video games observed both in physical and digital platforms, including the Turkish Playstation Store. And unfortunately, the price differences vis-a-vis PS Stores of other regions is most severe when it comes to games that are distributed by Sony, or, produced by Sony first party studios. Latest examples of this discrepancy can be seen in the cases of Red Dead Redemption 2, Marvel's Spider-Man, Detroit: Become Human, and God of War.

We, as Turkish Playstation enthusiasts, acknowledge that the hike in prices are due to several reasons, some of which Sony cannot be held responsible. One of the most obvious factors seem to be the fluctuations and steep downward movement of Turkish Lira against global currencies such as GBP, USD, or EUR. However, even when directly compared to European or US PS Stores, Turkish gamers pay approximately $20 more than their American counterparts (Red Dead Redemption 2 taken as reference). Which corresponds to a price 33% more expensive with a price tag of 369 TL, or $80 with current rates. Moreover, the purchasing power of Turkish gamers, and citizens overall, is nowhere near a comparison with their American or European counterparts. In fact, with current prices, a person working for the minimum wage in Turkey, can only afford 4.33 video games per month (PS Store prices), while a German or French gamer can purchase around 25 new releases working minimum wage. Undoubtedly it would not be viable to adjust the prices to equalize these two figures but we believe that this sole example illustrates the inconsistency in the pricing strategy of the PS Store Turkey, and makes the ground for our request of revision of the prices determined for Turkish gamers.

When further comparisons are made with PS Stores of other regions, we observed that prices in Turkey are mostly in line with UK PS Store. We believe that this is unfair to Turkish gamers considering the differences of purchasing powers and demographics of the two countries in addition to latest GBP/TRY exchange rates. Another finding is that this disparity is evident mostly in Sony distributed titles. For other listings such as Shadow of the Tomb Raider, the price is at a more reasonable level of 209 TL despite UK, US, and EU prices being the same as Red Dead Redemption 2. In Turkey, the latter costs 76.5% more than the former.

In conclusion, as Turkish Playstation enthusiasts, we are suffering from inconsistently higher prices and failure of localization efforts such as language support simultaneously. The fact that this is generally evident in Sony distributed games, in other words, the games of higher quality, curbs the enthusiasm of many gamers in Turkey. Therefore, we kindly ask Sony to investigate the matter and review the pricing methods of Playstation Turkey.

Sincerely yours,

Turkish Playstation Enthusiasts

İlgililerin dikkatine,

Türk Playstation oyuncuları olarak, son dönemde hem fiziksel hem de dijital platformlarda artış gösteren oyun fiyatlarından muzdaribiz. Ne yazık ki diğer PS Store’lar ile karşılaştırıldığında fiyat farkı Sony’nin dağıtımcılığını ya da geliştiriciliğini üstlendiği oyunlarda daha da can yakmaktadır. Bunun son örnekleri olarak Red Dead Redemption 2, Marvel’s Spider-Man, Detroit: Become Human ve God of War oyunları gösterilebilir.

Türk Playstation sevdalıları olarak bizler fiyatlardaki artışın birden fazla sebebi olduğunu ve bunların hepsinden Sony’nin sorumlu tutulamayacağının farkındayız. Fiyata olumsuz etki eden faktörlerin başında son dönemde Türk Lirasının USD veya Euro karşısındaki değer kaybı olduğu gözükmektedir. Fakat doğrudan Avrupa veya Amerika PS Store’ları ile kıyas yapıldığında bile Türk oyuncuların Amerikalılardan aynı oyun için (Red Dead Redemption 2 baz alınmıştır) 20 Dolar fazla ödediği gözükmektedir. Yani Türk oyuncular aynı oyunu Amerikalılardan %33 daha pahalıya, 369 TL’ye (80 Dolar’a) satın alabilmektedir. Tüm bunların üzerine, Türkiye vatandaşlarının alım gücünün de ABD ya da AB vatandaşlarıyla mukayese edilemeyeceği bilinmektedir. Şu anki fiyatlarla Türkiye’de asgari ücretli bir çalışan bir aylık maaşıyla 4.33 oyun alabilirken, Alman ya da Fransız bir oyuncu asgari ücretle 25 tane yeni çıkış yapan oyun alabilmektedir. Kuşkusuz ki bu rakamları eşitlemek pek gerçekçi olmaz fakat tek başına bu örnek bile PS Türkiye’nin fiyat politikasındaki tutarsızlığı gözler önüne sermektedir ve bu bağlamda, Türk oyuncular olarak, fiyatların gözden geçirilmesi isteğimizin temelini oluşturmaktadır.

Karşılaştırmalar yapıldığında Sony’nin dağıtımcılığını üstlendiği oyunların Türkiye fiyatlarının Birleşik Krallık PS Store’a göre ayarlandığı görülmektedir. İki ülke arasındaki alım gücü farkı, demografik farklılıklar ve de mevcut Sterlin kuru göz önüne alındığında bunun Türk oyuncular için adil olmadığını düşünmekteyiz. Bir başka gözlemimiz ise fiyatlardaki bu uyumsuzluğun genellikle dağıtımı Sony tarafından yapılan ürünlerde gözlemlendiğidir. Shadow of the Tomb Raider gibi bazı 3. parti oyunların, Amerika ve Avrupa’da fiyatı 1. parti oyunlarla aynı olmasına rağmen, ülkemizde 209 TL gibi daha makul bir fiyata satılabildiğini görmekteyiz. Türkiye’de (Avrupa ve Amerika’da hiç fark olmamasına rağmen) Red Dead Redemption 2 isimli oyun, Shadow of the Tomb Raider ürününden %76.5 daha pahalıya satılmaktadır.

Sonuç olarak, Türk Playstation severler olarak aynı anda hem yükselen fiyatlardan hem de başarısız olan yerelleştirme çabalarından muzdaribiz. Sony tarafından dağıtılan ürünlerin, yani kalite olarak diğerlerinden ayrılan ürünlerin bu şekilde fiyatlanması pek çok Türk oyuncunun hevesini ve isteğini kırmaktadır. Bu nedenden dolayı, hem Türk hem de Global Sony ve Playstation ekiplerinden Türkiye’deki sıradışı fiyatlandırma politikasının sebeplerini araştırmalarını ve mümkünse bu konuyu çözüme ulaştırmak için gerekli adımları atmalarını arz ederiz.

Saygılarımla,

Bugün Egemen imzanı bekliyor!

Egemen Pamukçu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Review the Prices for Playstation Store Turkey». Egemen ve imza atan diğer 208 kişiye katıl.