Petition Closed

This petition had 152 supporters

208 workers were employed as security guards to protect the sites of the French energy company TOTAL S.A. in Yemen. Their work was subcontracted to the British security company G4S. But in 2015, both companies halted most of their operations in Yemen, justifying this move by the deterioration of the security situation in the country. Profiting from the lack of functioning infrastructure and the widespread corruption of court and police officials, they did so in the worse manner possible as far as the workers were concerned - in blatant disregard of legal procedures, ignoring their financial obligations to the workers and without even duly informing these workers of their own redundancy. In December 2015, a local labor arbitration court issued a verdict ordering the provisional seizing of all the buildings and assets of TOTAL, providing payment of all the workers’ wages and entitlements - but the court decision was entirely ignored by both companies.

As mandated by the court, over a hundred security guards are still working up to this day to protect the sites in question, but without having been paid for an entire year and counting, their families suffering from terrible poverty and growing hunger. Over the last year, the workers have organised many protests to demand their rights and wages. On December 3, 2016, three of these workers were shot dead by an armed gang directly connected to the local managers of TOTAL in Yemen and of the entity still operating under the name of “G4S-Yemen” (although G4S itself denies any relations with this entity since it ceased its activities in the country in the middle of 2015).

This petition has been set up to defend the workers in this dispute and relay their demands:
- to be paid for all their wage arrears and other entitlements
- to set up an independent investigation in the killing of their colleagues and bring to justice the people responsible for this crime.

-----------------------------------------------------------------

208 pekerja dipekerjakan sebagai satpam penjaga untuk mengawasi premis-premis milik perusahaan energi Perancis TOTAL S.A. di Yaman. Pekerjaan mereka merupakan subkontrak dari perusahaan keamanan Inggris G4S. Tetapi pada 2015, kedua perusahaan menghentikan kebanyakan operasi bisnis mereka di Yaman, membenarkan langkah ini atas memburuknya situasi keamanan di negara ini. Meraup untung dari ketiadaan infrastruktur yang memadai dan merebaknya korupsi di pengadilan dan petugas kepolisian, mereka melakukannya dengan cara sebisa mungkin yang paling buruk sejauh masih menyangkut para - dengan terang-terangan mengabaikan prosedur hukum, mengabaikan kewajiban finansial mereka bagi para pekerja dan bahkan tanpa memberi tahu para pekerja mengenai ketidakperluan mereka atas pekerja. Pada Desember 2015, pengadilan arbitration lokal tenaga kerja mengeluarkan putusan memerintahkan pengambilan sementara kesemua bangunan dan aset-aset TOTAL, menyediakan pembayaran gaji dan hak para pekerja - tetapi keputusan pengadilan tersebut sepenuhnya diabaikan oleh kedua perusahaan.

Seperti yang diamanatkan pengadilan, seratus lebih penjaga keamanan masih bekerja hingga belakangan ini untuk mengamankan premis-premis yang dipersoalkan tersebut, tetapi tanpa diberikan bayaran sepeserpun sepanjang tahun, keluarga-keluarga mereka menderita kemiskinan dan kelaparan yang dahsyat. Selama setahun terakhir, para pekerja telah mengorganisir banyak protes menuntut hak-hak dan gaji mereka. Pada 3 Desember, 2016, tiga dari pekerja ini ditembak mati oleh geng bersenjata yang memiliki hubungan langsung dengan manajer lokal TOTAL di Yaman dan dari entittas yang masih beroperasi dengan nama “G4S-Yaman” (meskipun G4S sendiri menyangkal hubungan apapun dengan entitas ini semenjak menghentikan aktivitasnya di negara ini pada pertengahan 2015).

Petisi ini dibentuk untuk membela pekerja dalam perselisihan ini dan menyampaikan tuntutan mereka:

- dibayarkan semua tunggakan upah dan hak-hak lainnya

- dibentuk investigasi independen dalam pembunuhan rekan sejawat mereka dan mengadili orang-orang yang bertanggungjawab atas kejahatan ini.

Today: Committee for a Workers' International (CWI) is counting on you

Committee for a Workers' International (CWI) needs your help with “TOTAL S.A.: Oil company TOTAL must pay starving Yemeni workers 1 year of unpaid wages - help them NOW”. Join Committee for a Workers' International (CWI) and 151 supporters today.