ยืนยันการรณรงค์ได้ประสบความสำเร็จ

การรณรงค์ที่เกิดได้ทำให้เกิดการเปลี่ยนแปลง โดยมีผู้สนับสนุนจำนวน3,716คน

โรงแรม สวิสโฮเต็ล เลอ คองคอร์ด กรุงเทพมหานคร ร่วมประกาศจุดยืน หยุดจำหน่ายหูฉลาม

เมื่อต้นเดือนที่ผ่านมาดิฉันได้เริ่มเรื่องราวรณรงค์ผ่านเว็บไซต์ Change.org เพื่อเชิญชวนโรงแรมชั้นนำต่างๆทั่วประเทศ ให้หันมาใส่ใจสุขภาพลูกค้า พร้อมไปกับการอนุรักษ์ท้องทะเล โดยการหยุดจำหน่ายหูฉลาม

ผ่านไปไม่ถึงหนึ่งสัปดาห์ การรณรงค์ของพวกเราประสบความสำเร็จ โดยดิฉัน พร้อมกับตัวแทนกลุ่ม Fin Free ประเทศไทย ได้พบกับคุณ มาร์เซล ซอร์เยอร์ ผู้จัดการทั่วไปของโรงแรม สวิสโฮเต็ล เลอ คองคอร์ด เพื่อร่วมลงนามประกาศจุดยืนหยุดจำหน่ายหูฉลาม

คุณ มาร์เซล บอกว่าโรงแรมได้หยุดให้บริการอาหารที่มีส่วนผสมของหูฉลามทุกรูปแบบและจะเริ่มนำเสนอเมนูใหม่ๆให้กับลูกค้าเพื่อเป็นทางเลือกต่อไป โดยทาง สวิสโฮเต็ล เลอ คองคอร์ด เชื่อว่า การคัดสรรค์ส่วนผสมที่ดีต่อสุขภาพและสิ่งแวดล้อม ถึงแม้จะไม่ใช่เรื่องง่าย แต่เป็นสิ่งจำเป็นเพราะเราทุกคนมีหน้าที่ร่วมกันปกป้องโลกใบนี้ร่วมกัน คุณ มาร์เซล ยังบอกว่าตนจะเชิญชวนโรมแรมอื่นในย่านเดียวกัน ตั้งแต่อโศก-รัชดา ไปจนถึงลาดพร้าว ให้ร่วมกันถอดหูฉลามออกจากเมนู

ทุกๆอย่างจะเกิดขึ้นไม่ได้เลยถ้าทุกคนไม่ได้ร่วมลงนามสนับสนุนการรณรงค์ครั้งนี้ ทุกชื่อ ทุกคลิกที่แชร์ ทุกครั้งที่ส่งเมล์ต่อ เป็นการช่วยขยายต่อให้คนเข้าใจเรื่องนี้มากขึ้น และเป็นการสร้างชุมชนที่จะสามารถร่วมกันตรวจสอบและปกป้องธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม

คุณ บุญฤทธิ์ ตั้งวงศ์วัชระกุล เจ้าหน้าที่สื่อสารการตลาด บอกว่า Change.org เป็นเสมือนตัวเชื่อมระหว่างองค์กรและผู้บริโภค และผลที่ได้คือสิ่งดีๆที่เกิดขึ้นกับสังคม

ดิฉันเตรียมร่วมกับ Fin Free ประเทศไทย เพื่อรณรงค์เชิญชวนโรงแรมอื่นๆผ่าน change.org ให้หยุดจำหน่ายหูฉลามต่อไป แต่ในระหว่างนั้นทำไมไม่ลองเริ่มแคมเปญของคุณเองคลิกที่นี่ เพื่อเชิญชวนโรงแรมใกล้บ้านคุณให้หยุดเสิร์ฟหูฉลามอย่างที่ สวิสโฮเต็ล เลอ คองคอร์ด ได้ทำ แล้วเราจะรวบรวมเรื่องราวทั้งหมดขึ้นเว็บไซต์ Fin free ประเทศไทย

English Summary

Swissotel Le Concorde signs pledge to go fin free!

It was only last week when i started a  petition on change.org asking Thailand’s leading hotels to make a conscious effort towards conservation and the well being of customers by taking shark fin off their menu; five days later we have our first suceess!

Swissotel Le Concorde Bangkok today on valentine’s day met with me and representatives from Fin Free Thailand to sign a pledge that the hotel from this year onwards would no longer have shark fin product on its menu.

Swissotel Le Concorde’s General Manager, Marcel Sawyere said the hotel has put an end to serving and offering shark fin and is providing alternative dishes to customers.“Although choosing sustainable seafood can be challenging, we have created alternative culinary choices because we believe the food that we eat should sustain and benefit the planet we live in,” said Mr Sawyere.

Mr Sawyere is even calling on other hotels and restaurants in the same area (Rachada, Asoke and Ladprao) to do the same!

As i was standing there at the hotel’s flagship chinese restaurant - Loong Foong - looking on as Mr Sawyere was signing the pledge, I was thinking of everyone who helped support this petition because you are the ones who made this happen.

By signing, sharing and telling others about the campaign, you have helped grow a community of people who have now become passionate about the well being and survival of sharks and marine biodiversity.

The hotel’s marketing officer Boonyarit Tungwongvacharakul thanked us for linking them with you the consumers which has resulted in a positive outcome for the environment and society as a whole.

I will be working with Fin Free Thailand to start more campaigns to encourage them to join Swissotel Le Concorde in taking shark fin off the menu and will need your help BUT why dont you guys also start a campaign of your own.

If there’s a hotel or restaurant in your area that’s serving shark fin, start a campaign of your own now and encourage them to go fin free and we can have your campaign up on the Fin Free Thailand site.

เนื้อหาเดิม

การดำน้ำมักจะพาดิฉันไปพบเห็นสิ่งใหม่ๆที่น่าประทับใจเสมอและครั้งหนึ่งเกิดเหตุการณ์ที่ดิฉันไม่อาจลืม

ทุกอย่างกำลังเป็นใจ น้ำใส อุณหภูมิอุ่นๆกำลังดี เสียดายที่ออกซิเจนในถังใกล้จะหมด เลยต้องว่ายขึ้นมาเพื่อหายใจ แต่ในขณะที่กำลังใต่ระดับขึ้นมานั้นก็ได้เจอสิ่งที่ไม่คาดคิด ฉลามครีบดำฝูงหนึ่งกำลังว่ายเล่นอยู่บนผิวน้ำ ดิฉันหยุดนิ่งแล้วทิ้งตัวลงไปที่พื้นทะเลเพื่อจะได้นอนมองดูพวกมันอย่างเต็มตา

ความงดงามของสัตว์เหล่านี้สัตว์นักล่าสูงสุดของห่วงโซ่อาหารแต่ปัจจุบันกลับใกล้สูญพันธุ์เพราะการไล่ล่าอย่างมหาศาลของมนุษย์ ส่วนหนึ่งเพียงเพื่อมาปรุงเป็นหูฉลามขึ้นโต๊ะราคาแพง

ตามการรายงานของ องค์การอนามัยโลกพบว่าหูฉลามเพียงแค่หนึ่งชามก็มีสารตะกั่วเกินปริมาณที่ปลอดภัยแล้ว แต่คนจำนวนมากโดยเฉพาะในช่วงตรุษจีนนี้ก็จะยังคงออกไปตระเวนร้านดังเพื่อลิ้มรสหูฉลามกัน

ในปัจจุบันเป็นที่น่ายินดีที่มีโรงแรม และร้านอาหารชื่อดังต่างๆทั้งในไทยและต่างประเทศจำนวนมากตระหนักถึงความสูญเสียและผลกระทบที่เกิดขึ้นต่อระบบนิเวศน์ทางทะเลรวมถึงผลร้ายที่อาจเกิดขึ้นกับสุขภาพของลูกค้าและได้มีการนำหูฉลามออกจากเมนู แต่ก็ยังมีโรงแรมอีกจำนวนมากที่ยังละเลยและยังคงไม่เห็นความสำคัญ

ดิฉันจึงได้ร่วมกับ Fin Free Thailand รณรงค์ให้โรงแรมต่างๆ โดยเริ่มจากการเชิญชวนโรงแรมดังอย่าง สวิสโซเทล เลอคองคอร์ด กรุงเทพ (Swissotel Le Concorde Hotel Bangkok) ให้หยุดเสิร์ฟหูฉลามโดยนำออกจากเมนูโดยสิ้นเชิง

พวกเราทุกคนสามารถช่วยให้เกิดการเปลี่ยนแปลงได้ด้วยการร่วมลงชื่อสนับสนุนการรณรงค์ครั้งนี้เพื่อบอกให้โรงแรมดังต่างๆรู้ว่ามีผู้บริโภคจำนวนมากต้องการเห็นการเปลี่ยนแปลงและการมีส่วนร่วมผิดชอบต่อสังคมและสิ่งแวดล้อมโดยเริ่มจาก สวิสโซเทล เลอ คองคอร์ด กรุงเทพ

หลายสิบปีที่ผ่านมา นักอนุรักษ์และผู้เชี่ยวชาญได้ทำงานกันอย่างหนักเพื่อปกป้องฉลามและสัตว์ทะเลแต่มันยังไม่เพียงพอ ตอนนี้พวกเขาต้องการความช่วยเหลือจากพวกเราและพวกเราสามารถช่วยได้ด้วยการร่วมลงชื่อสนับสนุน และส่งต่อเรื่องราวรณรงค์นี้ให้กับเพื่อนให้มากที่สุด

English Summary

It's the last dive of the day. We've had perfect conditions, crystal clear waters and comfortable temperatures. If it weren't for the time limit on my air supply, I could stay here forever...

As I was about to propel myself back up to the surface, to my excitement, I could see a school of black tip sharks directly above me. They glide in and around each other seemingly oblivious to our presence. Their bodies cut in and out of the sunlight and I decide to tilt myself upside down and rest my tank against the sea bed to gaze up and watch them.

What magnificent creatures, so beautiful and so vital to the balance of ocean life. However, half the species of sharks on the planet are at risk of extinction and one of the reasons for that is shark fin soup.

It just breaks my heart that up to 73 million sharks are brutally harvested each year just so their fins could end up in soup bowls of the rich and wealthy. Such a waste, such a tragic loss especially since, according to the World Health Organization (WHO), even one bowl of shark fin soup contains dangerous levels of mercury.

That's why I’ve started this campaign as part of Fin Free Thailand to ask hotels like the Swissotel Hotel Le Concorde Bangkok to join a growing number of hotels in Thailand and around the world that have stopped serving and offering shark fin soup on the menu in their restaurants.

From Hong Kong to Singapore hotels and restaurants that care about the fragile ocean ecosystem and the health of customers have gradually been taking shark fin soup off their menu. This is a positive start to what I hope is a growing trend towards taking responsibility and creating true and lasting change.

Shark lovers, divers and conservationists have been working tirelessly to protect shark species but their efforts alone can not stop the possible extinction, its also up to us now as consumers to help by showing that we too no longer want shark fin soup and do not want to see them on hotel and restaurant menu.

Start now, help sign and share this petition with your friends. Lets get the Swissotel Hotel Le Concorde Bangkok to join other hotels around the country and the world in making this small but important change for conservation, environment and the well being of customers.

Cindy กำลังรอให้คุณช่วย

Cindy Burbridge Bishop อยากให้คุณช่วยสนับสนุนแคมเปญ«โรงแรมต่างๆ: นำหูฉลามออกจากเมนู» คุณสามารถร่วมกับ Cindy และผู้สนับสนุนคนอื่นๆ อีก 3,715 คน ได้แล้วตอนนี้เลย