A humble prayer for Granting Constitutional Recognition to the Rajasthani Language.

0 have signed. Let’s get to 15,000!

Submitted Before,
Shri Narendra Damodardasji Modi
Hon’ble Prime Minister of India
New Delhi

Most Honoured Sir,

We invite your kind attention to the contents of this memorandum which represents the desires and aspirations of the over nine-crore Rajasthani speaking diaspora spread all over the world who regard the Rajasthani language as their mother tongue and who aspire to see it accorded the due recognition under the Constitution of India.

Sir, Marwari Yuva Manch is the representative organization of Marwadi people around the world. This four decade old organisation has more than six hundred and fifty branches spread across India and abroad. This memorandum is a humble attempt to convey the strong and heartfelt feelings of our people for the language closest to their hearts.

Sir, Rajasthan is one of the largest state of our wonderful country with a rich history and culture. Unfortunately, it is also one of the few states whose main language don't find a place in the Eighth Schedule of our Constitution.

Rajasthani people are by nature hard working and imbued with high entrepreneurial skills and spirit. The major part of the trade and commerce of our country is in the hands of this hard working yet peace loving class of people and we have contributed immensely to the progress of our country throughout history.

Sir, the Rajasthani Language is a complete language in itself with a rich body of work in every genres of literature be it folk songs, music, drama, prose or poetry. The study of Rajasthani Language is recognized by Sahitya Academy and University Grants Commission and formal education courses on the subject are being offered by the Jodhpur University and the Udaipur University. However, the language has not seen much progress in the present times, mainly owing to the lack of Constitutional Recognition.

The just demand to include Rajasthani Language in the Eighth Schedule of the Constitution of India has been raised time and again since a long time in the past. As may be known to your honour, the Rajasthan Legislative Assembly had, as early as the year 2009, unanimously passed the proposal for inclusion of the language in the Eighth Schedule to the Constitution and had recommended it to the Central Government. However, to the utter consternation of all Rajasthani loving people around the world, the proposal is still under consideration in the Ministry concerned and not much positive progress has been witnessed in the matter of granting constitutional recognition to this rich language.

In the light of the above facts, Marwari Yuva Manch urges upon your good-self to exercise your prerogative and instruct all concerned to actively pursue the proposal of according constitutional recognition to the Rajasthani Language and to crystallize the proposal which has for long been unable to see the light of day. We have utmost faith that a man of your sensitivity, who has the interest of every Indian closest to his heart, shall understand the strong emotions of our people on the subject and that you shall do your utmost to make our dreams a reality. Your kind consideration of the matter shall go on to strengthen manifold the faith that every Rajasthani speaking person imbibes in your strong leadership.

With the humblest regards, we remain.

Kind Regards,
Amit Agarwal
National President
All India Marwari Yuva Manch

In Hindi/ हिन्दी

प्रतिष्ठा में,
श्रीमान् नरेंद्र जी मोदी
माननीय प्रधानमंत्री, भारत सरकार
नई दिल्ली

विषय : राजस्थानी भाषा को संवैधानिक मान्यता दिए जाने के संदर्भ में श्रद्धेय,

सादर वंदे। आपके विचारार्थ यह ज्ञापन विश्व भर में फैले नौ करोड़ से अधिक राजस्थानी भाषा बोलने वालों की ओर से दिया जा रहा है। मारवाड़ी राजस्थानी भाषा की प्रमुख बोली है। एक आकलन के मुताबिक यह तकरीबन 5 करोड़ लोगों की मायड़ भाषा है। प्रसंगवश उल्लेखनीय है कि मारवाड़ी युवा मंच दुनिया भर के मारवाडिय़ों का प्रतिनिधि संगठन है। देश-विदेश में इसकी साढ़े छह सौ से अधिक शाखाएं हैं। यह ज्ञापन मारवाड़ी युवा मंच के माध्यम से अपनी भाषा के प्रति संजीदा एवं संवेदनशील लोगों की भावनाओं को आप तक पहुंचाने का विनम्र प्रयास है।

महोदय, राजस्थानी स्वयं में एक संपूर्ण भाषा है। साहित्य की अमूमन हर विधाओं की इस भाषा में समृद्ध परंपरा रही है। राजस्थानी में विपुल मात्रा में लोकगीत, संगीत, नाटक, कथा, कहानी व अन्य साहित्य उपलब्ध हैं। साहित्य अकादमी और विश्वविद्यालय अनुदान आयोग द्वारा मान्यता प्राप्त राजस्थानी में शिक्षण की व्यवस्था जोधपुर और उदयपुर विश्वविद्यालय में है। राजस्थानी को संविधान की आठवीं अनुसूची में शामिल किए जाने की मांग काफी पुरानी है। संप्रति राजस्थान विधानसभा ने वर्ष 2009 में राजस्थानी की संविधान की आठवीं अनुसूची में शामिल करने का प्रस्ताव सर्वसम्मति से पारित कर केंद्र सरकार को भेजा था, परंतु कतिपय कारणों से यह प्रस्ताव आज भी संबंधित मंत्रालय में विचाराधीन है।

उपरोक्त तथ्यों के आलोक में मारवाड़ी युवा मंच इस ज्ञापन पर अपनी सहमति के हस्ताक्षर करने वालों की ओर से आपको आग्रह करता है कि आप अपने विशेषाधिकार का प्रयोग करते हुए समृद्ध राजस्थानी भाषा को संवैधानिक मान्यता प्रदान करने के लिए सभी संबंधित पक्षों को निर्देश देने की कृृपा करें। इस विषय में आपकी सदाशयता विश्व भर के राजस्थानियों के लिए विशेष अनुकंपा होगी।

सधन्यवाद।
अमित अग्रवाल