Dersim'in Milli Köyü'ndeki Taş Ocağı Kapatılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.500.

KAMUOYUNA, İLGİLİLERE

MİLLİ KÖYÜ'NDEKİ TAŞ OCAĞININ DERHAL KAPATILMASINI İSTİYORUZ!

Dersim Örenönü Tabiat Parkı içinde bulunan köyümüz Milli/Mulu (İsmetinönü Mahallesi) ile Dersim merkez arasında neredeyse 15 yıldır bir taş ocağı işletilmektedir. Dersim şehir merkezinin hemen yanıbaşında yeşil ormanlarla kaplı dağları olan köyümüz dört bir yandan yıkılmaya çalışılıyor. Köyümüzün artık bu şekilde yıkıma uğratılıp yok edilmesini istemiyoruz.

Müteahhit Erdal Güntaş’ın sahibi olduğu taş ocağına karşı daha önce de birçok platformda mücadele verildi. Ancak ne belediye, ne şehrin milletvekilleri, ne de şehirdeki kurumlar bu konuda yeterince duyarlı olmadı, destek sunmadı. Yine de gösterilen tepkiler üzerine taş ocağını işleten Erdal Güntaş, Aralık 2015 tarihinde tüm basına da yansıyan bir açıklama yaparak, taş ocağını kapatacağını söyledi. Lakin 5 yıl geçmesine rağmen taş ocağı kapatılmadı.

Şu anda uydudan dahi görülen geniş bir alan çöle çevrildi. Ağaçlar, ormanlar, kayalar yok edildi, yeraltı suları kirletildi. Dağlar parçalanarak bitki örtüsü, çiçekler ve şehrin de akciğeri olan ormanların bir kısmı yok edildi.

Milli, Kızılbaş inancının bir parçası olan altı (hatta daha fazla) ziyaretin yer aldığı bir köy. Güntaş'ın işlettiği taş ocağının bir yanında sairimiz Silê Qiz’in ve değerlerimizin mezarının olduğu Mezela Dewres (Derviş'in Mezarı), diğer tarafında ise Vile Jêlê ziyareti yer alıyor. İki ziyaretin arasındaki tüm arazi çöle dönüştürüldü.

Gerek devlet destekli gerek yerel işletmecilerin, sınırsız kâr hırsı, açgözlüce, daha fazla para kazanmak amacıyla yaptığı doğa katliamı, kendi topraklarımızda yaşamı bize zehir ediyor. Talan edilen her toprak parçası, her ağaç ile çocukluğumuz, anılarımız, kültürümüz, toplumsal belleğimiz de yok ediliyor. İnsan doğasından, belleğinden koparsa geriye ne kalır ki! Biz o dağları, taşları öperek büyüdük. Ama o taşlar paramparça ediliyor şimdi. En zor anlarımızda hep doğaya, dağlara sığındık, inandık, ailemizden bir parça gibi yaklaştık.

Ayrıca tüm insanlığı bir anda betondan küçük hücrelerine hapseden koronavirüs de gösterdi ki, doğaya ve canlılarına hoyrat yaklaşımın sonu felakettir. Doğaya zarar verilmeye devam edilirse, gelecek nesillere sadece ölüm ve yıkım bırakılacaktır.

Tüm bunlardan dolayı köyümüzü, suyumuzu, havamızı, bitkilerimizi, canlılarımızı etkileyen ve zarar veren bu taş ocağını istemiyoruz. Milli köylüleri olarak müteahhit Erdal Güntaş’tan bu ocağı kapatmasını talep ediyoruz. Ayrıca belediye, sivil  toplum kuruluşlarının, çevrecilerin ve duyarlı insanlarımızın desteğini bekliyoruz. Köyümüzün doğasını bozacak hiçbir projeyi istemiyoruz.

Taş ocağını kapatacağına dair Erdal Güntaş'ın sözleri aşağıdaki linkte...