İşyeri tabelaları Türkçe olsun!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının 3’üncü maddesinde Türkiye Devleti’nin “Dili Türkçedir” yargısı bulunmaktadır. Bu yargıya karşın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde başta büyükşehirlerimiz olmak üzere birçok kentimizin cadde ve sokaklarında ikinci bir dille yazılmış çok sayıda işyerleri ve ticari kuruluş tanıtısı (levha ve tabelası) bulunmaktadır. Günümüzde,  Türk abecesi, yazısı ve Türkçe sözcükler ile yazılan işyeri ve ticari kuruluş tanıtı (levha ve tabela) sayısı neredeyse azınlıkta kalmış durumdadır.

Hızla artan iş yerleri ve ticari kuruluş adlarındaki yabancılaşmaya dur denilmesi gerekmektedir. Daha fazla geç olmadan devletimizin bu alanda ivedilikle yasal düzenleme yapması gerekmektedir.

Öncelikle TBMM'de yasal düzenleme ile  Belediye Başkanlıkları işyerleri ve ticari kuruluşlarda Türkçe adların kullanılması ile ilgili gerekli düzenleme ve çalışmaları ivedilikle yapmalıdır. Devletimizin bu uygulamayı bütün ülkede yapması milli görevdir.

Dolayısıyla  Büyükşehir, İl, İlçe, Belde Belediyeleri, sorumluluk alanlarında işleyen iş yerlerinin tanıtılarının Türkçe ad ve yazı ile olması konusunda çalışma başlatmalıdırlar. Tanıtısı yabancı ad ve yazı olan işletmelerin tanıtıları, Türkçe ad ve yazı olarak değiştirilmelidir.

Belediyelerin Duyuru Tanıtım Uygulama Yönetmeliklerinde; “Belediyelerinin sorumluluğunda bulunan alanlarda tanıtıların tamamı ülkemizde kullanılan yazıya uygun ve Türkçe olmak zorundadır. Ancak uluslararası firmalarla tescilli markalara ait tanıtılar bu tanımın dışındadır. Bunun dışındaki tüm bilgiler Türkçe olmak zorundadır” ibaresi yer almalıdır. İşletmecilerin işletme tanıtılarında Türkçe kullanması sağlanmalıdır.

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin Türkçe ad ve yazıların kullanılması çalışmalarında gönüllü olarak yer alacağını ve öncülük edeceğini bilgilerinize sunarız.

Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu - Kutlu Yol - Derneği

Bugün Kutlu imzanı bekliyor!

Kutlu Yol bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne: İşyeri tabelaları Türkçe olsun!». Kutlu ve imza atan diğer 141 kişiye katıl.