Petition Closed

TBMM ve Çevre Komisyonu Tarihinde İlk Kez Sirk ve Yunus Parklarını Yasaklamayı Düşünüyor

Hayvanlı Sirklerin ve Yunus Parklarının kaderi, TBMM ve Çevre Komisyonunun elinde!

Meclis kulislerinde önce altı 6 ay, daha sonra 1 yıl içinde kapatılacağı söylenen yunus parklarının kapatılma süresinin iki yıla çıkartılacağının duyulmasıyla birlikte, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği, gösteri merkezlerinin "kapatılmaması" için ticari işletmelerin TBMM ile görüşerek sürecin uzatılmasına neden olduklarıyla ilgili duyumlar aldıklarını açıkladı.

Yıllardan beri kamuoyu farkındalığı ve sivil toplumun baskısıyla gelinen bu noktada, her iki örgüt sirklerin ve gösteri havuzlarının yasaklanmasına ilişkin “tavsiye niteliğinde” oluşturdukları yazıları, Alt Komisyon'dan Çevre Komisyonu'na ve TBMM Genel Kurulu'na vererek bir kez daha çağrıda bulundu:

“Hayvanlı sirklerin ve deniz memelilerinin esaret altında tutulduğu tüm gösteri ve terapi merkezleri yasaklanmalıdır”

“Çevre Komisyonu ve TBMM, doğuştan gelen haklara sahip olan bu sessiz canlıların sesini duymak zorundadır. Çok basit bir amaç uğruna hayvanlar esir edilemez ve hakları gaspedilemez.”

"Hayvan tüccarları mağdur rolü oynarken, TBMM de 21. yüzyılda dünyaya örnek olabilecek bir kararla 5199'daki değişiklikleri tamamlamalıdır. Artık esareti ve zulümden beslenen eğlence anlayışını sonlandırmanın zamanı geldi.”

On binlerce imza var, ama son karar çevre komisyonun!

Hayvanlı sirklerin yasaklanması için 10.000’den fazla imza topladık. Bu imzalar, ilgili kişi ve kuruluşlarla paylaşıldı. Bu kadar ciddi bir kamuoyu talebi karşısında, hayvanlı sirklerde ve gösteri merkezlerinde yıllardır esir edilen ve yoğun işkenceye maruz kalan bu hayvanların özgür bırakılması bir borçtur. Sadece birkaç kişiye ticari kazanç sağlamak için ayakta tutulan bu işkencehanelerin ivedilikle kapatılması gerekiyor.

Hayvanlı sirklerde neler oluyor ?

Doğal yaşam alanlarından kopartılan hayvanlar akıl almaz işkencelerle, dayakla, açlıkla terbiye edilerek zorla sahneye çıkarılıyor. Eğitimlerde çivili sopa, kırbaç, elektro şok çubuğu, kanca gibi işkence aletleri kullanılarak hayvanlara "yabanıl" oldukları unutturulmaya çalışılıyor.

Sirklerin perde arkası için: https://www.facebook.com/photo.php?v=210187815787778&set=vb.309272629091835&type=3&permPage=1

Yunus Gösteri Parklarında neler oluyor ?

Yunus parklarında gülümsediğini sandığınız canlılar aslında, denizlerde travmatik şekillerde yakalanan, daha birçoğu yakalanma aşamasında ölen, tırların, tankerlerin içinde yolculuk eden, gümrüklerde saatlerce, günlerce bekleyen, havuzlarda ölü balık yemeye mecbur edilen, bir parça balık için taklalar atmaya zorlanan, beton havuzların içinde delirmemek için kendi sonar'ını kapatarak "kör olan", stresten her biri ülser hastası olan, ölü balıkların içinde antidepresan ve mide ilaçları yutturulan, gösteri havuzlarındaki yüksek sesli müzikten zarar gören, 45 yıllık ömürleri ortalama en fazla 5 yıla inen, “Yunus terapisi” adı altında umut tacirliğine alet edilen, üstün zekalarının getirdiği farkındalık yüzünden ruhen büyük acılar çeken, havuzlarda çoğunlukla ölü yavrular doğuran, nihayetinde pek çoğu intihar eden tutsaklardır.

Yunus gösteri havuzlarının perde arkası:

Hayvanlar özgürleşene kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Çünkü “hayvan özgürlüğü” insan özgürlüğüdür.

Çünkü hayvan hakları politik ve ahlâki bir sorundur.

Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

İnsana, hayvana yeryüzüne özgürlük!

NOT: Kampanyayı imzaladıktan sonra Facebook ve Twitter' arkadaşlarına paylaşarak daha çok kişinin destek olmasını sağlayabilirsin.

This petition was delivered to:
  • Orman ve Su İşleri Bakanı
    Veysel Eroğlu
  • TBMM Çevre Komisyonu Başkanı
    Erol Kaya
  • T.C. BAŞBAKANI
    RECEP TAYYİP ERDOĞAN

burcu celik started this petition with a single signature, and now has 37,598 supporters. Start a petition today to change something you care about.