Стоп Е40! Збережемо наші ріки разом!

0 людей подписали. Следующая цель: 25 000

БеларускаяРусский / Polski / English / По-своёму

Ми, мешканці Білорусі, Польщі та України, висловлюємося проти проекту з будiвництва магістрального водного шляху Е40 між Балтійським та Чорним морем.

Проект передбачає серйозну зміну гідрологічного режиму річок, що формують цей водний шлях: Вісли, Муховця, Піни, Прип'яті, Дніпра, а також Дніпро-Бузького каналу. На наших річках можуть з'явитися нові греблі, дамби, їх русла можуть бути випрямлені, а берега «одягнені» у бетон

Таке втручання людини загрожує назавжди змінити ці річки  зруйнувавши сформовані екосистеми. Зокрема, непоправної шкоди може бути завдано більш ніж семи десяткам особливо охоронюваних природних територій в усіх трьох країнах, які є притулком для багатьох рідкісних видів диких тварин, птахів та рослин. Будівництво Е40 і зростання вантажних перевезень на великих судах класу «ріка-море» цим шляхом порушить нерестовища риб

Ми виступаємо проти планів з перевезення по Е40 нафтопродуктів і мінеральних добрив, оскільки це створить загрозу виникнення техногенних катастроф.

Особливу стурбованість викликає той факт, що водний шлях Е40 проходить через Чорнобильську зону. Роботи з поглиблення дна  та інтенсивний рух вантажних суден можуть призвести до того, що радіоактивний мул підніметься з дна і піде вниз за течією Прип'яті і Дніпра в Київське водосховище, яке дає питну воду мільйонам українців.

За оцінками незалежних економістів, облаштування Е40 пов'язане з підвищеними інвестиційними ризиками. Навіть після модернізації цей водний шлях не буде цікавий більшості вантажовідправників, тому що він значно програє за умовами доставки автомобільному та залізничному транспорту. Окупити інвестиції в Е40 надзвичайно складно в довгостроковій перспективі, а підтримка його інфраструктури в робочому стані може лягти важким тягарем на бюджети трьох країн. За сукупністю цих та інших чинників вплив на економіку Білорусі, Польщі та України скоріше буде не позитивним, а негативним

Закликаємо національні уряди та інвесторів відмовитися від планів по відновленню Е40 і пропонуємо зосередитися на інших проектах в транспортній галузі, які не будуть нести такої загрози природі та гарантуватимуть позитивний економічний ефект як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Сайт громадської кампанії «Стоп Е40» — StopE40.org

Cегодня Stop рассчитывает на вас

Stop E40 нуждается в вашей помощи с петицией «Стоп Е40! Збережемо наші ріки разом!». Stop и 24 309 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.