Çok geç olmadan İznik Gölü'nü kurtaralım

Çok geç olmadan İznik Gölü'nü kurtaralım
Bu kampanya neden önemli?

Türkiye’de yarım asır içinde 36 göl kurudu. Geri kalan az sayıda göl ise kuruma riski altında. Türkiye’nin en büyük beşinci tatlı su gölü olan İznik Gölü’ndeki su seviyesindeki azalma da tedirgin edici boyutta. Bunun dışında çok sayıda kuruma riski altındaki göl için uzmanlar acil eylem planına geçilmesi konusunda uyarıyor.
İznik Gölünün çevresine ve içinde barındırdığı canlılara yararı ve coğrafyadaki stratejik konumu çok önemli. Öncelikle çevresindeki ilçeler İznik ve Orhangazi başta olmak üzere civar köylerde bilinçli tüketim ve göl temizliği konularında bilgilendirilmeye ve yasal bir sınırlandırılmaya gidilmeli.
Marmara Bölgesinin en büyük doğal gölü olan İznik Gölü, geniş bir havzada yer alan, küçük dereler ve yeraltı suları ile beslenen, tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur.
Göl bütünüyle tarım alanları ve zeytinliklerle çevrilidir. Tarım alanları için gölden su alınmaktadır. Çevresindeki zeytin ormanlarının altın sarısı müşküle üzüm bağları ve her mevsim bin bir çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği bitek topraklarının yaşam kaynağıdır. Zaman içinde gidilecek olan tarımsal kuraklık, toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması olarak tanımlanır. Nem kaybı ve su kaynaklarında kıtlık oluştuğu zaman meydana gelir. Ürün miktarında azalmaya, büyümelerinde değişime ve hayvanlar için tehlikeye sebep olur.
Alan sık sazlıkların arasında karışık koloniler kuran küçük karabatak ve gece balıkçılığı ile önem kazanmıştır. Nedeni tam bilinmemekle birlikte, İznik Gölü kış aylarında önemli sayıda su kuşu barındırmamaktadır. Yine de, İç Anadolu gölleri donduğunda kuşlar için önemli bir sığınak oluşturduğu söylenebilir.
İznik'te balıkçı kooperatifleri bulunur. Tutulan su ürünlerinin başında kerevit gelir. Gölün su ürünleri arasında, yayın, sazan, alabalık ve ıstakoz da bulunuyor. Aslında bir deniz balığı türü olan gümüş balığı da gölde yaşar. Tatlı sulara uyum sağlamış türü olan Küçük gümüş balığı (Atherina boyeri Risso, 1810) gölde bol miktarda avlanmaktadır. Gölde yosun ve bitki türleri de zengindir.
Dipte pamuk veya üstüpü şeklinde açık yeşil renk bir yosun türü yaygındır. Bu yosun suyun çalkalanmasını ve göl suyunun oksijeninin azalmasını önler. Balıkların beslenmesini sağlar. Gölde mart, nisan ve mayıs aylarında sportif amaçlı avlama dışında üç ay av yasağı vardır.
Karar Vericiler
- iznik belediye başkanı
- Orhangazi Belediye Başkanı