Yayınevleri, Görme Engellilere, Satın Alınan Kitapların PDF'lerini de Sağlamalı

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Bu kampanyayı başlatma nedenim kültürel anlamda fırsat eşitliğine katkı sağlanmasını istememdir.

Bilindiği üzere pek çok görme engelli iki şekilde kitap okuyabilmektedir: Birileri tarafından okunan sesli kitaplar ve ekran okuyucularla okunan metin kitaplar. Bazı görme engelliler kitap okuma deneyimini üst seviyede tutmak için insan sesiyle okunmuş kitapları tercih etmeyip kitap sayfalarını taratıp bilgisayara aktararak bilgisayar tarafından okunmasını tercih etmekte, bunun için ayrıca taratma zorluğuyla uğraşmaktadırlar. Sesli kitap yoluyla okumayı tercih edenler de biri okuyacak diye epey beklemektedirler.  Kabartma Kitap maliyet bakımından  zaten düşünülen bir şey değil.

Yazının devamını ajitasyon cümleleriyle, veya duygu sömürüsüyle doldurmak niyetinde değilim.

Bizler bize acınmasını değil, Fırsat eşitliği kapsamında hakkımız olana erişebilme imkanı istiyoruz. Zaten 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Ek 11. Maddesi de isteğimizin makul oluşunu destekler niteliktedir. Ayrıca bir mecburiyeti olmayıp e-kitap okumayı tercih edenler de olabilir. Pdf kitap imkanı onları da memnun edebilir.

Not: Bazı yayınların EPUP formatında e-kitap satışını hizmete sunduğunu biliyorum ancak bu format ekran okuyucularıyla yeterince erişilebilir değil. Ocr'li (OCR işlemi doküman veya basılı her tür bilgi kaynağının tarayıcılar yardımıyla taranarak bilgisayar ortamına aktarılması) bir EPUP olsa bile bu dosyalar pdf gibi üst bilgi alt bilgi imkanı içermediğinden, sayfa numaraları belli olmuyor. Sayfa numaraları bazıları için oldukça önemlidir. İşte bu nedenle satın aldığımız kitapların yanında PDF'lerini de alabilmeyi talep ediyoruz. Yayınevleri bu imkanı sağlayabilecek güçtedir. Bu durumun suistimal edilebileceği endişesi taşınıyorsa yayınevleri ortak bir site kurup kullanıcılardan görme engelli olduğuna dair bir rapor yüklemek ve paylaşmamayı da kabul etmek şartıyla o siteye üyelik de talep edebilir.

Bunu istemezlerse müşterileriyle bireysel anlaşmalar yapabilir. Bu yayınevlerine kalmıştır. Destek verenlere şimdiden teşekkür ederim.