Uwolnić orki z “więzienia dla waleni” u wybrzeży Rosji!

0 людей подписали. Следующая цель: 3 000 000

RU / ENG / PL / DE / ITA / FR

Od ponad 4 miesięcy u wybrzeży Rosji w tak zwanym “więzieniu dla waleni” przetrzymywanych jest 11 orek i 86 białuch arktycznych.

Zwierzęta te zostały nielegalnie wyłowione. Za ich sprzedaż do chińskich delfinariów rosyjskie firmy mogły dostać nawet kilka milionów dolarów. Zgodnie z prawem międzynarodowym, komercyjny eksport wyławianie orek jest zakazane od 1982 roku. Rosyjskie władze powstrzymały eksport, ale od kilku miesięcy nie są w stanie podjąć decyzji co do ich losu.

Jak długo jeszcze można przetrzymywać te zwierzęta w niewoli?

Walenie przetrzymywane są w ciasnych podwodnych klatkach uformowanych z sieci. Ich stan, jak informują obrońcy praw zwierząt, ekolodzy i aktywiści, którzy parę tygodni temu prowadzili ekspertyzę w “więzieniu dla waleni”, jest ciężki. Wszystkie zwierzęta są osłabione, wyczerpane i mają symptomy chorób s. Stan niektórych poważnie zaniepokoił ekspertów.

Roczna orka Kiriłł miał oznaki zapalenia płuc oraz schorzeń innych organów wewnętrznych, jego naskórek złuszczał się płatami. Kiriłł nie miał siły poruszać się w maleńkiej klatce i bezwolnie utrzymywał się na wodzie.

W tamtym tygodniu, otrzymaliśmy informację, że Kiriłł “uciekł”. Tyle, że z tego miejsca nie da się uciec.... Przypuszczamy, że orka zmarła z wycieńczenia.

Nie możemy dopuścić, żeby kolejne zwierzęta umarły w “więzieniu dla waleni”! Proszę pomóżcie mi rozpowszechnić informację o sytuacji tych zwierząt i zażądać od władz rosyjskich niezwłocznego uwolnienia zwierząt!