KYK BORÇLARI SİLİNSİN!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

KYK BORÇLARI SİLİNSİN

Ekonomik kriz derinleşiyor, işsizlik hızla artıyor, halkın çoğunluğunun alım gücü gün geçtikçe azalıyor ve milyonlarca insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ekonomik krizden her yönü ile etkilenen milyonlarca genç aynı anda KYK borcu ile boğuşuyor.

Son açıklanan verilere göre ülkemizde yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisi vardır.  Ama sadece 481 bin 181 öğrenci burs alabilmektedir. 1 milyon 140 bin 632 öğrenci ise geri ödemeli KYK kredisi almaktadır.

Bugün 5 milyon genç kredi borcunu ödeyemediği için devlete borçlu durumdadır. Son TÜİK verilerine göre genç işsizlik oranı %27,1 olarak açıklandı. Bu oran tüm Cumhuriyet tarihinin en yüksek genç işsizlik oranıdır. Bu orana çalışmayan ve eğitimde olmayan gençlerin oranını ekleyince (%29,4) gençlerin %56,5'inin işsiz olduğu görülüyor.

KYK burs/kredisi son "müjde" ile 550 TL oldu. En düşük yurt ücretinin 200 TL olduğu ve yurtlarda artık ekmeğe dahi para verildiği düşünülünce burs/kredinin hiçbir öğrenciye yetmediği anlaşılmaktadır. Bu koşularda geçim derdiyle uğraşan birçok öğrenci ise okurken güvencesiz işlerde çok ucuza çalışmak zorundadır.

Tüm bu veriler toplanınca çıkan sonuç gençlerin gelecekten hiçbir beklentisinin kalmadığı, ilk çalışmalarının borç ödemek için olduğu ve borcunu ödeyemeyen gençlerin ailelerinin sırtına yük olduğu gerçeğini gösteriyor.

Bu Ülke Gençlere Borçlu Olmayı Vadediyor

Sözleşmesinin müşteri olarak imzalandığı öğrenim kredisi, Ziraat Bankası’ndan alınmakta ve faizi ile geri ödenmektedir. Banka kartlarına bloke koymaktan icra takibine vermeye kadar varan birçok yöntemle Ziraat Bankası borcunu tahsil etmektedir.

Kamu kuruluşu olan ve halkın vergilerinden pay alan Ziraat Bankası her biri birer sermaye grubunun sahibi olduğu futbol kulüplerinine ise tam tersi bonkör davranmaktadır. Yapılan anlaşma ile halka hiçbir yararı olmayan, ne oyuncusunun ne de kulübünün vergi verdiği  kulüplerin borçlarını ödeyecektir. Bir diğer benzer olay ise Türkiye Bankalar Birliği' nin 25 milyon ve üzeri kredi borcu olan işletmelerin borçlarının yapılandırılacağını açıklamasıdır. Aynı zamanda sermaye gruplarının milyon dolarlık vergi boçları bir çırpıda silinmektedir.

Gelinen durumda ekonomik krizin yükü gençlere yüklenmeye çalışılmakta; yandaşlar, zenginler vergilerini sildirirken gençler borçlarının altında ezilmektedir. Yandaşların, sermaye gruplarının, hiçbir yararı olmayan spor kulüplerinin değil ülkenin yarını olan ve yarına umutsuzca bakmak zorunda kalan gençlerin borçları silinmelidir!