Petition Closed

Yeni MEB Ortaöğretim Müfredatına "Evrim ve Yaşamın Başlangıcı" Konusu Eklensin!

This petition had 7,176 supporters

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni ortaöğretim (eski "lise") müfredatındaki, yani 9-12. sınıflar arasında okutulan "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" konusunu tamamen kaldırma kararı aldı. Hoş, kaldırılmasa da anlatılıyor muydu diye sorabilirsiniz ve buna verebileceğimiz iyi bir cevap yok. Ya 12. sınıfın son konusu olmasından ötürü gençlerin "raporlu" oldukları döneme geliyordu, ya da evrime detaylarıyla girilen öğretmenler müfredatta olan bir konudan bahsettikleri için okullarından sürülüyordu, ya da çocuğunuz eğer ki çok şanslıysa, yiğit bir öğretmene denk gelirse belki 3-5 bir şeyler kapacak kadar evrimden haberdar olabiliyordu. "Türkiye'de evrim eğitimi var." demek zaten mümkün değildi; ancak en azından "Hiç değilse müfredatta var." dememiz için bir dayanak oluyordu. Artık o da yok... "Canlılar ve Çevre" adlı başlık altında varyasyondan, adaptasyondan bahsediliyor; ancak bunların modern bilimin bütünleştirici harcı olan evrimsel biyoloji ile ilişkisi kurulmuyor.

Buradan kendiniz de yeni müfredatı inceleyebilirsiniz: http://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=23

Yalnız uyaralım: Bu henüz sonuçlanmış bir müfredat değil. Birçok haber sitesi halen hatalı bilgi veriyor, bilimsel mücadelenin önünü kesiyor ya da yenilgiyi kabul edip çöküyorlar. Bu, "tavsiye edilen müfredat". Buna halen katkıda bulunabilir, nelerin eklenmesi, ne değişiklikler yapılması gerektiğini bildirebilirsiniz. Yeterince kamuoyu baskısı yaratılabilirse, MEB de yaptığı bu büyük bilimsel hatadan dönebilir!

Bunun için yapmanız gereken de çok basit, birkaç adımda anlatalım:

1. Bu bağlantıya gidin: http://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=23
  2. Katkıda Bulun tuşuna basın.
  3. "Yapısı" kısmı için 1. sıradaki "Kazanımlarla İlgili Görüş Bildirmek İstiyorum"u seçin.
  4. Türü kısmı için 3. sıradaki "Ekleme" seçeneğini seçin.
  5. "Gerekçe" kısmına evrimin müfredata geri eklenmesi için istediğiniz açıklamayı girin. Eğer ne gireceğinizden emin değilseniz, bizim şu genel açıklamamızı girebilirsiniz (kopyala-yapıştır yapabilirsiniz):

Sayın Milli Eğitim Bakanlığı Yetkilileri,

"Hayatın Başlangıcı ve Evrim" kazanımının yeni müfredat içerisine tıpkı eskiden olduğu gibi, hatta mümkünse dönem içerisindeki daha erken konular arasına bir kazanım olarak eklenmesini önemle talep etmekteyim.

Her ne kadar günümüzdeki hükümetin siyasi ideolojisi ülkemizin en azından yarısınınkiyle taban tabana zıt olsa da, iş çocuklarımızın geleceği, dünyaya bakış açısı, kendi dünya görüşlerini inşa etmesi olduğunda bu tip siyasi ideolojik farklılıkların bilime hiçbir şekilde karıştırılmaması gerektiğinde sanırım hemfikirizdir.

Bu seneye kadar Ortaöğretim Müfredatı içerisinde bulunan "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" konusunun müfredattan çıkarılması, çocuklarımızın modern bilimin gördüğü en güçlü teori olan Evrim Teorisi'nden ve onun bir yan başlığı olan Abiyogenez Teorisi'nden bihaber yetişmeleri anlamına gelmektedir. Bu, bizler için olduğu gibi, sizler için de kabul edilemez olmalıdır. An itibariyle, Google Scholar isimli akademik makale arama motoru içerisinde evrimsel biyoloji ile ilgili 3.580.000 makale, kitap, tez bulunmaktadır. Web of Science'ta "evrimsel biyoloji" başlığı altında 31.765 adet makale bulunmaktadır. SpringerLink arama moturu 304.678 makale ve kitap bölümü göstermektedir. Bunlar, sadece evrimsel biyoloji ile sınırlı değil, biyokimya, ekoloji, zooloji, multidisipliner bilimler, mikrobiyoloji gibi çok çeşitli alanlara dağılmış ve etki etmiş makalelerdir. Ayrıca evrimsel biyolojinin etki alanlarının sadece temel bilimlerle kalmayıp astronomi, astrofizik, malzeme bilimi, mühendislik, ekonomi, mimarlık gibi alanlara da yansımıştır. Bunlarla ilgili makaleler ilgili arama motorlarında rahatlıkla görülebilir.

Bu ve bunlar gibi daha birçok nedenle çocuklarımızın "modern bilimlerin bütünleştirici harcı" olarak görülen evrimden ve hayatın başlangıcına yönelik bilimsel teorilerden bihaber olarak büyüyerek Evren'i, Dünya'yı, doğayı, yaşamı anlaması beklenemez. Etrafımızda süregelen olay ve olguların sadece "ne" olduklarını anlatmamız yetmez; bilimsel bir perspektiften bakan bilim insanlarının o olayların "neden" ve "nasıl"larıyla ilgili bulguları da paylaşılmalıdır. Bu yapıldığında, öğrenciler sadece evrimi ve hayatın başlangıcı bilimsel bir gözlükle öğrenmekle kalmayacaklar, bilimin nasıl çalıştığını, gözlemden teoriye kadar giden sürecin basamaklarını ve bilim tarihinin gördüğü gelmi geçmiş en güçlü teorilerden birisi olan Evrim Teorisi'nin belki yüzeysel de olsa detaylarını öğrenebilecek, bunlarla aşina bir şekilde üniversite hayatlarına başlayacaklardır.

Sonuç olarak, "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" kazanımının yeni müfredat içerisine eklenmesini önemle talep ediyor, bilgilerinize arz ediyorum.

Saygılarımla.
  6. Eğer isterseniz, e-posta adresinizi girebilirsiniz. Bu basamak şart değil; ancak süreci takip etmek istiyorsanız mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz.

İşte bu kadar!

Son olarak, gerekli kamuoyunu yaratmamız için bu kampanyaya da imza atmayı unutmayınız.

Gelişmeleri takip etmek için Evrim Ağacı'nı Facebook (www.facebook.com/evrimagaci) ve Twitter (www.twitter.com/evrimagaci) üzerinden takip edebilirsiniz.

Today: Evrim Ağacı is counting on you

Evrim Ağacı needs your help with “T.C. Milli Eğitim Bakanlığı: Yeni MEB Ortaöğretim Müfredatına "Evrim ve Yaşamın Başlangıcı" Konusu Eklensin!”. Join Evrim Ağacı and 7,175 supporters today.