THY Vatandaşlarımıza makul fiat uygulasın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Istanbul üzerinden aktarmalı uçuş yapan yabancı yolcular gibi bizde İstanbula ucuz bilet talep ediyoruz !!!

Ne garip değil mi?

Uğraş didin ve sonuçta başardık diye tam sevinecekken, sevincin kursağında kalsın.

İmza kampanyaları ile ırsrarlı taleplerimiz sonucu Kanada'ya uçuşlardan memnuniyet duymuş, çok sevinmiştik.

THY, son 15 yıl içinde filosunu büyüttü. Filosundaki 335 uçakla 49’u yurt içi 242’si yurt dışına olmak üzere  toplamda 291 noktaya uçuşlarıyla dünyanın en büyüğü olarak sıralamada yerini aldı. Bizler gibi yurt dışında yaşayıp vatan millet hasreti çeken insanların elbette gurur duyduğu bir tablo bu.

Yıllar boyu Avrupa havayolları şirketleriyle aktarmalı Türkiye'ye uçan vatandaşlarımız, aktarma yerlerinde çektikleri sıkıntı ve çilelerden bıkmıştı. Bu sebepten 2003-2004 yıllarında, THY temsilciliği olmadığından , STK’lar olarak defalarca sivil havacılık büyükelçiliği ve konsolosluk  ile görüşmeler yapıp THY’nın doğrudan Kanada'ya  uçuşlarını talep etmiştik. Sonrasında sonuç alınamayınca imza kampanyaları başlatıp isteğimizde ısrarcı olduğumuzu göstermiştik.

Sonuç olarak THY bu kadar ısrar ve taleplere sessiz kalmadı ve gelip Kanada'da çalışmalar yapıp, önce Toronto'ya daha sonraları da Montreal'e doğrudan uçuşlarını başlattı. Şimdi de Vancouver şehrine doğrudan uçuş  başlayacağının müjdesi geldi.

Tabi ki bu uçuşlar takdir edilmeye değer güzel gelişmeler ve bir Türk olarak bundan gurur duyuyoruz.

Ancak bunun yanında çevremizden duyduğumuz ve sosyal medyadan okuduğumuz tepkileri de gözardı etmemiz söz konusu olamaz. Zira tepkilerin haklılığı ve beklentilerin gayet doğal olması hasebiyle THY’nın bu tepkileri mutlaka dikkate alması, hem kendilerinin, hem Türk toplumunun, hem de ülkemizin menfaatine olacaktır.

Aldığımız duyumlara göre THY ile İstanbul üzerinden Avrupa'ya ,Balkanlar'a Ortadoğu ve Asya ülkelerine ekonomi sınıfı uçuş yapan yabancı müşteriler 800 Kanada Doları ila 1000 Kanada dolarına  uçabilirken, sadece İstanbul’a uçmak isteyen yolcular ve Türk vatandaşları, bu uçuşları için ekonomi sınıfına 1600 ila 2000 Kanada Doları ödemektedirler..

Ortada dolaşan söylentielere göre bu yıl THY İstanbul uçuşlarında sınırlı sayıda koltuklara 1300 Kanada Doları gibi fiyat açıklandığı yönünde. Eğer bu haber gerçekse bile, hâlâ diğer hava yollarının vermiş olduğu fiyatın çok üzerinde olduğunu hesap edersek, bu durumun vatandaşlarımızı memnun etmeyeceği de bir gerçektir.

Çevremizde duyduğumuz tepkilerin bazılarını ;

İstanbul aktarmalı yolculara satılan biletler zarar etmiyorsa, direkt Istanbul uçuşları daha kısa mesafe uçuş olması nedeniyle daha ucuz olması gerekmez mi?  (Oysa uygulama tam tersi yönünde işliyor ve İstanbul uçuşları aktarmalı daha uzun mesafe uçuşlarla kıyaslandığında neredeyse iki katı fiyatına satılıyor).
Eğer aktarmalı uçuşlar zarar etmiyorsa , daha kısa mesafe olan İstanbul uçuşları neden daha ucuza satılmıyor?
Eğer aktarmalı uçuşlar zarar ediyorsa bu zarar neden Türk vatandaşlarının cebine yükleniyor?
THY Barcelona’ya milyonlarca dolarlık sponsorluk yapabiliyor da kendi vatandaşına neden daha ucuz bilet veremiyor?
Kanada radyolarına, TV’lerine, billboardlarına, metrolarına verilen reklamlar; dünyaca ünlü kişilere yaptırılan reklam giderleri, jaz festivalleri, golf festivalleri gibi etkinliklere ödenen binlerce dolar bize mi ödettiriliyor?
Yurtdışında yaşayan ailelere indirimli bilet sözü neden unutuldu?
Kendi milli havayolumuz bana ucuz bilet veremiyorsa dünya büyüğü olmuş olmamış neden umurumda olsun?
şeklinde sıralayabiliriz. Tabiki bu sıraladıklarım benim duymuş ve okumuş olduğum tepkilerin sadece bir kısmını teşkil ediyor. Hepsini yazmaya kalksam liste çarşaf gibi uzar gider. Zaten çoğunuz bu tepkileri hergün duyuyor ve görüyorsunuzdur. O yüzden hepsini yazmaya gerek yok.

Gayet doğal olarak bu tür ''NEDEN''lerle kafası karışan Türk toplumu, Türkiye'ye daha ucuz uçuş yapan diğer şirketlerden bilet arayışı içine giriyor ve Türk'lerin cebinden çıkan paralar başka ülkelerin ekonomisine giriş yapıyor!.

Önümüzdeki günlerde, yaz tatiline gidecek olanlar biletlerini almaya başlayacaklar. Görünen o ki milletimizin cebindeki dövizler her sene olduğu gibi yine Almanya, Hollanda, İsviçre ve Ukrayna gibi ülkelerin hava yolları vasıtasıyla o ülkelerin ekonomine katkı sağlayacak.

İşte bu ahval içindeki vatandaşlarımızın haklı olarak ‘’neden?’’ sorusunu sorma hakkı vardır. Cevabını almadan da tepkilerin duracağı kanaatinde değilim açıkcası..

THY’nın fiyat belirlerken, sürekli büyüyen filosunu, daha çok noktaya uçuşlar tertiplemesi dolayısıyla artan personel sayısı, artı mekan masraflarını ve uluslararası rekabet ortamını da hesap ettiğini tahmin edebiliyoruz. Bu kriterlere göre  uçuş fiyatlarını belirlemesini elbette doğal karşılıyor ve saygı duyuyoruz.

Ancak THY’nın bakmadığı ya da göremediği bir başka açıdan bakalım olaya...

Kuzey Amerika'dan izne giden Türk vatandaşlarımızdan, her bir ailenin izin süresince Türkiye'de en az 10.000 – 15.000 Kanada Doları (uçak biletleri hariç) harcamalarda bulunup ülke ekonomisine döviz katkısı sağladığını unutmamak ve değerlendirmeleri ona göre yapmak lazım.

Bu durumun THY, bürokratlar ve siyasetçiler tarafından göz ardı edilmesi doğru bir yaklaşım değildir.

THY daha çok noktaya uçarken, vatandaşlarımızın bu beklentilerine de kulak vermeli, Kanada Türk toplumunu bu uçuşlardan mahrum bırakacak tutum ve uygulamalarından vaz geçmelidir.

THY, vatandaşlarımızın onca emek ve uğraşları sonucu başlattıklarına inandıkları THY’nın Kanada'ya uçuşları nedeniyle duydukları sevinçlerini doya doya yaşamalarına fırsat vermelidir.

Yetkililerin sesimizi duymalarını ve Türk toplumunun bu haklı sesine bir an önce istekleri doğrultusunda cevap vermeleri diliyorum

Bugün osman imzanı bekliyor!

osman akyol bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «TC Kanada Büyükelçiliği, THY Müdürlüğü, Montreal Sivik Havacılık Büyükelçiliği, Cimer: THY Vatandaşlarımıza makul fiat uygulasın.». osman ve imza atan diğer 415 kişiye katıl.