Borsadaki gerçek yatırımcıları bitirmeden HFT ler regüle edilmeli

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Gerçek alıcının oldugu hissede sanal alıcı gibi davranıp fiyatı yukarı ittiren , gercek saticinin oldugu tahtada sanal satıcı gibi yapay şekilde fiyatı aşağı ittiren HFT algoritmaların sınırsız ve regülasyonsuz PİYASA BOZUCU sekilde islem yapmalarına bir dur deme zamanı gelmiştir.

Bu HFT algolaritmaları gercek satis yapmadan fiktif islemlerle nete net 0 lotta bitirdikleri gunde eregl gibi bir tahtayi 1 gunde %3 eksi kapatabiliyorlar. Bu gibi durumda gerçek yatırımcı haklarını ve ülkemizin gözbebeği şirketlerinin hedef alınmasını önlemek Bist ve Spk 'nın gorevidir.

Sermaye piyasalarının ana amacı  şirketlerin ucuz finansman ihtiyacını gerçek yatırımcılar vasıtasıyla sermayeyi tabana yayarak karşılamakdır.Bu makinelerin bu amaca hizmet etmediği aşikardır. Hatta piyasa bozucu işlem tanımına giren fiktif hareketlerin tamamı bu makineler regülasyon olmadığından hergün hemen hemen tüm Bist hisselerinde (likit olan ve olmayan) devam etmektedir.

Burada gerçek yatırımcılar olarak isteğimiz tüm dünyada kullanılan algoritmaların tamamen yasaklanması değil regülasyonudur. Özellikle HFT'lere sadece yeterli derinliği olan  Bist 30 içindeki hisselerde izin verilmeli toplam günlük hacmin belirli miktarını geçmeyecek  şekilde sınırlama getirilmelidir.Bist 30 dışı hisselerde zaten mevcut ekonomik konjektürde bir parmakla sayılacak kadar azalan değere yatırım yapan küçük yatırımcılar hunharca rakamlara trade eden sınırsız sermayeli bu makinelere yem yapılmamalıdır.

Örnekleme yaparsak derinliği az olan hisselerde emri önceden okuyan HFT algoritma makineleri aktife gönderilen islemi daha borsaya ulaşmadan 3-4 kademe uzerine veya altına getirebiliyor. Yatırımcı gerçekleşemeyen işlemi iyilestirdigimde bir daha 2-3 kademe yukarı ya da aşağı ittirebiliyor. Emri iptal ettigimizde aldigi butun kademeleri geri veriyor. Bunun tanımı hft degil gerçek yatırımcıyı soymaktır.

Bist ve Spk yönetimlerinin bu konuda gösterecekleri çalışma ve hassasiyete şimdiden teşekkürlerimizi tüm bu imza kampanyasına destek verecek gerçek borsa yatırımcıları adına iletiriz.

Saygılarımızla,

Gerçek Borsa Yatırımcıları

Bugün süleyman levent imzanı bekliyor!

süleyman levent makineci bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «BİST ve SPK : Borsadaki gerçek yatırımcıları bitirmeden HFT ler regüle edilmeli». süleyman levent ve imza atan diğer 1.944 kişiye katıl.