Aláírásgyűjtés a Kemencei kisvasút felső szakasza mellett

0 have signed. Let’s get to 5,000!

Mint ismert, a Kemencei kisvasút felső, erősen leromlott állapotú szakaszának a helyreállítása napirendre került.
Ennek kapcsán több cikk is megjelent, például ez. A cikkek számos valótlanságot állítanak, például azt, hogy a kisvasút járművei környezetszennyezőek (erről lejjebb). Egyébként erről a Kemencei Erdei Múzeumvasút oldalán is lehet bővebben olvasni.

Egyikben cikkben a nagy környezetvédő ember autóval vonult a helyszínre (pedig lenne tömegközlekedés, de ez tipikus példája annak, hogy az ember csak a komfort zónáján belül védi a természetet).

Indult egy aláírásgyűjtés is, a kisvasút ellen. Indítok egyet a kisvasút felújítása mellett. A következő okok szólnak a helyreállítás mellett:

1, A völgyben terepjáróval közlekednek (több, friss keréknyomot is láttam a felső szakasz bejárásakor), ezt kiválthatná az elektromos meghajtású mozdony (több ilyennek is rendelkezik az alsó szakaszt üzemeltető társaság).
2, A patak szabályozásának hiánya több komoly kárt okozó árvízhez is vezetett. A cikket író emberek egyike, vagy valamelyik lelkes környezetvédő fogja majd megtéríteni az árvíz okozta kárt a kemenceiek számára?
3, A völgyben bár van turistaút, több szakaszon is balesetveszélyes, ennek a javítása mindenképpen elkerülhetetlen, ez is megbolygatná az "érintetlen" természetet. Egyik szakaszon a patak két különböző oldalán fut a régi pálya, és a turistaút, mindkettő alaposan alámosva. Ha egyik oldalra támfal kerül, nem mindegy, hogy a másikra is kerül egy?
4, A völgy egy turistasztráda: az emberek a kisvasúttal felmennek Feketevölgyig, majd onnan csapatosan betódulnak a völgybe. Nem kell kisvasút, vagy építkezés a völgy nyugalmának megzavarásához, ott vannak az emberek.
5, Ha működne a felső szakasz, valószínű, hogy a túrázók egy része csak egy irányban menne gyalog, utána vasúttal vissza - kevesebb ember mászkálna szabadon, a természetben.