ÇERKEZFINDICAK köyü yok olmasın-ALTIN MADENİ İSTEMİYORUZ. KÖYÜMÜZE, DOĞAMIZA DOKUNMAYIN !

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Tokat Erbaa, Kozlu-Çerkesfındıcak Köyleri civarı eski Gümüşlük Mevkii Bakır Madenin'de Verusa Holding A.Ş tarafından Kap bildiriminde altın madeni bulunduğu ve bunun ile ilgili olarak sondaj faaliyetlerine başlanıldığı duyurulmuştur.

[ Madenin bulunduğu bölgede prehistorik yeraltı madenciliğinin tarihi C-14 analizi ile'saptanmış Anadolu'ya ait tek buluntudur.

Yine Erbaa-Kozlu yöresindeki bakır mineralizasyonunun günümüzden yaklaşık olarak 6000 yıl öncesinden tarihî dönemlere değin bilindiği ve buradaki sülfürlü bakır yatağının eski Anadolu madencileri tarafından işlendiği saptanmıştır.

Gümüşlük eski madenlik mevkii olarak anılan buluntu yeri, Erbaa ilçesine 28 km uzaklıkta olup, coğrafî konumu bakımından Erbaa'nın güneyindeki Kozlu bucağının 9 km güneybatısındadır. Yine bölge Çerkezfındıcak köyü arazi ve ormanlarını kapsar durumdadır. Ayrıca Kuzey Anadolu Fayının 15 km güneyindedir.

Gümüşlük eski madenlik mevkiini içeren büyük bir bölüm, genellikle gürgen ve kısmen de kayın ağaçları ile kaplıdır. Sık fundalıkların ve orman gülü (Rhododendron ponticuni) olarak anılan zengin bir ağaç altı florasının varlığına ev sahipliği yapmakta olup yine olası bir maden işletiminde Çerkezfındıcak köyünü sarıp sarmalayarak içine alan ve köyün tek geçim kaynağı olan ormanı da kapsamaktadır.

MTA Enstitüsünde görevli Birleşmiş Milletler Ekibinin 1972-1974 yıllarında Kuzey Anadolu'daki yeni maden arama çalışmalarında Gümüşlük eski madenlik alanında çalışmalar yapılmıştır. Sondajlı aramalarda bakır yataklarında 50 metre derinliklerde eski bir maden galerisine de rastlanılmıştır.

Yapılan kazılarda ve incelemelerde ayrıca bütün tabakalarda kuvars damarlı yeşil şistlere ve metadiyabaz materyellere de rastlanmıştır.

Gümüşlük eski madenlik mevkiindeki antik maden galerisinin mevcut bilgilere göre-günümüzdeki varlığı yadsınamaz. Arazi parçasının ormanlık alandan oluşması nedeni ve derin olması nedeni ile bugüne kadar antik maden galerisi açığa çıkarılamamıştır. (https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/589044 (Egun Kaptan MTA) )

Gümüşlük Madeninin yapılan resmi araştırmalarla ülke ve dünya mirası olan antik bir maden olduğu tespit edilmiştir. Maden bugünlerde altın arama bahanesini ile yok edilecektir. Altın aranacak olan alanın yukarıda belirtildiği üzere MTA tarafından resmi olarak tespit edilerek araştırılmış olduğu da bellidir.

Alanın ülke ve dünya mirası açısından öneminin yanı sıra bölgenin doğası , iklimi, hava şartları, içme suları altın madeni araması çalışmaları ile siyanürle zehirlenecek doğal yaşam bozulacak, halk altın ve para uğruna zehirlenecek insanlar hastalanıp gelecek nesiller yok edilecektir. Yine köylerde ve yaylalarında doğal yaşam zehirleneceği için insanların geçmiş anıları ve gelecekleri yok edilecektir.

Çerkezfındıcak ve Kozlu köyleri bu altın madeninden doğrudan doğruya etkilenecek olup yine civar köyler yaylalar, ormanlar, Erbaa, Turhal, Amasya gibi bölgelerde bu zehirden etkilenecektir.

Çerkezfındıcak , Kozlu köyleri bölgenin Çerkes köylerinden olup tarihleri boyunca zorluklarla mücadele etmek zorunda kalmış , Çarlık Rusya tarafından soykırıma uğratılmış, zorla sürgün edilmiş bir halka ait insanların kurmuş oldukları köylerdir. Zorunlu sürgün ile geldikleri Osmanlı topraklarına, vatanlarından koparılmanın acısını yaşadıkları için daha Türkçeyi bile öğrenememişken kanları ve canları pahasına sahip çıkmışlardır. 93 harbinde, Kurtuluş Savaşında ve bölgelerinde yaşanan terör olaylarında bu ülke insanı ile birlikte savaşmış mücadele etmişlerdir. Çerkezfındıcak köyünün mezarlığında bu ülke için şehit olmuş insanlar vardır.

Olası bir altın madeni bölgeyi zehirleyecektir. İnsanların köylerini terketmeleri için maden şirketleri tarafından baskı uygulanacak insanlar huzursuz edilecek ve bir bilinmeze doğru sürükleneceklerdir.

Bu iki güzel köy halkının ataları yüzyıllar boyunca Çarlık Rusya'ya boyun eğmeyen Kafkasya'nın kadim halklarındandır. Savaşın yanı sıra harici bir çok etken ile topraklarından koparak Osmanlı topraklarına yerleşmişlerdir.

Yine geldikleri bu toprakların kaderi onlarında kaderi olmuştur, Tarihin en acı ve insanlık dışı soykırımına maruz kalmış olan köy halkı 27.12.1939 da 7.9 şiddetindeki depremi, 20.12.1942 de ki 7.0 şiddetindeki depremde Erbaa Niksar Tokat depremini yaşamış Çerkezfındıkcak ve Kozlu köyleri çok hasar almış kullanılamaz hale gelmiştir. Bu nedenle Çerkezfındıcak köyünün yeri değiştirilmiş tekrar bir köy oluşturulmuş yeni bir yaşam alanı tesis etmeye çalışmışlardır. Yine 1943 yılındaki Samsun-Ladik depreminde de  çile çekmişlerdir. Köyün altından ülkemizin en tehlikeli fayı olan Kuzey Anadolu fay hattının geçiyor olması köyü hep daim risk altında bırakmakta olup tarihi bir gerçek olarak büyük zorluklar ile soykırım ve sürgün yaralarını sarmaktayken deprem ile yeni bir yara almışlardır.  Ama hiç bir zaman köylerini terketmemişler , küsmemişlerdir. Şimdi de maden bahanesi ile sımsıkı bağlandıkları bu topraklar tahrif edilerek ellerinden alınmak istenilmektedir. Bu insanlar kaderleri olmuş bu coğrafya ile birlikte ölüme terkedilmek istenilmektedir.

Her daim topraklarına bağlı kalan yaşadıkları bu coğrafyada yöre halkı ile iyi ilişkiler geliştirmiş, sağlıklı bireyler yetiştirerek topluma kazandırmışlardır.

Her türlü zorluğa rağmen kültürleri ve varlıkları sürdürmeye çalışan Çerkesler kurucu unsuru oldukları bu memlekette sermaye ve para uğruna yine zorunlu bir göçe ve baskıya maruz kalacaklardır.

Bu nedenle diyoruz ki

KÖYLERİMİZE DOKUNMAYIN !

ÇERKESFINDICAK KÖYÜ YOK OLMASIN !

KOZLU KÖYÜ YOK OLMASIN !

ERBAA dan ELLERİNİZİ ÇEKİN !

SİYANÜRSÜZ ERBAA !

ERBAA BİZİMDİR SİZE TERKETMEYECEĞİZ !

GÜMÜŞLÜK ANTİK MADENİ TAHRİF EDİLMESİN !

ORMANLARIMIZI KESMEYİN !

DOĞAMIZI ZEHİRLEMEYİN !

BİZLERİ ÖLDÜRMEYİN !

DOĞMAMIŞ ÇOCUKLARIMIZI SAKAT BIRAKMAYIN !

MADENİNİZİ DE İSTEMİYORUZ VERECEĞİNİZ İŞİ DE !

İŞİNİZ SİZİN OLSUN ! KÖYLERİMİZ , ORMANLARIMIZ BİZİMDİR !

SİYANÜR ZEHİRDİR !

ZEHİRLE ÇIKARILAN ALTIN , BİZLERDEN DAHA DEĞERLİ DEĞİLDİR !

ALTIN VE PARA DEĞERLİDİR ANCAK İNSAN HAYATI VE ONURU DAHA DEĞERLİDİR.HAYATIMIZI VE ONURUMUZU ELİMİZDEN ALMAYA KALKMAYIN !

KANLARIMIZLA SULADIĞIMIZ KÖYÜMÜZÜN TOPRAKLARINDA BİZİ SİYANÜR İLE ZEHİRLEMEYİN !

DESTEKLEYENLER !

Vunereko Tarık BİRDAL - Vezirköprü