Justice for Holocaust Survivors: Property Restitution

Petition / עצומה / Pétition

As the population of Holocaust survivors diminishes, I ask your government to ensure justice for Holocaust survivors, their families, and for Jewish communities, whose property was wrongfully taken from them by the Nazis and their allies and by subsequent Communist governments.

ככל שאוכלוסיית ניצולי השואה פוחתת, אני מבקש מממשלתך להבטיח צדק לניצולי שואה,למשפחותיהם ולקהילות היהודיות, אשר רכושם נלקח מהם שלא בצדק על ידי הנאצים ובעלי בריתם וממשלות קומוניסטיות אחריהם.

Comme la population de survivants de l'Holocauste diminue, je demande à votre gouvernement de rendre justice aux survivants de l'Holocauste, à leurs familles et aux Communautés juives dont les biens ont été injustement spoliés par les nazis et leurs alliés ainsi que par les gouvernements communistes qui ont suivi.

Call to Action

My name is Jehuda Evron, and I am a Holocaust survivor.

I am asking you to take a simple step to help the effort to correct a historic wrong. I have fought for 20 years for the return of property taken by the Nazis from their Jewish victims, including from my wife’s family.

I have pressed government officials in Poland – and around the globe – on behalf of Holocaust survivors, and spoken at countless meetings to tell the world our story.

Now, I am in my 80s. Until the day I die, I will not give up. Every day, the few remaining Holocaust survivors are passing away. Sadly, many of these survivors will die in poverty, without benefiting from their property. Our struggle for justice cannot die with us.

This Yom HaShoah (Holocaust Remembrance Day), as the world remembers the Holocaust, I ask that the generations of those born after the Holocaust commit to continue the struggle that our generation started. Future generations need to continue efforts to recover what the Nazis, their allies and collaborators, as well as subsequent Communist governments, unjustly took from us and our families and from Jewish communities.

The community of nations has taken some measures toward recognizing the need for justice. In 2009, 47 countries endorsed the Terezin Declaration on Holocaust Era Assets and Related Issues. In doing so, these countries called for a fair and speedy process to file claims and receive restitution or compensation for our property, as well as for properties that belonged to the devastated Jewish communities. The Terezin Declaration also recognizes the governments’ responsibility to care for needy Holocaust survivors, and to provide restitution of heirless property in order to fund this assistance, as well as Holocaust commemoration and education.

Together with the World Jewish Restitution Organization, I ask you to help in this struggle for justice and accept this Call to Action by signing this petition to the heads of state of the 47 nations that endorsed the Terezin Declaration.

In deep appreciation,

Jehuda Evron

קול קורא

שמי יהודה אברון ואני ניצול שואה.

אני פונה אליכם לעשות צעד קטן, לסייע במאמצים לתקן עוול היסטורי. אני נאבק מזה 20 שנה להשבת הרכוש שנגזל ע"י הנאצים מקורבנות השואה היהודיים, ובכלל זה ממשפחת אשתי. הפעלתי לחץ על נציגי ממשלת פולין ובכל העולם, בשם ניצולי שואה, ובאין ספור פגישות סיפרתי את הסיפור שלנו.

עכשיו אני בשנות השמונים לחיי. עד יומי האחרון, לא ארפה. מדי יום, כמה מניצולי השואה הולכים לעולמם. לצערי, רבים מהם ימותו בעוני, בלי ליהנות מהרכוש שלהם. המאבק שלנו לצדק אסור לו שימות אתנו.

ביום השואה הקרוב, כשהעולם יזכור את השואה, אני מבקש שדורות ההמשך לניצולי השואה, יתחייבו להמשיך את המאבק שאנחנו התחלנו. הדורות הבאים חייבים להמשיך את המאמץ להשיב מה שהנאצים, עוזריהם והממשלות הקומוניסטיות שבאו אחריהם, לקחו שלא בדין מאתנו, משפחותינו ומהקהילות היהודיות.

אומות העולם הכירו בצורך לעשיית צדק. 47 מדינות חתמו בשנת 2009, על הצהרת טרזין, העוסקת בהשבת נכסים מתקופת השואה. בעשותם כן, מדינות אלו קראו לתהליך מהיר והוגן לאפשר הגשת תביעות ולהשיב רכוש או פיצויים בשל הרכוש הגזול, כולל רכושם של הקהילות היהודיות. הצהרת טרזין גם הכירה באחריותם של הממשלות לטפל בניצולי שואה נזקקים, ולהשיב רכוש ללא יורשים, כדי לממן את העזרה לניצולי שואה, לחינוך והנצחה.

יחד עם איל"ר, ארגון יהודי עולמי להשבת רכוש, אני פונה אליכם לסייע למאבק למען צדק ולהביע את הסכמתכם לקול הקורא בחתימתכם על העצומה המופנית ל-47 ראשי הממשלה שחתמו על הצהרת טרזין.

בהערכה רבה,

For more information, please visit the WJRO Call to Action website.

This petition will be delivered to:
  • Kanzlerin der Bundesrepublik Deutschland, Spitzenkandidatin für die Bundestagswahl 2017
    Angela Merkel (CDU)
    Mark Rutte
  • Prime Minister of Norway
    Erna Solberg

World Jewish Restitution Organization started this petition with a single signature, and now has 3,763 supporters. Start a petition today to change something you care about.