Petition Closed

ALAKIR 1 HES projesine "ÇED OLUMSUZ" kararı verilsin!

Alakır Vadisi "resmen" HES bombardımanı altında!

Varolan 4 adet HES'in yıkımı altındaki "onaylanmamış" doğal sit alanı olan Alakır Vadisinde yapılmak istenilen 5. HES'e bir ay önce "ÇED olumlu" raporu veren Antalya Valiliği,  bir hafta kadar önce 6. HES'in ÇED'i için son kez halkın görüşünü soran ilanını vermesinin ardından şimdide,  7. HES'in ÇED'i için son kez "halkın görüşünü" soruyor yayınladığı duyuruyla. (ÇED: Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (şirketin yatırıma başlamadan önce almak zorunda olduğu rapor))

3. HES olan, Çaltı köyündeki, ADO enerjiye ait, 9 MWlık, işletme halindeki "Kozdere HES" e açtığımız davanın "usul" yönünden "zaman aşımı" gerekçesiyle reddine karşı yaptığımız itirazımızında bir üst mahkemecede "reddedildiğini" öğrenmemizin üstünden bir kaç ay geçmeden,  bu hafta içinde de 4. HES olan, Kuzca köyündeki, Dedegöl Enerjiye ait 12 MW lık, işletme halindeki "Kürce HES"e açtığımız davada, mahkemenin önce "esas" yönünden "çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğinden ötürü" mühürlediği santralin,  hemen sonrasında "usul" yönünden "zaman aşımı" gerekçesi ile davanın reddiyle sonuçlandırarak tekrar faaliyetine izin vermesine karşı, bir üst mahkemeye yaptığımız itirazında reddedildiğini öğrendik.

ALAKIR VADİSİ İÇİNDEKİ TÜM CANLILARLA BİRLİKTE BÜYÜK BİR SALDIRI ALTINDA!

NELER YAPIYORUZ?

SİZ NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Karacaören köyündeki, ADO Enerjiye ait işletme halindeki 2 MW lık "Alakır HES" ile, yine ADO Enerjiye ait işletme halindeki 5 MW lık "Tocak HES" adındaki 1. ve 2. HES'e dava dahi açılamamıştı.

"Zaman aşımı" nedeniyle, faaliyet halindeki 3. ve 4. HES'e karşı  "usul"den reddedilen davalarımızı, iç hukuk tükeninceye kadar takip ettikten sonra "insan hakları mahkemesine" taşıyacağız.

5. HES olan Çaltı köyündeki Dereköy Enerji'ye ait 5MWlık "Dereköy HES"e verilen "ÇED olumlu" raporuna hemen dava açıldı. Mahkeme Valilikten savunmasını istedi. Yürütmenin durdurulup durdurulmayacağına bu savunmadan sonra karar verecek. Kararı bekliyoruz.

6. HES olan Büyükalan ve Kuzca köylerindeki ADO Enerji'ye ait 4 MWlık "Alakır 2 HES" in ÇED sürecinde geçen hafta son kez istenilen "halkın görüşünü" hem köylüler bizzat dilekçeleriyle hemde Antalya ve diğer illerden 'tüm canlılar için yaşam hakkı" savunucularının verdikleri onlarca dilekçe ve binlerce e-posta ile ilgili kişilere "Artık yeter! Daha fazla HES istemiyoruz!" olarak iletildi.

7. HES olan Büyükalan köyündeki ADO Enerjiye ait 4 MW lık "Alakır 1 HES"in ÇED sürecinde ise son kez istenilen "halkın görüşü" ise yeni açıklandı.

Bizler yine sabırla, ilimle, hukuk ve adaletle, sağlıklı çevrede yaşama anayasal hakkı ile, tüm canlıların yaşama hakkı ile bu "yaşam mücadelesini" kararlılıkla sürdürüyoruz.   Çünkü gözler önündeki bu katliam boyutundaki yıkımlara ses çıkarmadığımız ve diğer tüm canlıların yaşama hakkı için ufak büyük gözetmeden birşeyler yapmadığımız sürece bu katliamlara göz yumarak onaylamış oluruz.

Göz yummamak ve Alakırda yaşam mücadelesi veren onbinlerce canlının yanında olduğunuz "görüşünüzü", halk olarak sizden "Alakır 1 HES" adına talep eden yetkililere iletmek için bu kampanyayı imzalamanız ve paylaşarak duyurulmasında ve katılımın arttırılmasında yardımcı olmanız yeterli.   Ancak bunun için bile sadece "10 iş günü" sınırı var. Projenin direk mağduru olan canlıların yaşadığı bölgede internet çok iyi çekmediğinden, Antalya Valiliğinin kendi internet sitesinden yayınladığı bu duyuruları yakalayabilmek dahi vakit alıyor. Duyuru 3 Ocak 2014 tarihli olmasına rağmen, "iş günü" tabirinede güvenmeden, son "görüş bildirme" günü olarak "13 Ocak 2014 Pazartesi" gününü anlayabiliriz.   Biraz uzun oluyor anlatması olanı biteni. Ve birazda karışık. Sabrınıza sağlık.  Lafın uzun olmasının özeti, Alakır Vadisi'ndeki canlıların yaşamlarının kısa olmaması mücadelesi.

Alakır'ın tüm canlıları adına şükranla.

ALAKIR NEHRİ KARDEŞLİĞİ

This petition was delivered to:
  • T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Genel Müdür
    M. Mustafa SATILMIŞ
  • Antalya Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED İzin ve Denetim Şube Müdürlüğü, Şube Mdr.
    Yahya Şimşek

ALAKIR NEHRİ KARDEŞLİĞİ started this petition with a single signature, and now has 4,995 supporters. Start a petition today to change something you care about.