SOĞUKPINAR KIZILKAYA MADEN DAĞLARI YOK OLMASIN

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

ÇED Toplantısız Çevre Katliamı
Giresun İli Espiye Soğukpınar Beldesi tarih kültür ve doğal güzellik cenneti Kızılkaya madenlerinde ÇED raporu bile alınmadan açık kürüme yapılarak büyük bir çevre katliamı yapılıyor.
Konuyla ilgili çok kötü dedikodular yapılıyor. Hiç bir ciddi bilimsel araştırma yapılmadan çevre Müdürlüğü olumlu görüş vermiş, Çernobil felaketinden daha kötü olacak. Espiye ilçemize ve bölgeye toprak ve doğal dengesi bozulmuş Kızılkaya madenlerinden kalkan yağmur bulutları, asit yağmuru olarak bölgeye yıllarca yağacak. İnsanlar kısırlaşacak doğal yaşam ölecek. İnsanlar kanserden ölecek. Konuyla ilgili acilen girişimlerde bulunulmalı, açık kürüme durdurulmalı, tarih doğa ve çevre katliamı engellenmelidir.
Eti Bakır A.Ş firmasının bölgemizde bulunan tarihi Kızılkaya madeninde yapacak olduğu açık küreme su kaynaklarımıza ve tarım alanlarımıza zarar veriyor. Her mevsimi yağışlı olan beldenin bitki örtüsü oldukça zengindir. Dağlarında orman gülü, taflan yemişi, yaban mersini, kestane ve dağ çileği bolca bulunmaktadır. Temel geçim kaynağı fındık olan belde mısır ekiminin yanı sıra hayvancılıkta yapılmaktadır. Yöreye özgü birçok endemik bitki türüne sahip Soğukpınar Beldesi’nde yaban hayatı da oldukça zengin. Gerek köy ve gerekse yaylalarda birçok yırtıcı hayvan ve kuş türü bulunmaktadır. Yapılmak istenen ve kısmı olarak başlayan, ÇED raporu olmayan Kızılkaya Madeni Açık Kürüme çalışması, bölgemize ve su kaynaklarımıza ciddi zararlar verecek.

Espiye Kızılkaya Tarih ve Tabiat Harikası
“Kızılkaya Maden Dağlarında Çevre Katliamını Önleme Platformu” olarak aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşıyor, acil önlem alınmasını istiyoruz.
KAMUOYUNA DUYURU
Giresun Espiye Soğukpınar Beldesi Tarihi Kızılkaya Madenlerinde Tarih Kültür ve Çevre Katliamı durdurulsun.
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KURULU’NA TARİHİ GÖREV
Devlet ve milletimizin tarihi tapu senedi ve dedelerimizden miras olarak aldığımız tarih, tabiat ve kültür varlıklarımız bir bir yok oluyor. Binlerce yıllık geçmişimiz olan tarihi varlıklarımızın rant ve para hırsı uğruna yok olmasına seyirci kalıyoruz.
Giresun Espiye Soğukpınar Beldesi 550 yıllık tarihi arşiv belgelerinde Trabzon vilayetine bağlı Torul kazasının nahiye merkezi olan bir zamanların tarihi Bayramoğlu nahiyesinde bulunan ve Türkiye’de bir başka benzeri olmayan tarih, kültür ve endemik bitki örtüsüne sahip Kızılkaya madenlerinde çevre katliamı yapılması durdurulmalı.
Soğukpınar Beldesi sakinleri ve gurbette yaşayan Soğukpınarlılar; Giresun milletvekilleri, Giresun Valisi ve tüm siyasetçileri göreve davet ederek, Espiye Soğukpınar Kızılkaya madenlerindeki tarih kültür ve çevre katliamının durdurulmasını istiyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Trabzon Bölge Müdürlüğü”nü de göreve davet eden Soğukpınar Beldesi halkı, çevreci kuruluşları bölgede inceleme ve araştırma yapmaya çağırdı.
Doğal Güzellik ve Tabiat Harikası Tarihi Kızılkaya Madeni Hakkında Tarih ve Kültür Araştırması Bilgi Notu:
SOĞUKPINAR KIZILKAYA MADEN DAĞLARI
Soğukpınar’da doğa ve doğal güzellik deyince akla ilk tarihi Kızılkaya Maden dağları gelir. Amerika’nın Arizona Vadisini aratmayacak özellik ve güzelliklere sahip Kızılkaya Madeni Cenevizliler döneminde işletilmiştir. Osmanlı döneminde de yıllarca çalıştırılarak maden elde edilmiş. Son olarak 1970’li yıllarda Maden Teknik Arama tarafından kısa bir süre işletilen Kızılkaya madeninde Soğukpınar’dan birçok kişi çalışarak geçimini sağlamıştır. Yer altında çalışanların büyük bir bölümü hayatını genç yaşta meslek hastalığından kaybettiler. Tarih boyunca Soğukpınar’ı önemli hale getiren ve merkez kılan, bakırın çıktığı Kızılkaya Madeni, muhteşem manzarası ile görenleri büyülen tam bir doğa harikasıdır. Sivri ve delikli taşları, beldeyi kuş bakışı gören yüksekliği ile büyüleyen bir doğal güzelliği bulunan Kızılkaya Madeni’nde ayrıca birçok mağara da mevcuttur. Kızılkaya Madeni’nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından doğal tabiat parkı ilan edilmesi belde halkının en büyük dilek ve arzusu. Kızılkaya Maden bölgesindeki bir zamanlar bölgenin pazar yeri olan tarihi un pazarı ile ilgili araştırmalar yapılarak, bölge kültür tarihimize kazandırılmalıdır.
KIZILKAYA MADENİNDE DAĞ ÇİLEĞİ
Madenin üzerinde yetişen yabancıların Likapa dediği dağ çileği, Allah’ın Soğukpınar halkına bir lütfudur. Kızılkaya Maden bölgesinde toprağın yok denecek kadar az olduğu taşların üzerinde yetişen dağ çileğinin apayrı bir damak tadı vardır. Birçok hastalığın şifa ilacı olarak bilinen ve yurt dışında kilosu dolarla satılan dağ çileğine özel önem verilirse, belde halkının önemli bir geçim kaynağı haline gelebilir.
Giresun Espiye Soğukpınar Beldesi
Tarih, Tabiat ve Doğal Güzellikler diyarı,
endemik bitki ve canlı türleri merkezi İpek Yolu güzergâhında Tarihi Un Pazar’ı merkezi
Kızılkaya Maden dağlarında Çevre ve Tarih Katliamını Önleme Platformu