Doğrulanmış başarı

#YaşamdanTasarrufOlmaz, Hepatit C ilaçları ödeme kapsamına alınsın #DevletHalkınıYaşatsın

Bu kampanya 7.486 destekçi ile değişim yarattı!

Hepatit C’li hastaların % 90-95’ini, sadece 12 haftada şifaya kavuşturacak ilaçlar olduğu halde Türkiye’de vatandaşlarımız bu imkandan mahrumlar. Devlet, sadece 3 kutu ilaçla Hepatit C hastalarını yaşama bağlayabilir. Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nu acilen harekete geçerek yeni Hepatit C ilaçlarının onayı sürecini hızlandırmaya davet ediyoruz.

Hepatit C, Türkiye’de karaciğer kanserinin en önemli nedenidir. Bu yeni ilaçlara erişemeyen Hepatit C ile yaşayan 500.000 kişide karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişebilecektir. Ya da karaciğer transplantasyonu listesine girerek bir şans yakalamaya çalışacaktırlar.

Geçen yıl ülkemizde 10.000 vatandaşımız trajik bir şekilde Hepatit C nedeniyle hayatını kaybetti. Oysa sadece 3 kutu ilaçla sevdikleriyle sağlıklı bir şekilde yaşama devam edebilirlerdi. Tedavi edilmezlerse önümüzdeki yıllarda da bu sayı her yıl büyümeye devam edecektir.

Ülkemizde halen uygulanan uzun süreli tedavi rejimlerinde depresyon, anksiyete, anemi, deri döküntüleri, saç ve kilo kaybı gibi yıpratıcı yan etkiler görülmektedir. Tedavi sürerken yan etkiler nedeniyle kişiler çalışamayacak duruma gelmektedirler. Halen uygulanan tedavilerle virüsten temizlenme ve kalıcı şifa bulma ihtimali oldukça düşüktür. Olabilecek diğer tüm tedavi yöntemlerini deneyen hastaların birçoğunda virüs tekrar ortaya çıkmaktadır.

Hastaların çoğu mevcut tedavileri yan etkileri nedeniyle alamamaktadır. Bazıları ağır karaciğer yetmezliğine girmiş durumdadır ve siroz veya karaciğer kanseri nedeniyle ağrılı bir ölüm beklemektedirler. Diğerleriyse daha tolere edilebilir bir tedavinin bulunması için beklemektedirler.

İyi haber şu ki yeni jenerasyon ve çok etkili ilaçlar dünyada hızla yayılmaktadır. Sofosbuvir etken maddeli ilaç ABD ve Avrupa’da kullanılmaktadır. Gelişmekte olan 91 ülkede ilaç tedariği için lisans anlaşması yapılmıştır. Aralık 2013’ten beri dünyanın dört bir tarafında binlerce insan, sofosbuvir etken maddeli bu ilaçlarla şifa bulmuştur. Dünyanın farklı bölgelerinde bu moleküle ilaveten etkinliği onaylanmış yeni ilaçlarda piyasaya verilmektedir.

Anca kötü haber şu ki ülkemizde sofosbuvir ve diğer yeni moleküller Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat onayı almış olduğu halde SGK tarafından bedeli ödenen ilaçlar arasına alınmamaktadır. Şifa şansı yakalamak için kendilerini zorlayan hastalarımız ne zaman ödeme listesine gireceği belli olmayan ilacı hastalıklarının kötüleşmemesini umut ederek beklemektedirler.

SGK, Hepatit C hastalarının tedavi sürecini kısaltacak ve %95 oranında başarı şansı olan yeni nesil Hepatit C ilaçlarını ödeme kapsamı dışında tutup, hastaları ölüme terk ederek tasarruf yapıyor. SGK, yaşam hakkından, Sağlık Hakkı'ndan tasarruf ediyor.

Yetkili çevrelerce ilaç geri ödeme listesine girse bile kullanımının sadece halen siroz gelişmiş kişlerle sınırlandırılacağı dile getirilmektedir. Ölümle sonuçlanma potansiyeli olan hastalığa yakalanmış bir kişiye Siroz gelişene kadar beklemek zorunda bırakılıp sonrasında tedaviye alınacağını  söylemek  - diğer hastalıklarda nasıl kabul edilemez ise Hepatit C’li hastalarda da kabul edilemez. Bu tip sınırlandırmalar zaten tedaviye erişme güçlüğü olan birçok hasta olduğuna aldırmamak demektir.

Biz kesin tedavi sağladığı kanıtlanmış yeni ilaçlar birçok ülkede halen kullanılmakta iken hükümeti, daha fazla gecikmeden ve ek düzenleyici engeller koymadan, 500.000 Hepatit C’li vatandaşımızın sofosbuvir dahil diğer yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil harekete geçmeye çağırıyoruz.

Yaşamdan tasarruf olmaz.

Sağlıktan tasarruf olmaz.

Bugün Tur imzanı bekliyor!

Tur YILDIZ BICER bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «#YaşamdanTasarrufOlmaz Hepatit C ilaçları SGK ödeme kapsamına alınsın». Tur ve imza atan diğer 7.485 kişiye katıl.