Petitioning Parteivorsitzender SPD Martin Schulz (SPD) and 5 others

Stop risipei alimentare in Europa ! #StopFoodWaste

0

0 have signed. Let’s get to 1,000,000.

In Europa, peste 80 de milioane de persoane traiesc in saracie. Si atunci, cum multora le este dificil sa isi hraneasca famiile si sa faca fata crizei, fiecare supermarket, din Uniunea Europeana, arunca peste 40 kg de alimente la sfarsitul fiecarei zile.

Gratie unei mobilizari a societatii civile pe change.org, in Franta a fost votata o lege care obliga toate supermareketurile si hypermarketurile sa doneze alimentele nevandute. Aceasta victorie a Frantei a avut un ecou extraordinar in toata lumea. Este deci momentul sa extindem aceasta mobilizare pentru a obtine o lege similara la nivel european pentru a stopa risipa alimentara in fiecare tara europeana.

Avem nevoie de voi in Romania pentru ca aceasta lege franceza sa devina o directiva europeana care sa se aplice in fiecare tara din Uniunea Europeana, si sa nu mai aruncam alimentele in nici o tara din Europa. Aceasta directiva pe care o vrem este simpla : obligativitatea ca fiecare hypermarket sau supermarket sa doneze alimentele nevandute catre o asociatie la libera sa alegere.

Acum cateva luni, Dl Arash Derambarsh, consilier municipal,  impreuna cu cativa prieteni si voluntari din orasul sau natal, Courbevoie – Franta, au recuperat alimentele nevandute de la supermarket pentru distribuirea lor către persoanele nevoiase, inclusiv cei fara adapost. Cu acest experiment de teren pozitiv, s-a initiat o petitie pe Change.org pentru a obtine o lege în Franta care obliga  supermarketurile  se  distribuie catre asociații alimentele nevandute. In patru luni, a fost obținuta aceasta lege.

Deci, putem face acelasi lucru in Europa!

Comisia Europeana pregateste acum o « strategie pentru economia circulara » care include si lupta contra risipei alimentare si lanseaza o consultatie publica pentru a culege parerile cetatenilor pe acesta problematica. Daca suntem cateva sute de mii care cer Comisiei Europene sa includa obligatia pentru lanturile de retail (hypermarket si supermarket) sa doneze alimentele nevandute, ele nu vor putea ingnora acest apel.

Semnati si partajati aceasta petitie !

Impreuna spunem STOP risipei alimentare in Europa.

 

This petition will be delivered to:
 • Parteivorsitzender SPD
  Martin Schulz (SPD)
 • Vice-Presedintele Comisiei Europene si responsabil cu strategia pentru economia circulara
  Frans Timmermans
 • Presedintele Comisiei Europene
  Jean-Claude Juncker
 • Membru comisiei europene pentru Mediu
  Karmenu Vella
 • Presedintele Parlamentului European
  Martin Schulz
 • Commissioner for Health and Food Safety - European Commission
  Vytenis Andriukaitis

This petition starter stood up and took action. Will you do the same?


Today: Sarbatoarea Gustului is counting on you

Sarbatoarea Gustului needs your help with “Stop risipei alimentare in Europa ! #StopFoodWaste: Patrick-Pierre Pettenuzzo”. Join Sarbatoarea Gustului and 952,314 supporters today.