Victory

This petition made change with 5,745 supporters!

Sebilangan besar perancang dan pengendali perkahwinan dalam industri ini juga telah menyuarakan hal yang sama. Kami, sebagai pihak berkepentingan dalam industri ini sangat bimbang dengan wabak COVID-19 di negara kita, perniagaan kita akan terus mengalami kerugian besar dan boleh menyebabkan operasi terhenti. Sub-sektor industri ini yang melibatkan pelbagai jenis syarikat seperti pemilik dewan, katering, penghias/pendekorasi, make-up artis, studio fotografi & videografi, perkhidmatan keselamatan, perkhidmatan pembersihan, pekerja-pekerja sambilan, dan pelbagai lagi yang melibatkan penjarakkan sosial jugak akan mengalami nasib yang sama. Ini akan memberi kesan besar kepada industri kita, yang mencecah puluhan ribu vendor perkahwinan di negara kita. Angka tersebut belum termasuk ahli keluarga yang bergantung pada pendapatan mereka untuk bertahan. Ringkasnya, ini akan menjadi tamparan buruk bagi seluruh industri perkahwinan.

Oleh itu, kami meminta perhatian dan pertolongan dari pihak berwajib, memandangkan keadaan ekonomi yang semakin buruk ini mempengaruhi perniagaan di seluruh negara dan tidak terkecuali kepada industri kami, untuk membolehkan sektor perniagaan perkahwinan diteruskan selepas MCO dengan syarat-syarat pematuhan ketat terhadap prosedur sosial (SOP) Standard Operation Procedure dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Semua pemain industri di sini sangat mementingkan keselamatan semua pelanggan perkahwinan, tetamu dan pihak-pihak yang terlibat. Dengan ini, kami telah memulakan 'SOP yang dicadangkan' dalam menangani semua jenis majlis perkahwinan semasa COVID-19 MCO. SOP akan merangkumi beberapa perkara seperti, praktik menjauhkan diri (social distancing) dengan menghadkan jumlah tetamu ke dewan perkahwinan pada satu-satu masa (ini mungkin berlaku terutama untuk perkahwinan Melayu / Islam di mana para tetamu "datang-pergi" jangka masa 4 hingga 5 jam), pengambilan suhu badan untuk semua tetamu, memastikan setiap tetamu berdaftar melalui system QRcode yg disediakan oleh MKN & KKM, membasuhan tangan secara berkala untuk semua tetamu & kru perkhidmatan, sehingga menghadkan jumlah tetamu setiap meja (hanya 4 tetamu setiap meja), tanda penjarakkan 1 meter pada lantai untuk tetamu di barisan mengagihkan makanan mengikut jumlah tetamu yang hadir, pembersihan berkala dan pembasmian kuman pada permukaan yg berisiko tinggi, pembasmian kuman / pembersihan dewan dan peralatannya, peralatan makanan serta kerusi meja harus melalui proses pembasmian kuman sebelum dan selepas setiap upacara perkahwinan dan sekiranya SOP lain yang berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan yang belum dinyatakan dalam perkara diatas, kami amat berbesar hati untuk menerima dan berkongsi dengan semua orang dalam industry ini.

Kami berharap anda memahami keadaan semasa kami. Kerjasama dan pertolongan anda akan membantu kami semua dalam industri ini untuk mengatasi masa-masa yang sukar ini.

Walaupun begitu, Semua anggota industri tetap yakin dan positif, bahawa dengan sokongan baik dan bimbingan Kementerian, akan bantu mengatasi situasi ini dengan lebih kuat dan komited untuk memainkan peranan sebagai pemaju trend industri dalam merancang dan menangani upacara perkahwinan semasa dan selepas wabak COVID-19.

Today: ASSOCIATION OF WEDDING INDUSTRY MALAYSIA (AWIM) is counting on you

ASSOCIATION OF WEDDING INDUSTRY MALAYSIA (AWIM) needs your help with “Majlis Keselamatan Negara : Kebenaran menjalankan majlis perkahwinan mengikut SOP yg ditetapkan oleh MKN dan KKM.”. Join ASSOCIATION OF WEDDING INDUSTRY MALAYSIA (AWIM) and 5,744 supporters today.