Petitioning Leaders of the EU Member States

Leaders of the EU Member States: Call to release and rehabilitation of Mikola Statkevich #OneMore2beFree

По-русски ниже

---

There are 6 political prisoners in Belarus now. Among them is Mikalai Statkevich, a presidential candidate for Belarus in the 2010 election. Belarusian authorities are trying to put pressure on the political prisoners by providing them harsh prison conditions. Drawing attention of the international community to this problem could improve the situation of the imprisoned oppositionists in Belarus and support their relatives.

Situation of Mikola Statkevich is very difficult. He was convicted for 6 years of participation in a demonstration on 19 December 2010. He is a subject of constant pressure in a prison. He was sent to a punishment cell several times. They tried to break his spirit by limiting contacts with his lawyer, family, as well as limiting correspondence. He was accused of „inability of resocialization in a prison” and was additionally convicted to three years of a stricter colony regime. A proposal to make an appeal for pardon addressed to president Alexander Lukashenko was made to Statkevich several times. But he had refused it flatly, with the result the pressure upon him was stepped up.

Actions of colony's authorities show that Lukashenko aim to destroy his political opponents. We cannot allow it!

Therefore we appeal to the leaders of EU member states to take permanent actions in order to release and rehabilitate Mikola Statkevich, as well as other Belarusian political prisoners, put pressure upon Belarusian regime and immediately address to Belarusian government demanding to stop tortures and other forms of inhuman treatment of political prisoners and stop the prosecution on Mikola Statkevich.

We deeply believe that only consistent actions and a common position of EU member states can lead to the release of Belarusian political prisoners.

---

В Беларуси на сегодняшний день в тюрьмах остается 6 политических заключенных, в том числе Николай Статкевич - кандидат в президенты на выборах 2010 года.

Для беларуских политических заключенных в тюрьмах создаются исключительно тяжелые условия, целью которых сломать личность и подорвать здоровье.

Привлечение общественного внимания - один из немногих способов  защитить их и облегчить их положение в тюрьмах, высказать поддержку их семьям.

Одна из самых сложных ситуаций у политического оппонента беларуского диктатора, Николая Статкевича. На оппозиционера, осужденного за участие в демонстрации 19 декабря 2010 года на 6 лет тюрьмы, постоянно оказывают давление, несколько раз его помещали в карцер, его пытались сломать, затрудняя контакт с адвокатом, семьей и ограничивая корреспонденцию. Его обвинили в том, что он "не поддается ресоциализации в колонии" и перевели в тюрьму более строгого режима. В течение многих месяцев Николай лишен элементарного солнечного света. Тонкий луч, который пробивается сквозь тюремную решетку под самым потолком камеры - всё, что он видит.  Его многократно пытались склонить к написанию просьбы о помиловании на имя президента Александра Лукашенко, но Н. Статкевич категорически отказывался, после чего давление на него только усиливалось.

Действия администрации колонии показывают, что А. Лукашенко стремится уничтожить своих политических оппонентов. Мы не можем этого допустить!

В связи с этим, мы обращаемся к лидерам правительств стран Европейского союза продолжать усилия, направленные на освобождение и реабилитацию Николая Статкевича и других белорусских политических заключенных; не переставать оказывать давление на белорусский режим и незамедлительно обратиться к белорусским властям с требованием гарантировать политзаключенным свободу от пыток и других форм бесчеловечного обращения с ними, а также перестать преследовать Николая Статкевича.

Мы глубоко убеждены в том, что только последовательные действия и общая позиция стран Европейского союза могут привести к освобождению белорусских политических заключенных.

Letter to
Leaders of the EU Member States
Call to release and rehabilitation of Mikola Statkevich

Some time ago Belarusian oppositionist Zmister Dashkevich was released from a colony, nevertheless 2010 presidential candidate Mikolai Statkevich remains imprisoned. It means there is a person we have to speak up for and to fight for, a person who has to be released - One more to be free!