Dreptate pentru Vlad Teohari

Dreptate pentru Vlad Teohari

0 have signed. Let’s get to 1,000!
At 1,000 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Denisa Avram started this petition to bn@usr.ro and

MESAJ către conducerea USR și PLUS:

Solicităm demisia Echipei Barna din Biroul Național: Dan Barna, Radu Mihail, Vlad Botos, Cristina Pruna, Claudiu Nasui, Catalin Stancu, Ionut Mosteanu, Diana Muresan, Iulian Bulai, Silvia Dinică, Cătălin Drulă, Liviu Mălureanu, Cristian Alin Mos.
 
Biroul National al USR vine din nou în fața membrilor partidului cu o decizie pe cât de nedreaptă, pe atât de controversată, luată ca de fiecare dată, cu un singur vot în plus, votul care face diferența, 13 – 12. Majoritatea lui Dan Barna, din forul de conducere al USR-lui, vrea să ne dovedească, încă o dată, că poate impune, în disprețul reglementărilor statutare și constituționale, doar hotărârile care îi avantajează interesele de grup. Astfel, în ședința de luni, 5 octombrie, această majoritate dispune invalidarea candidaturii lui Vlad Teohari, invalidare bazată pe un aviz negativ de integritate, acordat de Comisia Națională de Arbitraj (CNArb), ce s-a pronuntat și ea, tot în data de 5 octombrie. Comisia Națională de Arbitraj, ajunge la concluzia că Vlad Teohari nu ar îndeplini criteriile de integritate, întrucât acesta a semnat în noiembrie 2019, alături de alți 500 de membri ai partidului nostru, o scrisoare deschisă prin care erau reclamate excluderile abuzive din USR. Astfel, fără nici un fel de contextualizare și de analiză a activității, a atitudinii și a acțiunilor sale în cadrul partidului, comisia hotărește că Vlad Teohari a demonstrat lipsa integrității (a cărei definiție rămâne una profund subiectivă) și deci a prejudiciat imaginea partidului.

În urma alegerilor interne desfăsurate la sfârșitul lunii septembrie în filiala reunită USRPLUS, Vlad a obținut votul de încredere a mai bine de 1000 de membri din filiala Diaspora, vot ce l-a plasat pe primul loc în listele electorale pentru Camera Deputaților. Acest vot de încredere este, fără îndoială, rezultatul implicării și devotamentului pe care Vlad le-a arătat partidului și oamenilor care compun partidul, consecvenței cu care și-a apărat principiile și viziunii inovatoare și creative, pe care a cuprins-o în programul său de candidatură.

De aceea, decizia Biroului Național apare nu numai ca injustă, pentru că aduce atingere demnității și integrității personale ale colegului nostru dar este și profund ilegală și imorală, căci contravine statutului de organizare a alegerilor interne, care proclamă votul membrilor, instanță decizională în stabilirea poziției candidatilor Aliantei USRPLUS. Această decizie încalcă în mod flagrant drepturi și libertăți constituționale pe care partidul nostru reformator, este obligat să le apere, el prezentându-se în fața alegătorilor ca singurul partid care și-a fixat un ideal din promovarea pluralității de opinii, transparenței și a democrației interne. Astfel, prin interzicerea dreptului de a candida, echipa Barna din interiorul BN, aduce atingere libertății de exprimare, protejată de art. 30 din Constituția României dar și dreptului de a fi ales, garantat de art. 37 din Constituția României.

Mai mult decât aceste argumente legale, denunțăm subiectivismul interesat și arbitrariul deciziei sus numite, prin refuzarea dreptului la apărare și opinie, care ar fi trebuit să fie acordat în fața Comisiei de Arbitraj, așa cum prevede art. 37 alin. 2 din Constituția României, Art 15(3) din Legea Partidelor Politice și Art. 12(f) din statutul USR. Argumentele unui act intenționat de rea voință care își propune îndepărtarea lui Vlad Teohari din poziția obținută prin vot sunt întărite prin graba cu care a fost impusă această decizie. Lipsa acestui punct din ordinea de zi, privarea de dreptul la apărare sau de dreptul de a beneficia de apărare, în vederea obținerii remedierii acestei hotărâri, sunt fapte care au consecințe grave pentru demnitatea si cariera lui Vlad. Menționăm că Vlad Teohari nu a avut ocazia să depună întâmpinare la CNArb așa cum prevede Art. 77 alin (5) din Regulamentul Comisiilor de Arbitraj și nici nu are posibilitate să se adreseze Comitetului Politic în timp util, deoarece nu are motivația scrisă de invalidare (necesară în conformitate cu art. 78 și art 81 din Statutul USR). Art. 81 din statut prevede că Comitetul politic ”decide într-un termen care să permită eventuala candidatură”.

În final, înlănțuirea evenimentelor și a deciziilor, modalitățile agresive și abuzive prin care colegi sunt eliminati din cursele interne, dispețul fățiș pentru valorile și principiile democrației directe, toate acestea sunt elemente care ne arată că partidul nostru se îndreaptă într-o direcție greșită.

Condamnăm cu vehemență încălcarea drepturilor membrilor de a hotarî după propria conștiință, condamnăm pedepsele și sancțiunile pentru delicte de opinie, deplângem atmosfera de totală impunitate, pe care un grup privilegiat, protejat de echipa de la vârful partidului, înțelege să o exercite în tot mai multe filiale.

Cazul Vlad Teohari riscă să se multiplice și să devină o practică abuzivă în interiorul partidului, care vrea să reformeze cutumele politice din Romania. Dacă noi nu spunem nu acestor derapaje, dacă noi nu ne salvăm partidul de aceste tendințe autoritariste, atunci cine ar mai putea pretinde că noi suntem cei care pot salva ceva în România? 

Astfel, solicităm demisia Echipei Barna din Biroul Național: Dan Barna, Radu Mihail, Vlad Botos, Cristina Pruna, Claudiu Nasui, Catalin Stancu, Ionut Mosteanu, Diana Muresan, Iulian Bulai, Silvia Dinică, Cătălin Drulă, Liviu Mălureanu, Cristian Alin Mos.

0 have signed. Let’s get to 1,000!
At 1,000 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!