Petitioning Komisji Europejskiej and 2 others

Uczyńmy Internet sprawiedliwym dla wykonawców

Supporters

W pierwszej połowie 2015 roku ponad trylion piosenek, filmów i seriali telewizyjnych zostało rozpowszechnionych w sieci w ramach steamingu – było to ponad dwa razy więcej niż w roku 2014.

Jednakże podczas, gdy Spotify, Netflix  oraz iTunes i inne legalnie działające serwisy oferujące usługi on-demand oraz umożliwiające dostęp do treści, zdobywają coraz większą popularność i renomę, artyści wciąż nie otrzymują przysługującego im stosownego wynagrodzenia stanowiącego udział we wpływach uzyskiwanych z eksploatacji ich utrwalonych wykonań.

Aby naprawić tę niesprawiedliwą sytuację, cztery międzynarodowe organizacje reprezentujące ponad pół miliona artystów w Europie (AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM i IAO) połączyły siły i rozpoczęły kampanię na rzecz sprawiedliwego traktowania artystów w sieci (the Fair Internet campaign).

Czy twoim zdaniem artyści powinni być sprawiedliwie wynagradzani? Jeżeli tak, możesz nam pomóc to osiągnąć. Podpisz tę petycję, przekaż ją swoim przyjaciołom i znajomym z mediów społecznościowych. Podnoszenie świadomości jest kluczem do stworzenia sprawiedliwego systemu prawnego służącego artystom w Europie.

Dziękujemy za wsparcie!

This petition will be delivered to:
  • Komisji Europejskiej
  • Parlamentu Europejskiego
  • Rady Unii Europejskiej

FAIR INTERNET started this petition with a single signature, and now has 33,180 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Today: FAIR INTERNET is counting on you

FAIR INTERNET needs your help with “Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego, Rady Unii Europejskiej: Uczyńmy Internet sprawiedliwym dla wykonawców”. Join FAIR INTERNET and 33,179 supporters today.