Petition Closed
Petitioning Europskome Parlamentu

POVREDA ljudskih prava na podrucju majcinske skrbi u Europi (Croatia)

Skrenuti paznju na povrede ljudskih prava na podrucju majcinske skrbi

Letter to
Europskome Parlamentu
This petition can be found on www.change.org in the following languages: Croatian, Dutch, English, Estonian, German, Italian, Lithuanian, Latvian, Slovak, Spanish, Swedish, French, Slovenian, Greek.

Pozivamo Europski Parlament da se kriticki osvrne na praksu svojih zemalja clanica u pruzanju pomoci tijekom poroda.

Zene sirom Europe su suocene sa razlicitim sustavima majcinske skrbi, ali i sa opcim problemima. Prekomjerno koristenje medicinskih intervencija je dovelo do rastucih poteskoca zenama u postizanju fizioloskog i spontanog poroda. Iatrogenski efekti ovoga su stvarni i cest problem sirom zemalja Europe.

2010.godine, Europski Sud za ljudska prava u Strasbourgu je odlucio, u slucaju Ternovszky protiv Madzarske, da “ pravo stovati privatni zivot ukljucuje pravo izbora uvjeta pod kojima se porod desava”. Ipak, vecina europskih zemalja ima sustave porodnicke skrbi u kojima se zenina fizicka autonimija rutinirano krsi i zenine mogucnosti izbora su rigorozno ogranicene.

Pravo poroda izvan bolnice je od iznimne vaznosti za sve zene koje radjaju, bez obzira da li se odlucuju za bolnicki ili porod kod kuce. Stovanje izbora zene koje biraju bolnicki porod moze biti osigurano jedino ako imaju mogucnost izbora da napuste bolnicu te radjaju pod drugim modelom skrbi, cak i ako ne koriste to pravo.

Kada medicinsko osoblje daje preporuku sa saznanjem da zena moze prihvatiti ili odbiti njegov savjet, to je podloga sasvim drugacijem zbivanju, od onoga kada pruzatelj medicinske pomoci vjeruje da zenu moze zakonski prisiliti, ako ona ne suradjuje.

Promatracke studije dobre kvalitete su dokumentirale da je planirani porod kod kuce za zdrave zene jednako siguran kao bolnicki porod. Promatrajuci trendove i protokole insitucionaliziranog poroda, porod kod kuce je cesto jedini nacin za zene mnogih nacija da se porode bez nepotrebnih operativnih i farmaceutskih intervencija.

Ipak, mnoge europske drzave ne pruzaju zenama lak pristup uslugama kod kucnog poroda, i zapravo mnoge zemlje cine iznimne poteskoce kad se zene zele poroditi izvan medicinske institucije.

Zahtijevamo od Europskog parlamenta da Ljudska Prava tijekom Poroda djeteta uzme kao polazisnu tocku za istragu i diskusiju o sustavima majcinske skrbi sirom zemalja Europe.

Sa stovanjem,
HRiC