Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde deneyde öldürülen köpeğin hesabı sorulsun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 50.000.

Sosyal medyada çeşitli mecralarda yayınlanan video ve ihbar niteliğindeki paylaşımlarda yer alan iddialara göre; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde bir öğretim üyesi, birinci sınıflara verdiği anatomi dersinde öğrencilerden biri tarafından köyden getirildiği söylenen canlı ve sağlıklı bir köpeği anesteziye almıştır.

Ardından, çoğu ülkede büyük etik tartışmalara konu olan ve tıp fakültelerinin bu çalışmaların yapıldığı laboratuvarlarını kapattığı ya da öğrencilere bu uygulamadan muafiyet hakkı verdiği "deney için ölümle sonlandırılan" bir prosedür  gerçekleştirilmiş ve tanık olan öğrenci beyanlarına göre de, anesteziye alınan ve halen canlı olan hayvana ayrıca kadavra olabilmesi için kimyasal (formaldehit) enjekte edilmiş ve ardından boynu kesilerek öldürülmüştür.

Haberlerden okuduğumuz kadarıyla geçen yıl yaşanan ve bu yıl da tekrarlanan olaya tanık olan öğrenciler de bu tanıklıklarını paylaşmaya hazırdır.

Video buradan görülebilir: https://www.facebook.com/dostdernegi/videos/1071889449636870/

Olayın medyada gündeme gelmesinin ardından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi resmi sosyal medya hesabından bir açıklama yapılarak, konuyla ilgili inceleme başlatıldığı ifade edilmiştir ancak bu yeterli değildir.

• Olayda adı geçen öğretim üyesi, bu uygulama için Üniversite Yerel Etik Kurulu'ndan izin almış olmalı ve deney öncesinden deney sonrasına kadar tüm aşamaların ayrıntılı olarak açıklanmış olması gerekmektedir. Yerel Etik Kurul bu izni nasıl verebilmiştir?
  • Tarım Bakanlığı'nın "Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmelik" çerçevesinde çalışma izni verdiği Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin deneylerde kullanılacak türler izninde fare, sıçan, hamster ve tavşan yer almaktadır, kurumun köpek türü için izni yoktur.

Bu olayın bir komite oluşturularak ivedilikle soruşturulmasını ve bu soruşturma süresince Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yerel Etik Kurulu çalışmalarının askıya alınmasını ve ayrıca soruşturma sonucuna göre de adı geçen üniversitenin Yerel Etik Kurul Yönerge ve çalışma izninin iptalini talep ediyorum.

Bugün Deneye Hayır imzanı bekliyor!

Deneye Hayır Platformu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Deneyde Öldürülen Köpeğin Hesabı Sorulsun!». Deneye Hayır ve imza atan diğer 39.858 kişiye katıl.