Karaca Ağaç Müzesini Kurtarın

Doğrulanmış başarı

Karaca Ağaç Müzesini Kurtarın

Bu kampanya 29 destekçi ile değişim yarattı!
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve tarafına Yiğit Eroglu bu kampanyayı başlattı

1980 yılında TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından kurulan ve yaklaşık 7 bin civarında kültür formu ve bitki türüne ev sahipliği yapan ağaç müzesi, kapılarına kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya. Yalova Belediye Meclis Üyesi Uğur Dadan'a göre maddi imkansızlıklar yüzünden kapanacak olan Karaca Arboretum'u Uluslararası Dendroloji (Ağaç Bilimi) Cemiyeti tarafından bir ödüle layık görülmüş dünyadaki 15 arboretumdan (ağaç parkı) biri.

Haber Hürriyeti, Yeni Akit ve HaberTürk'ün haberlerine göre senede 15 bin civarında ziyaretçinin ödediği giriş ücreti müzenin 5 kişi kalan personelinin aylıklarını, elektrik, su, ve motorların akaryakıt ihtiyaçlarını da karşılamayınca, kapılarına kilit vurulmasına karar verildi. 13.5 dönümlük milyonlarca lira değerindeki arazisini bir vakıf kurarak yeni nesillere bağışlayan Hayrettin Karaca'nın ülkemize verdiği bu armağana sahip çıkılmasını isteyen Yalovalılar, "Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi bu değeri para ile ölçülemeyecek müzenin açık kalmasını sağlamalıdır. Bu ağaçlara bakım yapılmaz ise kısa zamanda 13.5 hektarlık alan çalı çırpı ile dolacak. Biz bunu TİGEM arazisindeki Arboretum’da gördük. O küçük alan bile birkaç ay içinde yok oldu. Ağaçlar kurudu. Bugün burasını beş kişilik ekip idare edebiliyorsa, Yalova Belediyesi de Vakıflar Genel Müdürlüğünün onayı ile bu ekibe sahip çıkıp kadrosuna geçirebilir. Yalova Belediyesinde de Yalova Valiliğinde de bu maddi imkanlar mevcut. Elektrik, su, alet, ilaç, gübre gibi hizmetler karşılanırsa müzenin kapısına kilit vurulmaz. Yalova'yı idare edenler bir an önce harekete geçmelidir. Yalovadaki her belediye müze personelinden birini kendi kadrosuna katarsa bir şeyler yapılmış olur." dediler.

Rahatsızlığı sebebiyle son yıllarda bunu gerçekleştiremese de yıllarca buraya gelen ziyaretçileri Hayrettin Karaca bizzat karşılayarak, doğa sevgisi hakkında bilgilendirmeler yaptı. Bugün 97 yaşında olan ve sağlık sorunlarıyla boğuşmakta olan Hayrettin Karaca’nın ömrünü adadığı Karaca Arboretum’un kapanıp kapanmayacağı ise şu an bizim, Yalova'ya bağlı belediyelerin, Yalova Valiliğinin, Kültür ve Turizm Bakanlığının, ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının elinde.

Doğrulanmış başarı

Bu kampanya 29 destekçi ile değişim yarattı!

Bu kampanyayı paylaş