Petition Closed

Polonia za sprawiedliwą Polsko-amerykańską umową podatkową.

The old Polish-American Tax Treaty of 1974 is harmful for Polish-Americans for almost forty years. 30-percent non-resident tax is imposed on pensions of Polish emigrants, while most countries enjoy tax holiday. Same mistakes must not be repeated in the upcoming Tax Treaty.

Stara Umowa podatkowa między Polską a Stanami Zjednoczonymi z 1974 roku była krzywdząca dla Polonii. Przez prawie 40 lat Polacy wracający do Kraju płacili 30-procentowe podatki (25.5% od świadczeń Social Security), podczas gdy inne kraje wynegocjowały całkowite zniesienie tych podatków dla swoich obywateli. Domagamy się, by te same błędy nie zostały popełnione w opracowywanej nowej Konwencji podatkowej.

Sprzeciwiamy się również faktowi, że Ministerstwo Finansów pracuje nad nową umową podatkowa od 2008 roku bez wyjawiania tego społeczeństwu. Nic o nas bez nas!

Żądamy wyjawienia szczegółów nadchodzącej umowy podatkowej ze Stanami Zjednoczonymi zanim zostanie ona zatwierdzona.

Komentarz: Zarejestruj się, podpisz petycję przez kliknięcie na guzik, a list o poniższej treści zostanie posłany do wszystkich adresatów: Przewodniczącego  Rady Ministrów, Ministra Finansów oraz do Komisji Łączności z Polakami za Granicą przy polskim Sejmie.

Umowa podatkowa dotyczy wszystkich Polaków mających przychody czy majątek w dwóch krajach, niezależnie od tego, czy mieszkają w Polsce czy w Stanach.

Więcej informacji: http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/bez-udzialu-polonii.-nadchodzi-nowa-polsko-amerykanska-umowa-podatkowa

This petition was delivered to:
  • Prezes Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej
    Donald Tusk
  • Minister Finansów RP
    Jan Vincent-Rostowski
  • Przewodniczący Komisji Łączności z Polakami za Granicą
    Adam Lipiński

Polish American Congress, LI Division started this petition with a single signature, and now has 817 supporters. Start a petition today to change something you care about.