Başarı

Sakarya Karasu Hürriyet Mahallesinde Taş Ocağı Açılmasın

Bu kampanya 51 destekçi ile değişim yarattı!

Sevgili Dostlar Ülkemiz Bayrağının her daim dalgalanmasını isteyen kardeşlerim.Sakarya Karasu Hürriyet Mahallesinde (Köyümüzde)maden Arama ruhsatı ile bir taş ocağı açılmak isteniyor. Köyümüz ilçemizin en eski yerleşkelerinden olup köyümüzde candalı camimiz mevcuttur. mezarlığımızda Osmanlı mezar taşı kültürüne ait mezar taşları mevcuttur. 2013 yılında bir firma mahallemiz hudutları içerisinde maden arama ruhsatını ilgili kurumlarına onaylatarak taş ve mıcır ocağı açmak istemektedir. Mahallemiz halkı köy olduğumuz yıllardan bu yana yaklaşık olarak 935 ila 1000 dönüm bir alanı koruma altına alarak bölgemizde bir yeşil saha oluşturmuştur. İşte bu bölge mahalle halkının yıllar boyunca hayvancılık yaptığı bir çok endemik bitkilerin olduğu, doğada yaşayan ve ayrıca göçmen kuşlarına barınak görevi yapan bir konuma sahiptir. Dahası da var bu alan dünyanın ender bulunan su basar ormanlarından olan Acarlar Longozuna kuş uçuşu 4 km mesafededir. Bu alanda bir çok su kaynakları olup Sakarya nehrinin hayat verdiği Aşağı Karasu ovasına da hayat vermektedir. Bölgenin tamamının etrafı tarımsal faaliyetler yapılan arazilerden oluşmaktadır. Bu bölgenin toprakları iyi kalite topraklar olup koruma altına alınan ova ile birleşmektedir.Bu alanda ruhsat alan firma kapasitesi 400,000 ton dan aşağı bir proje sunduğundan Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) gerekmeksizin ruhsat almış olup köy olduğumuz dönemde bile muhtarlığımıza herhangi bir tebligat yapılmamıştır. Bu alandaki su kaynaklarının oluşturduğu dere 21,01,2017 tarih ve 29955 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Bazı Ovaların büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesine ilişkin karar gereğince koruma altına alınan Aşağı Karasu Ovası(900,7ha) na hayat vermektedir. Ayrıca bu ovadan geçen Sakarya nehrine birleşmektedir. İşte bu oluşturulacak olan taş ve mıcır oçağı bölgede bulunan su kaynaklarının yanı sıra özellikle iyi tarım ve Çatak proğramlarının uygulandığı tarımsal faaliyetleri riske edecektir. Bölgemiz ürün çeşitliliği ile rol model konumdadır. Yukarıda bahsettiğim  935 dönüm alan üzerindeki ağaçlar kesilerek bir doğa katliamına da sebep olmaktadır. Mahallemiz aynı zamanda orman köylüsü konumunda olup bu alan üzerinde ilgili kurumlar ile işbirliği yapılarak mahalle halkına gelir getirici çam fıstığı dikimi yapılmıştır. Bu alan üzerinde oluşacak işletme ile bölge toprakları dünyaca nadir bulunan Sakarya nehrinin aliviyol topraklarının yanı sıra  Sakarya nehrinden İstanbul un su ihtiyacını karşılanması için daha kuzeyde bulunan Manavpınarı mahallesindeki pompalama istasyonu ile istanbul daki insanımızın sağlığını da tehdit etmektedir. İşte bu kadar ve dahası anlatamadığım bir çok neden ile bu taş ocağına karşı bir mucadele yapmaktayız bunun için idare mahkemesine dava açılmış olup bu dava süresi içerisinde yürütmeyi durdurma kararı alınmamıştır. Bölge üzerinde bulunan ağaçlar resmi kurumlar ile bir algı yönetimi oluşturularak kesilmek istenmektedir. Bu baskı ruhsat alan firma tarafından yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Biz bölge halkı olarak bizim ve çevre mahalleleri ve hatta istanbula varan insanımızın yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek bir taş oçağı işletmesini bölgemizde istemiyoruz. Bu alan doğa sporlarının yapılabileceği doğa turizminin yapılacağı bir alan olup bu tür brojeler ile hem devletimiz hemde bölge halkı bir kazanım sağlayacaktır. Bizlere destek için bu kampanyamıza destek vermenizi istiyoruz. İlgili kurum ve bakanlıkların yanıltıldığını tahmin ediyor tüm devlet büyüklerinden bu konuda bölge halkını olumsuz etkileyecek olan bu konuda yanımızda görmek istiyoruz. .

Bugün şükrü imzanı bekliyor!

şükrü acar bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Sakarya Karasu Hürriyet Mahallesinde Taş Ocağı Açılmasın». şükrü ve imza atan diğer 50 kişiye katıl.