Nie dla homofobii - konsekwencje wobec profesora Wojciecha Polaka

0 have signed. Let’s get to 1,500!

prof. dr. hab. Andrzej Tretyn

Rektor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

prof. dr. hab. Andrzej Sokala

Rektor Elekt Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

W dniu 25.06.2020 podczas wiecu wyborczego Andrzeja Dudy w Toruniu profesor Wojciech Polak wygłosił skandaliczne słowa nazywając osoby nieheteronormatywne „niemądrą tendencją”. Jest to kolejny w ostatnim czasie przykład dehumanizacji osób LGBTQ+, homofobiczny atak wymierzony w dużą część społeczeństwa. Niestety również kolejny raz przemocowym zachowaniem wobec osób nieheteronormatywnych wykazał się pracownik Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Kilka dni temu ogólnopolskie media obiegła informacja o kolejnej samobójczej śmierci homoseksualnego mężczyzny w Malborku. Co roku, takie próby podejmuje coraz więcej młodych osób. Jest to efekt medialnej nagonki, przemocy i homofobii. To właśnie takie słowa, jakie wygłasza publicznie profesor Polak sprawiają, że młodzi ludzie podejmują, często skuteczne, próby odebrania sobie życia. Krew ich wszystkich, a także osób które zostały pobite i znieważone, jest na rękach profesora Polaka i mu podobnych.

LGBTQ+ to nie żadna ideologia czy tendencja. To osoby. To uczniowie, studenci i pracownicy UMK. Uniwersytet powinien być miejscem tolerancji, wymiany poglądów i nauki, a jego pracownicy powinni wykazywać się wrażliwością, nie głosić nienaukowe, przemocowe teorie. Dlatego domagamy się wyciągnięcia konsekwencji wobec profesora Wojciecha Polaka.

Relacja z wiecu PiS