#ArasKuşCenneti Kurtulsun Tuzluca Barajı Yapılmasın! @RT_Erdogan @Ahmet_Davutoglu @VeyselEroglu @DrSinanOgan

"Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur." Veysel Eroğlu

Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması için Bakan Eroğlu'na faks çekmeniz çok önemli: 0312 207 6299

5 Haziran 2012 Dünya Çevre Günü dolayısıyla Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, TBMM’de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunmasını istedi. Bakan Eroğlu’nun cevabı: “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” oldu.

Sayın Bakan Eroğlu’na bu sözünü hatırlatmak ve Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti’nin yok olmaması için Tuzluca Barajı’nın derhal durdurulmasını sağlamak için bu kampanyaya desteğinizi bekliyoruz.

Tuzluca Barajı yapılmasın, Aras Nehri Kuş Cenneti yok olmasın!

Aras Nehri Kuş Cenneti’nin alternatifi yok, ama tarımsal sulamada alternatif çok! Binlerce yıldır insanlığa ve bunca canlıya yaşam sunan Aras Vadisi’nin kaderi yetkililerin vereceği bir karara bağlı.

Planlanan Tuzluca Barajı, Aras Vadisi’ne yapılırsa, 258 kuş türünün yaşadığı, beslendiği ve ürediği alan sular altında kalacak. Göçmen kuşların şu dünyada barınacak çok yerleri kalmadı.

Eğer siz de bir yere gidip geri döndüğünüzde evinizi yerinde bulamasaydınız ne hissederdiniz? Aras Vadisi, her ilkbahar ve sonbaharda milyonlarca kuşun göçüne tanıklık eder, insanları olduğu gibi, göçmen kuşları da coşkuyla kucaklar ve onlara ev sahipliği yapar.

Bu bölgede bırakın baraj yapmayı, tam tersine bölgenin koruma altına alınması, Iğdır’ın ekoturizm merkezi haline getirilmesi, ekolojik ve ornitolojik araştırma ve ekoturizm çalışmalarının desteklenerek devam etmesi Iğdır ve dünyamız için hayati önem taşıyor.

KuzeyDoğa Derneği tarafından Iğdır’ın örnek köyü Yukarı Çıyrıklı’daki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (40º 07' 07" Kuzey, 043º 34' 45" Doğu) yapılan çalışmalarla 8 yılda 258 türden 65,000’in üzerinde kuş kayıt altına alındı. Türkiye’de kayda geçirilmiş 471 tür kuşun yarısından fazlası, bu çok önemli sulak alanda yaşıyor. Aras Vadisi’nde yapılan araştırmalar sırasında, Iğdır’da daha önceden bilinmeyen yüzden fazla yeni kuş türü tespit edildi ve şikra atmacası Türkiye kuş envanterine yeni bir tür olarak eklendi. 10 km²'lik  Aras Kuş Cenneti’nde, 3755 km²'lik Van Gölü’nden daha fazla kuş türü kaydedildi. Düzinelerce ülkeden binlerce doğaseverin geldiği, bazen aylarca kaldığı, ulusal ve uluslararası basında yüzlerce kez yer alan, Iğdır’ın markası ve ekoturizm merkezi Aras Nehri Kuş Cenneti’ne ABD National Geographic Derneği de hayran kaldı ve 2013’de tekrar geldi.

Doğu Anadolu’nun en zengin sulak alanlarından olan ve Tabiatı Koruma Alanı olmayı hakeden Aras Nehri Kuş Cenneti’nin büyük önemine, kuş zenginliğine ve KuzeyDoğa Derneği’nin hazırladığı rapor ve başvurulara rağmen yıllardır teknik olarak “Sulak Alan” kategorisine dahi alınmamasının nedenini kimse bilmiyor. Bu cennet ve köyleri Tuzluca Barajı’nın suları altında kalarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Geç olmadan, bu cennet canlılarıyla yok olmadan kampanyayı destekleyin ve Bakan Eroğlu’na verdiği sözü hatırlatarak Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kurtarın.

This petition will be delivered to:
  • T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI
    VEYSEL EROĞLU
  • T. C. CUMHURBAŞKANI
    RECEP TAYYİP ERDOĞAN
  • T.C. BAŞBAKANI
    AHMET DAVUTOĞLU

KUZEYDOĞA DERNEĞİ - www.kuzeydoga.org started this petition with a single signature, and now has 63,103 supporters. Start a petition today to change something you care about.