Победа

Uwolnić orki z “więzienia dla waleni” u wybrzeży Rosji!

Эта петиция выиграла с 1 598 695 подписантами!

RU / ENG / PL / DE / ITA / FR

Od ponad 4 miesięcy u wybrzeży Rosji, w tak zwanym “więzieniu dla waleni”, przetrzymywanych jest 11 orek i 86 białuch arktycznych.

Zwierzęta te zostały nielegalnie wyłowione. Za ich sprzedaż do chińskich delfinariów rosyjskie firmy mogły dostać nawet kilka milionów dolarów. Zgodnie z prawem międzynarodowym, wyławianie orek i ich komercyjny eksport są zakazane od 1982 roku. Rosyjskie władze powstrzymały eksport, ale od kilku miesięcy nie są w stanie podjąć decyzji co do ich losu.

Jak długo jeszcze można przetrzymywać te zwierzęta w niewoli?

Walenie przetrzymywane są w ciasnych podwodnych klatkach uformowanych z sieci. Ich stan, jak informują obrońcy praw zwierząt, ekolodzy i aktywiści, którzy parę tygodni temu prowadzili ekspertyzę w “więzieniu dla waleni”, jest ciężki. Wszystkie zwierzęta są osłabione, wyczerpane i mają symptomy chorób. Stan niektórych poważnie zaniepokoił ekspertów.

Roczna orka Kiriłł miała oznaki zapalenia płuc oraz schorzeń innych organów wewnętrznych, jej naskórek złuszczał się płatami. Kiriłł nie miała siły poruszać się w maleńkiej klatce i bezwolnie utrzymywała się na wodzie.

W tamtym tygodniu otrzymaliśmy informację, że Kiriłł “uciekł”. Tyle, że z tego miejsca nie da się uciec. Przypuszczamy więc, że orka zmarła z wycieńczenia.

Nie możemy dopuścić, żeby kolejne zwierzęta umarły w “więzieniu dla waleni”! Proszę pomóżcie mi rozpowszechnić informację o sytuacji tych zwierząt i zażądać od władz rosyjskich niezwłocznego ich uwolnienia!

Cегодня Анастасия рассчитывает на вас

Анастасия Иванова нуждается в вашей поддержке петиции «Uwolnić orki z “więzienia dla waleni” u wybrzeży Rosji!». Анастасия и 1 598 694 участника этой кампании рассчитывают на вас сегодня.