Doğrulanmış başarı

İztuzu’ndaki işgalciler tahliye edilsin

Bu kampanya 992 destekçi ile değişim yarattı!

İztuzu'ndaki işgalciler tahliye edilsin!

İztuzu Kumsalı, Akdeniz'deki deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) en önemli üreme alanlarından biridir. 1988’den beri  Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi sınırları içinde yer almaktadır. 4,5 km uzunluğunda olan bu sahil şeridi Dalyan Ağzı ve İztuzu Plajı Günübirlik Alan ve Tesisleri olmak üzere iki bölümünde, İztuzu Kumsalı Günübirlik tesisleri vardır. Bölgedeki turizm faaliyetleri ile deniz kaplumbağalarının yuvalama dönemleri eş zamanlı olduğundan, İztuzu kumsalı koruma-kullanma dengesinin çok hassas olduğu bir kumsaldır. Gündüzleri halkın geceleri kaplumbağaların olan plajımızın nasıl yönetileceği çözülemeyen bir sorun yumağı haline getirilmiştir.

İztuzu kumsalı gibi hassas bir alanda özel sektörün faaliyetine müsade edilmesi ekolojik dengelerin gözardı edildiğinin göstergesidir.
Korunan alanlar ticari meta olarak görülmemelidir, rant amaçlı peşkeş çekilmemelidir. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar gereği, bu alanlarda, sürdürülebilir turizmi destekleyen, katılımcı ve çevreci yönetim politikaları izlenmelidir. İztuzu gibi dünyada sayılı doğal koruma alanlarının devlet tarafından gelir kaynağı zihniyetiyle yönetilmemelidir. Özel sektör tarafından kar aracı olarak görülmemelidir.

Koruma altındaki İztuzu kumsalının her kafasına esenin çıkarma yapacağı yer değildir.

İztuzu plajı işgal edildi, Dalyan Çevre Geliştirme, Turizm, İnşaat, Emlak ve Otelcilik A.Ş. (DALÇEV) 1,5 yıl aradan sonra İztuzu kumsalına yine gece yarısı ve izinsiz olarak girdi ve plaj tesislerini işgal etti. Deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama alanı olan İztuzu kumsalındaki işgal, tam da yuvalama döneminde 20 gündür devam ediyor.

Dalçev'in İztuzu Plajında hiçbir hakkı yoktur. Bu şirket, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açtığı davayı da kaybetti. Muğla 1. İdare Mahkemesi, işletme hakkının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde olduğunu belirterek DALÇEV’in açtığı davayı reddetti. Bakanlığın MUÇEV'le yaptığı protokol de Muğla 2.İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Ama Dalçev günlerdir tüm yetkililerin gözü önünde plaja yerleşiyor.
Hatırlatmak istiyoruz, 2013 yılının Kasım ayında başlayan bu meselede, İztuzu Kumsalının özel bir şirkete (MUÇEV Turizm Ticaret Ltd.Şti.) ihalesiz verilmesi o şirketinde başka bir şirketle (DALÇEV ) protokol yapmasına itirazlarımız neticesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile toplumun da kabulü üzerine plajın yönetimi için protokol yapmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı bize bir söz vermişti. O sözü hatırlatıyoruz.
Devlette devamlılık var mı yok mu?

İztuzu Kumsalında özel sektörün faaliyet göstermemesi için, İztuzu Kumsalının rant olarak görülmemesi için çevre ve Şehircilik Bakanlığından talepte bulunan 97,000 kişi adına soruyoruz.,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığını görevini yapmaya İztuzu Kumsalını korumaya davet ediyoruz.

Muğla Valisini, Ortaca Kaymakamını, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürünü İztuzu Kumsalını korumaya davet ediyoruz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanunları uygulasın; halka verdiği sözü tutsun, İztuzu'nu boşaltsın.

İztuzu Kumsalı Doğa’nın ve Halkındır!

Bugün İztuzu Kumsalını imzanı bekliyor!

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «İztuzu’ndaki işgalciler tahliye edilsin». İztuzu Kumsalını ve imza atan diğer 991 kişiye katıl.