Petición cerrada

NO A LA LEGALITZACIÓ DELS IMPACTES DE LA CONTAMINACIÓ RADIOACTIVA

Esta petición ha conseguido 480 firmas


Des de l'inici de l'energia nuclear s'ha denunciat que el funcionament quotidià dels reactors emet contaminació radioactiva que perjudica la salut de les persones i de tots els éssers vius.

La resposta de la indústria nuclear i els seus seguidors a aquestes denúncies sempre ha estat la mateixa: que les emissions de «baixes dosis» de radiació eren inofensives, i que estàvem generant una alarma social injustificada i irresponsable. S'han impulsat diversos estudis per intentar «demostrar» que no hi havia relació entre l'energia atòmica i l'augment de malalties, especialment dels càncers.

El passat 29 de novembre de 2016, a Catalunya, el govern del PDECAT i ERC, va aprovar un Projecte de Llei de mesures fiscals, que incloïa la creació d'un «impost» sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics.

Aquest Projecte de Llei reconeix que la «dispersió d'elements radiotòxics genera un important risc mediambiental i per a les persones, (...)», i declara que volen cobrar un «impost» per les «emissions rutinàries (...) que es produeixen en la operació normal d'un reactor termonuclear».

Reconèixer que la contaminació radioactiva té un impacte sobre la salut és un pas endavant; demanar un impost per això és fer-lo en la direcció equivocada.

No acceptem que una activitat considerada un perill per a les persones es reguli amb un «impost» que permetrà a les companyies propietàries dels reactors nuclears seguir contaminant amb radiació sense consideració per la nostra salut. Un «impost» que té l'efecte pervers de què a major contaminació radioactiva més ingressos per al govern, i més tranquil·litat per a les companyies que la generen; companyies que poden recuperar la quantia de l'impost amb un increment de tarifes, amb la qual cosa seria la ciutadania qui acabaria pagant el dret d'aquestes companyies a enverinar l'entorn amb radioactivitat.

Encara que aquest projecte de Llei s'ha redactat pels reactors d'Ascó i Vandellòs, té implicacions per als d'Almaraz (Extremadura), Trillo (Castella la Manxa), Cofrents (València), i per a Garoña (Castella Lleó). Tots suposen una amenaça independentment d'on estiguin.

El que ha de fer un govern de Catalunya, escollit per representar la societat, és treballar per suprimir aquesta font de malaltia i sofriment, fent servir tots els recursos legals de què disposa per exigir la no renovació dels permisos als reactors nuclears quan finalitzin els actuals.

Més informació a : http://sirenovablesnuclearno.org/nuclear/nuclearradiacions.htmlHoy: Colectivo 2020 cuenta con tu ayuda

Colectivo 2020 Libre de Nucleares necesita tu ayuda con esta petición «Josep Rull i Andreu. Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya: NO A LA LEGALITZACIÓ DELS IMPACTES DE LA CONTAMINACIÓ RADIOACTIVA». Únete a Colectivo 2020 y 479 personas que ya han firmado.