Buspasy - większa wygoda i mniejsze zanieczyszczenie powietrza

0 have signed. Let’s get to 1,000!
At 1,000 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Marta Wójcicka started this petition to Prezydent m. st. Warszawy Rafał Trzaskowski and

Zwracamy się do władz miasta o wytyczenie większej liczby buspasów w Warszawie. Do niedawna dane Zarządu Transportu Miejskiego mówiły o milionie osób, codziennie wsiadających do autobusów miejskich. Tych ludzi może być więcej. Buspasy są rozwiązaniem gwarantującym realną poprawę funkcjonowania sieci autobusowej. Zwiększenie liczby odcinków z pasami ruchu dla transportu zbiorowego będzie mieć szereg pozytywnych skutków dla mieszkańców:

• Autobusy szybciej pokonują swoje trasy, co skraca czas podróży.
  • Dzięki buspasom autobusy pojawiają się na swoich przystankach punktualnie, bo nie stoją w korkach razem z autami.
  • Niezawodność i gwarantowany czas przejazdu to największy magnes dla kierowców, którzy chcieliby zrezygnować z podróży autem. Połowa z nich deklaruje, że byłaby gotowa to zrobić.
  • Mniejsza liczba aut to mniej emisji spalin, a także mniejsze korki samochodowe.

Jest to bardzo istotne w aktualnych warunkach z następujących powodów:

• Zaczyna się sezon grzewczy, co niestety tradycyjnie oznacza wzrost poziomu zanieczyszczeń. W związku z tym oprócz smogu generowanego przez transport dojdą zanieczyszczenia z kominów. Smog sam w sobie jest niebezpieczny dla zdrowia i przyczynia się do śmierci dziesiątek tysięcy Polaków. Teraz jednak jest podwójnie niebezpieczny, gdyż jest czynnikiem dodatkowego ryzyka w sytuacji epidemii koronawirusa.
  • Zmniejszenie liczby aut osobowych jeżdżących po mieście zmniejszy zanieczyszczenie powietrza spalinami oraz unosem wtórnym.

Wytyczenie buspasów jest kwestią nie tylko podnoszącą atrakcyjność komunikacji zbiorowej, ale także zdrowia i jakości życia w mieście. Możliwość zwiększenia liczby kursów jest ważna również ze względu na ograniczenia dotyczące liczby pasażerów w pojazdach w związku z restrykcjami wprowadzanymi z powodu pandemii Covid-19.

Dodatkowo, jest to rozwiązanie niskokosztowe, możliwe do niemal natychmiastowego wprowadzenia, a przynoszące niepomiernie pozytywne skutki.

Dlatego też domagamy się od władz Warszawy szybkich i zdecydowanych działań i wytyczenia buspasów na kluczowych trasach. Badania opinii publicznej ze stycznia 2020 r. wskazują, że takiego ruchu oczekuje 76 proc. respondentów w Warszawie.

0 have signed. Let’s get to 1,000!