Doğrulanmış başarı

Kelebekler Vadisi'nde Yaya Yoluna Hayır!

Bu kampanya 26.521 destekçi ile değişim yarattı!

Fethiye Ölüdeniz'in koylarından biri olan Kelebekler Vadisi, bölgedeki turizm patlamasına karşın doğal dengesini bugüne kadar koruyabilmiş çok özel bir konuma sahip. Etrafı doğal engellerle sınırlı 130 dönümlük bu alanda, bölgenin deniz seviyesinde yaşayan zengin bitki ve hayvan türlerini bir arada görmek mümkün. Kelebekler Vadisi 50'den fazla familyaya ait 150'ye yakın bitki türü ve 80-90 tür kelebeğe ev sahipliği yapar.

Bu eşsiz özelliği ve vadiye adını veren kelebekler kolonisiyle; doğaseverler, sırt çantalı yerli ve yabancı turistler, bilim adamları ve uzmanlarca rağbet gören, son yıllarda adından sıkça söz edilen popüler bir yer haline gelmiştir.

25 Aralık 1996 tarihinde İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma 2 Numaralı Kurulu’nun 6361 sayılı kararı ile 1. derece doğal sit ve 3. derece arkeolojik alan ilan edildiği için her türlü yapılaşma yasaklanmıştır. Bölge ayrıca Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin ilan ettiği, Türkiye’ deki 9 Doğal Yaşam Alanından biri olan Babadağ ve çevresi doğal yaşam alanına dahil edilmiştir.

17 Eylül 2013 tarihinde Cihan Haber Ajansının haberine göre sadece denizden ulaşımı olan Kelebekler Vadisi'ne yaya yolu yapılması düşünülmekte ve Koruma Kurulu'nun onayı beklenmektedir. Yapılması planlanan yaya yolu zaten hali hazırda yaz sezonunda günübirlik gelen tekneler nedeni ile oluşan insan baskısını (sezonda 15.000 ziyaretçi) artıracak ve vadinin eşsiz ekosistemine büyük tahribat verecektir.

Bu sebeplerle Kelebekler Vadisi'ne yapılması planlanan yaya yoluna karşı çıkıyor, vadinin ölüm fermanının imzalanmamasını ve Vadi'nin olduğu şekilde korunmasını istiyoruz.

Not: Kampanyayı imzaladıktan sonra Facebook, Twitter ve mail yoluyla çevrendekilerle paylaşarak daha çok kişinin desteğini almasını sağlayabilirsin.

Bugün arda imzanı bekliyor!

arda tonay bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Kelebekler Vadisi'nde Yaya Yoluna Hayır!». arda ve imza atan diğer 26.520 kişiye katıl.